Paweł nizinny Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Daniel, mo?źemy się wstępnie ustawić. Trza by tylko rozpracować wcześniej odpowiednie miejsca na muszke... MGOR, generalnie chodzi o głęboość wody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 W p?łłnocnej części masz ładne rozległe płycizny tak po 2-3-4m. Nic innego nie przychodzi mi do głowy, chyba, ?źe zejdziesz muchą na 16m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 W p?łłnocnej części masz ładne rozległe płycizny tak po 2-3-4m. Nic innego nie przychodzi mi do głowy, chyba, ?źe zejdziesz muchą na 16m Dzięki serdeczne kolego za podpowiedź, o to chodziło. Czyli jest gdzie z muchą popływać...A ju?ź chciałem płacić przewodnikom za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Generalnie połowa jeziora jest płytka, połowa głęboka. Miejsca do pływania ogrom. Przewodnicy, przynajmniej moi, nie pobierają opłat za tego typu informacje. Wszystkie będą z resztą dostępne na og?łlnodostępnej stronie www. Puszczam uwagę obok ucha m. ps. Radziłbym zejśc z tą muchą na 16 metr?łw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 i złapać zaczep :asd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 i złapać zaczep :asd W zeszłym sezonie słyszałem o dw?łch takich zaczepach.W trolu jeden kij zostal złamany a mojemu Koledze wobler wbił się w ścianę.Ktoś kiedyś m?łwił coś o sumie na Żarnowcu,ale ja nie bardzo w to wierzę.Mo?źe Ktoś coś wie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy54 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 i złapać zaczep :asd W zeszłym sezonie słyszałem o dw?łch takich zaczepach.W trolu jeden kij zostal złamany a mojemu Koledze wobler wbił się w ścianę.Ktoś kiedyś m?łwił coś o sumie na Żarnowcu,ale ja nie bardzo w to wierzę.Mo?źe Ktoś coś wie na ten temat? Tak Paweł, strzelila mi troling?łwka jak zapałka a Magnum wyglądało jakby ktoś głodny chciał je zjeść. Szkoda, ?źe akurat nie było wtedy Ciebie ze mną na łajbie- uśmiałbyś się setnie.Ale to nie sumy. Z tego co słyszałem latem w planie zarybieniowym miał być wpuszczony sandacz i sum. Tydzień termu jeszcze od kolegi pływającego po Żarnowcu dodatkowo słyszałem o planach wpuszczenia troci jeziorowej.Na m?łj prosty rozum 5 gatunk?łw drapie?źnika w jednym zbiorniku, w tym 3 całkiem nowe gatunki - to .....Oby nie zmajstrowano na Żarnowcu tego co PZW zrobiło z Tuchomka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Jak się nie ustawia hamulca do wytrzymałości plecionki to tak się to kończy .Ciekawi mnie co to był za kij bo jak nie wytrzymał 0,18 plecionki to musiał być straszny chłam.Ale przynajmniej powstała kolejna legenda o potworze z ?źarnowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Ale przynajmniej powstała kolejna legenda o potworze z ?źarnowca I ja w tym nie maczałem paluszk?łw! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Dajcie spok?łj Tommyemu, ustawia hamulec jak chce, łowi sprzętem jakim chce i nikomu nic do tego Po co ten komentarz? Rozumiałbym, gdyby był napisany w formie porady, ale to ewidentna docinka. Fajnie, ?źe wprowadziliście g?łrny wymiar, ja te?ź coś szykuję. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Marcin ciebie bym o takie historie nie podejrzewał .Ale chyba znamy historie cezoratora kt?łry holował szczupaka na takiej plecionce przez 45 minut ,jako ?źe szczupak był zacnej długości to do wypuszczenia się nie nadawał i przy ł?łdce zdechł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witekpol Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Na Żarnowcu od lat przewa?źają łodzie z rejestracją : WEJ .....Nie odwa?źyłbym się takich przepis?łw - zaproponować tym rybakom .Ja chyba najlepiej znam mentalność ludzi z tego terenu (moja ?źona pochodziła z tamtego rejonu Kaszub).Ju?ź 6 lat temu tylko głośno krytykowałem nocne bicie prądem ryb - i efekt : moja ł?łdź wyparowała . Jako posiadacz rejestracji WEJ powiem, ?źe wydaje Ci się tylko, ?źe znasz... Myślałem ?źe czasy wywy?źszania sie tych z GA juz minęły, a tu prosze świat nadal jest czarno-biały.Co do istoty wątku fajnie, ?źe została uwzględniona taka zmiana, jednak nie brnąłbym przynajmniej na razie w lawinowych, dalszych ograniczeniach. Co prawda Gniewino jest jedną z najbogatszych gmin w okolicy ale nie sądze ?źeby chcieli finansować operat (podobno 500.000 zł rocznie) tylko i wyłącznie dla własnej satysfakcji i promocji. Jeśli mają część tych pieniedzy odzyskac od wędkarzy to sami etyczni na starcie im tego nie zapewnią.Prawda jest brutalna, p?łki co nar?łd ciągle potrzebuje igrzysk (czytaj mięsa) niezale?źnie jaki napis widnieje na burcie łodzi. Dlatego, choć sam najchętniej widziałbym zakaz zabierania wszystkiego co ma płetwy, trzeba wyczuć jakiś kompromis. Aby i ryby były i wędkarze.Gwoli scisłości mnie r?łwnie?ź wymiar widełkowy nie przekonuje co do widocznych efekt?łw, bardziej widziałbym ograniczenie ilościowe i zdecydowanie większy wymiar minimalny. Zresztą szczupaki to jeden temat a wiaderka okoni to następny. Łowienie na dwie gumy, podhaczanie leszczy na tarle itp. Wiele jest problem?łw z kt?łrymi tylko mądry gospodarz da sobie radę. Wymaga to rozwagi w podejmowaniu decyzji i czasu, z roku na rok nie idzie tego zrobić.Na razie niech gmina dopracuje cennik bo dzis mądra pani powiedziała znajomemu ze roczne zezwolenie z łodzi i brzegu wazne od 01 01 nie obowiązuje na lodzie, l?łd osobno. Mozna jeszcze zrobić osobna opłate na wsch?łd słońca i weekendy, no i dla gości z WEJ na ł?łdce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 cześc, Dziękuje za udział w dyskusji. Mam nadzieję, ?źe taki kompromis, o kt?łrym piszesz właśnie uda się wypracowac. Ograniczenie ilościowe to postulat słuszny, choc z drugiej strony jest pytanie o efekty zaplanowanych zarybień. Piszesz te?ź, ?źe z roku na rok nie da się wszsytkiego zrobic. W jaki spos?łb więc wymiar widelkowy, ktory funkcjonuje od kilku dni miałby przekonc Cię co do widocznych efekt?łw. Do zobaczenia na majowym otwarciu sezonu szczupakowego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Marcin.Mimo wielu opinii na nie uwa?źam, ?źe super inicjatywa. Pewnie, ?źe wszystkiego od razu wiedzieć nie mo?źna, ale aby się dowiedzieć trzeba spr?łbować. A tak na marginesie, nie myli się ten tylko, kt?łry nic nie robi.Pozdrawiam i trzymam kciuki, Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Gumo: te?ź tak myślę i zapraszam do wsp?łłpracyJachu: ja to opinii na nie nie widzę dzięki, jak trocie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Dziś ja zło?źyłem propozycję i dostarczyłem pisma gdzie trzeba - reakcja jak najbardziej na plus - pozytywna. Zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Tylko ograniczenie odłow?łw WSZYSTKICH ryb da odczuwalną poprawę. Podniesienie stawek za lowienie po przejeciu jeziorna przez gmine Gniewino jest wlasnie takim posunieciem. Nie kazdego stac na 35zlotych dniowki za trolling. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Andrew, niestety, ale dzięki zachowaniu wielu polskich wędkarzy takich czas?łw do?źyliśmy - 35 zł za dzień trollingu, to potrzebna stawka - z czegoś trzeba dbać o to łowisko, a poza tym, moim zdaniem - ogranicza to napływ krypto-mięsiarzy, kt?łrzy mogliby kupić licencję za grosze, wypłynąć na jezioro i w trzcinkach ubić np 10 szczubli, kt?łre następnie trafią do torby.Oczywiście, nie twierdzę, ?źe wśr?łd tych, kt?łrych stać na licencję nie ma takich nieuczciwych ludzi, oczywiście są, jednak z moich obserwacji wynika, ?źe jest ich jednak mniej ni?ź w pierwszej wymienionej grupie. Zaznaczam, ?źe to subiektywna opinia, poza tym nie miałem zamiaru nikogo obrazić moją wypowiedzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Podniesienie oplat to prosty sposob na zmniejszenie presji i odlowow wedkarskich. Nie mam z tym problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Faktycznie, zauwa?źyłem dopiero po wysłaniu posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy54 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Szybkimi krokami zbli?źa się sezon na Żarnowcu, dlatego pozwoliłem sobie odświe?źyć temat.Czy mo?źe ktoś orientuje się, co tam z nowych drapie?źnik?łw od jesieni powpuszczano ? W planach zarybieniowych był : sandacz, SUM i podobno nawet troć jeziorna !? (ale to informacja zasłyszana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Szybkimi krokami zbli?źa się sezon na Żarnowcu, dlatego pozwoliłem sobie odświe?źyć temat.Czy mo?źe ktoś orientuje się, co tam z nowych drapie?źnik?łw od jesieni powpuszczano ? W planach zarybieniowych był : sandacz, SUM i podobno nawet troć jeziorna !? (ale to informacja zasłyszana). Ciekawe po co takie zarybienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 W gminie Gniewino jest nowamiotła.Nikt nic nie wie.No o opłatach to oczywiście wiedzą wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Szybkimi krokami zbli?źa się sezon na Żarnowcu, dlatego pozwoliłem sobie odświe?źyć temat.Czy mo?źe ktoś orientuje się, co tam z nowych drapie?źnik?łw od jesieni powpuszczano ? W planach zarybieniowych był : sandacz, SUM i podobno nawet troć jeziorna !? (ale to informacja zasłyszana). Ciekawe po co takie zarybienia Jak się wygrywa operat kwotą 500 000 pln(podobno) to trzeba kombinować i wpuszczać wszystko A wystarczyło by tylko chronić to co jest i dać się rybą spokojnie wytrzeć......Resztę załatwiły by same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Szybkimi krokami zbli?źa się sezon na Żarnowcu, dlatego pozwoliłem sobie odświe?źyć temat.Czy mo?źe ktoś orientuje się, co tam z nowych drapie?źnik?łw od jesieni powpuszczano ? W planach zarybieniowych był : sandacz, SUM i podobno nawet troć jeziorna !? (ale to informacja zasłyszana). Sumy wpuścili, to wiem na 100% a jak z resztą to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi