adiwwo Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Ja jestem z pod Chwaszczyna czyli blisko a nie byłem tam ani razu mam pytanie czy warto... mam tu zdjęcie rybki bardzo dużej jak na Polskie standarty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Chciałbym się pochwalić Od kilku miesięcy pracujemy z gminą Gniewino, dzier?źawcą Jeziora Żarnowieckiego, nad stworzeniem na tej wodzie raju dla wędkarzy Pierwszy krok ju?ź zrobiliśmy -w regulaminie znalazł sie zapis chroniący szczupaki poni?źej 50 i powy?źej 100 cm. Kolejne zrobimy niebawem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Super, następnym krokiem powinno być zmniejszenie g?łrnego wymiaru do 65 cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Pełny szacun! Szczeg?łlnie za cię?źką pracę administracyjną! Wszystkim szczupakom: Do siego Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy54 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Chciałbym się pochwalić Od kilku miesięcy pracujemy z gminą Gniewino, dzier?źawcą Jeziora Żarnowieckiego, nad stworzeniem na tej wodzie raju dla wędkarzy Pierwszy krok ju?ź zrobiliśmy -w regulaminie znalazł sie zapis chroniący szczupaki poni?źej 50 i powy?źej 100 cm. Kolejne zrobimy niebawem. Ja ju?ź p?łł roku temu z moimi partnerami na łodzi - podnieśliśmy wymiar szczupaka do 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Ńo pięknie! Ale MGOR pisze o decyzjach ADMINISTRACYJNYCH, a nie o KOLEŻEŃSKICH układach, więc nie chwal się. <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Chciałbym się pochwalić Od kilku miesięcy pracujemy z gminą Gniewino, dzier?źawcą Jeziora Żarnowieckiego, nad stworzeniem na tej wodzie raju dla wędkarzy Pierwszy krok ju?ź zrobiliśmy -w regulaminie znalazł sie zapis chroniący szczupaki poni?źej 50 i powy?źej 100 cm. Kolejne zrobimy niebawem. Ja ju?ź p?łł roku temu z moimi partnerami na łodzi - podnieśliśmy wymiar szczupaka do 50 cm. A g?łrny wymiar na ile ustaliliście? <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Tommy ale ty szlachetny jesteś no no niezły wyczyn pojechałeś po całości.Marcin gratuluję i powodzenia w kolejnych inicjatywach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy54 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 A g?łrny wymiar na ile ustaliliście? <_< W 2010 pływałem z 6-ma kolegami. M?łwi się , ?źe gdzie dw?łch Polak?łw - tam 3 r?ł?źne zdania, a co dopiero gdzie 7-miu....Ale na powa?źnie - jeszcze nie ustaliliśmy, a luźne rozmowy oscylują wok?łł: 90cm lub 100cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Czyli wszystko co pomiędzy (niech będzie wg. RAPR) zostaje zabrane? Bo dla mnie zar?łwno wymiar dolny jak i g?łrny stosowany jest tylko i wyłącznie przez ludzi zabierających ryby. Je?źeli się mylę, to proszę o nakierowanie na prawidłowe myślenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Tommy54: Ju?ź nie musicie oscylowac w luznych rozmowach W 2011 roku ryby powy?źej 100 cm muszą wr?łcic do wody. tymon: Oczywiście, ?źe osoby, kt?łre nie zabierają ryb nie potrzebują jakicholwiek wymiar?łw. Szczerze przyznam, ?źe wielu z nich nawet nie znam. Taki boleń na przykład? Wiele os?łb chce jednak zabrac złowione ryby do domu (w przypadku Żarnowca mo?źna to nawet zrozumiec, choc moze niekoniecznie w liczbie 3 sztuk, - jezioro będzie obficie zarybiane szczupakiem). W?łwczas muszą stosowac się do regulaminu na danej wodzie. Do tej pory był wymiar dolny, teraz jest te?ź g?łrny, 100 cm. Jeśli się nie mylę, to chyba drugie szczupakowe łowisko z takim ograniczeniem (choc pejoratywny wydzwiek tego slowa jest nie na miejscu ), po Dru?źnie. Kryst, Tomi78, Tpe1: dziękuję w imieniu szczupak?łw i swoim Po wprowadzeniu takiej regulacji mamy otwartą drogę do realizacji kolejnych pomysł?łw. Patrząc na nastawienie gminy do wędkarzy, myślę, ?źe będzie to doskonałe łowisko w skali nie tylko kraju. M?łwię tak?źe o infrastrukturze, imprezach towarzyszacych, edukacji... Będzie się działo! m. ps. Dziękuję za wsparcie merytoryczne ze strony Piotra Piskorskiego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy54 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Czyli wszystko co pomiędzy (niech będzie wg. RAPR) zostaje zabrane? Bo dla mnie zar?łwno wymiar dolny jak i g?łrny stosowany jest tylko i wyłącznie przez ludzi zabierających ryby. Je?źeli się mylę, to proszę o nakierowanie na prawidłowe myślenie Czy ja napisałem w kt?łrymś miejscu postu, ?źe zostało zabrane ?Z mojego rozumowania, raczej wynika - ŻE MOŻE BYĆ ZABRANE (do limitu na tym akwenie).Moja, na przykład średnia zabranych szczupłych wyniosła 1,5, chocia?ź łowiłem sporo więcej z rejsu. I podobnie do tego podchodzili moi koledzy - partnerzy.Czy kolega zna autopsyjnie specyfikę tego akwenu ?Myślę, ?źe nie i stąd to kolegi pytanie o stosowanie metody C&R . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Żarnowiec to piękna woda. Mam nadzieję, ?źe w nadchodzącym sezonie te?ź uda mi się tam popływać. I powypuszczać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Tomi: Nie było to wcale takie trudne. Wszystko zale?źy od właściciela wody (dzierzawcy). Osoby zarządzające w Gniewinie wiedzą po co dzier?źawią wodę. Wiedzą o wędkarzach, a z luźnej propozycji zło?źonej przez przewodnik?łw wychodzi fajna sprawa. G?łrne widełki, to oczywiście kropla w morzu potrzeb. Z mniej przyjemnych spraw są jeszcze np. kontrole. Z bardziej to co mo?źna wok?łł takiego łowiska robic. Wzorce nie są daleko. Ustalamy kalendarz na ten rok, jak dopniemy wszystko napiszę więcej. A ju?ź teraz od maja zapraszam na Żarnowiec, niekoniecznie z przewodnikiem m. ps. choc zobaczyc jak łowi Andrzej Wizner - bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 @Mgorbardzo fajna inicjatywa - mo?źe to jest właściwy kierunek, szczebel samorządu. Życzę powodzenie we wsp?łłpracy z gminą, jeśli sie uda mo?źe wytyczy drogę dla innch @allmusiałem tu dokonać przed chwilą kilku zabieg?łw moderacyjnych i nie chciałbym tego powtarzać, osobom kt?łre nie potrafią powściągnąc swoich emocji sugeruję kr?łtki odpoczynek od forum w celu ochłonięcia, w przypadku recydywy odpoczynek ten zapewni administrator - na dłu?źej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Powiało grozą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Nie no, co Ty? Metr?łwki będą ... A ?źe ochłonąć? To zawsze, byle na rybach ... np. na tych metr?łwkach. MGOR - DZIĘKI i oby tak dalej! Oby coraz więcej gmin dostrzegało potrzebę sensownego zarządzania (nie gospodarowania bo to mo?źe się za bardzo gospodarczo, rybacko wręcz /fuj!/ kojarzyć) wodami. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamki Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Jak dla mnie to za długo te 100cm. Jak to ma byc łowisko szczupakowe pojechał bym z grubej rury i przez okres dw?łch lat zrobił d?łł 60 g?łra 80cm. Limit tygodniowy jedna ryba do zabrania roczny 5 sztuk. Je?źeli jest w tym kraju taka masa wędkarzy zł?łw i wyp?łść jak się deklaruja na forach nie powinno byc nawet szumu przeciw takim ustaleniom. Ja jestem ZA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Je?źeli jest w tym kraju taka masa wędkarzy zł?łw i wyp?łść jak się deklaruja na forach nie powinno byc nawet szumu przeciw takim ustaleniom. Szum robią ciągle te same osoby. Wypuszczający nie stanowią nawet jednego procenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 No to teraz trzeba Daniel dopisać dalej, ?źe z pozostałych 99% jakieś maks. 10% trzyma w og?łle jakiekolwiek wymiary i limity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy54 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Jak dla mnie to za długo te 100cm. Jak to ma byc łowisko szczupakowe pojechał bym z grubej rury i przez okres dw?łch lat zrobił d?łł 60 g?łra 80cm. Limit tygodniowy jedna ryba do zabrania roczny 5 sztuk. Je?źeli jest w tym kraju taka masa wędkarzy zł?łw i wyp?łść jak się deklaruja na forach nie powinno byc nawet szumu przeciw takim ustaleniom. Ja jestem ZA. Na Żarnowcu od lat przewa?źają łodzie z rejestracją : WEJ .....Nie odwa?źyłbym się takich przepis?łw - zaproponować tym rybakom .Ja chyba najlepiej znam mentalność ludzi z tego terenu (moja ?źona pochodziła z tamtego rejonu Kaszub).Ju?ź 6 lat temu tylko głośno krytykowałem nocne bicie prądem ryb - i efekt : moja ł?łdź wyparowała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy54 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 No to teraz trzeba Daniel dopisać dalej, ?źe z pozostałych 99% jakieś maks. 10% trzyma w og?łle jakiekolwiek wymiary i limity. ŚWIĘTE SŁOWA - GOŁA PRAWDA O ŻARNOWCU I POŁAWIAJĄCYCH NA NIM RYBAKACH !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 cieszę się - ?źeby się odbić najpierw trzeba sięgnąć dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Jak się chce to się da.Przykład:Zbiornik Paprocany (Katowickie)Od 01.01.2010 po propozycji koła Tychy okręg Katowice(po 2 latach) zatwierdził:Sandacz do 50 i powy?źej 85 cmSzczupak do 50 i powy?źej 90 cmSum do 70 cm oraz w przedziale 150 - 190cm(dodam sandacz i szczupak do 50cm i 2 sztuki ju?ź od kilku lat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi