Skocz do zawartości

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się wygrywa operat kwotą 500 000 pln(podobno) to trzeba kombinować i wpuszczać wszystko Sad

A wystarczyło by tylko chronić to co jest i dać się rybą spokojnie wytrzeć......

Resztę załatwiły by same

Święte słowa - od wiek?łw było to jezioro o populacji 2 drapie?źnik?łw : szczupaka i okonia. Była zachowana r?łwnowaga ekosystemowa. A teraz ..... szkoda gadać !!! Być mo?źe takimi eksperymentami z dodawaniem kilku nowych gatunk?łw drapie?źnik?łw - jezioro ZOSTANIE ZNISZCZONE !

Jak się wygrywa operat kwotą 500 000 pln(podobno) to trzeba kombinować i wpuszczać wszystko Sad

A wystarczyło by tylko chronić to co jest i dać się rybą spokojnie wytrzeć......

Resztę załatwiły by same

Święte słowa - od wiek?łw było to jezioro o populacji 2 drapie?źnik?łw : szczupaka i okonia. Była zachowana r?łwnowaga ekosystemowa. A teraz ..... szkoda gadać !!! Być mo?źe takimi eksperymentami z dodawaniem kilku nowych gatunk?łw drapie?źnik?łw - jezioro ZOSTANIE ZNISZCZONE !

Istnieje duze prawdopodobienstwo, niestety :(

Resztę załatwiły by same

Istnieje duze prawdopodobienstwo, niestety :(

Ale człowiek z warszafki niejaki @MGOR napisał pierwszego posta w tym temacie cyt:

Chciałbym się pochwalić Cool Od kilku miesięcy pracujemy z gminą Gniewino, dzier?źawcą Jeziora Żarnowieckiego, nad stworzeniem na tej wodzie raju dla wędkarzy Very Happy

I co o tym mają myśleć odpowiedzialni wędkarze ???

Mo?źe niech sobie robi raj dla wędkarzy ten @MGOR na Zalewie Zegrzyńskim, a od NASZYCH WÓD się odp....li !

Jeszcze karpi nawpuszczać co niemiara i będzie cudnie Tak jak na Unichowie czy Wygoninie czy, jak się dowiaduję ostatnio, w Nadarzycach. Co do suma proszę porozmawiać z p.Arturem Banachowskim to opowie jakie problemy były z czterema(słownie: czterema) sumami w Piasecznie. Ju?ź Andrzejczyk pisał, ?źe szczupak przysmakiem suma, a Wilson polecał go na przynętę na wąsacza. R?łbmy tak dalej spi...dolmy co się jeszcze uchowało. Szkoda gadać :angry:

U.

Jak się wygrywa operat kwotą 500 000 pln(podobno) to trzeba kombinować i wpuszczać wszystko :(

Nie pisz podobno, tylko masz blisko, podjedz do gminy i popros o dane. Musza ci udostepnic.

A sum to kompletny bezsens.

Pisze podobno bo w kwity nie zaglądałem

Do Gminy nie będę podje?źd?źał bo mi to wisi a jak Ty chcesz wiedzieć na 100% to sobie zadzwoń.

To?ź ?źe sum to kompletny bezsens to jasne i prochu nie wymyśliłeś.I przepraszam Cię za ton ale wkurzają mnie takie docinki!!

Wszystko zaczyna się od tego ?źe jakiś debil wymyślił w tym kraju ?źe ?źeby dzier?źawić wodę trzeba do niej sypać ryby!! Wygrywa ten kto sypie najwięcej.... Tak było z Redą i corocznymi zarybieniami 35-40 cm paszownikiem kt?łrego prze?źywalność wynosiła max 7 dni. Po rzece roznosiło się ?źe zaczęły się dni pstrąga i pstrągi wyparowywały...a ktoś za to płacił :(

Tak te?ź jest z Żarnowcem...operat 500 000 pln!!

Cyt za Wikipedią

Jezioro Żarnowieckie (kaszb. Jezoro Żarnowscz?) – jezioro rynnowe w p?łłnocnej Polsce, w wojew?łdztwie pomorskim, powiecie wejherowskim, na Wysoczyźnie Żarnowieckiej. Powierzchnia 1431 ha, długość 7,6 km, szerokość 2,6 km, maksymalna głębokość 16 m. Przez jezioro przepływa rzeka Piaśnica. Dno jeziora znajduje się poni?źej poziomu morza (kryptodepresja)

Jezioro kt?łre od lat doskonale radzi sobie z rybakami, kłusolami, wędkarzami(diabli wiedzą kto gorszy)

Fakt ?źe od czasu jak wylogowano rybaka jezioro ROZKWITA

Daje sobie radę z kłusolami i wędkarzami kt?łrych spora część postanowiła sobie za punkt honoru złowić zaj...ć, ze?źreć lub sprzedać wszystko co w wodzie ?źyje.....a ryby są :D

Potęga natury jest niepojęta jednak do czasu.........kiedy zaczyna pomagać jej człowiek rozumny (hehe)

No i wracając do operatu....w to całe nieźle prosperujące towarzystwo ktoś wpuści inne towarzystwo za p?łł miliona złotych!! Na trochę ponad 1400 ha wody zostaną wpuszczone ryby za taką kwotę!! Gdzie?? Pojęcia nie mam :( pierwszy raz ?źyczę sobie ?źeby to był kant jak to często bywało z zarybieniami....w innym wypadku będzie po jeziorze. Sumy ju?ź są, sandacze te?ź mają być, trocie od zawsze były ale utrzymywane na niskim poziomie przez okoliczne niedźwiedzie z rodziny kufajkowo-filcakowych

Ba! są tęczaki i wiele wiele innych....choćby płocie kt?łre ju?ź od dawna nazywane są Żarnowieckimi płoć 40 cm nikogo tu nie pora?źa :)ot płoć jak płoć

A czy tytułowe metr?łwki mogą odetchnąć?? Bardzo bym chciał....mam co do nich dług wdzięczności :D

Boję się jednak ?źe mo?źe być r?ł?źnie, po minionym sezonie podlodowym widać ?źe stra?źnik?łw interesują tylko opłaty a co kto ma w torbie to sprawa drugoplanowa....

Pozdrawiam

W.

W lipcu 2010 rozmawiałem telefonicznie z dyrektorem GOTiS w Gniewinie w sprawie wprowadzenia drakońskich opłat za połowy. Stawka dzienna (z trollem) wzrosła po przejęciu przez nich jeziora z 10 zł - do 37,50 !!!

W uzasadnieniu tych podwy?źek ?łw dyrektor powiedział mi, ?źe to jest uzasadnione, gdy?ź będą du?źe zarybienia : sumem, sandaczem, węgorzem, linem.

A tak na marginesie wolałem płacić (z trollem) 200 zł za sezom przed zarybieniami ni?ź aktualnie 600 zł po tych zarybieniach, kt?łre prawdopodobnie za jakiś czas ZNISZCZĄ TO JEZIORO.

Opłata opłatą. Jak ten zbiornik będzie drugą Szwecją to opłaty są OK. Ale niszczyć wodę wprowadzając tam obcy dla tej wody gatunek -suma??? Cisną się na usta niecenzuralne słowa dla określenia autora tego pomysłu.

Hmmm a sandacz?? Mam tylko nadzieję ?źe się nie przyjmie i nie da rady wytworzyć populacji w innym wypadku mo?źe być r?ł?źnie :(

Ja liczę nas to Natura sobie poradzi i wygra z ludzką bezmyślnością

Za dychę m?łgł sobie wpaść praktycznie ka?źdy, za te 40 + ł?łdka - ju?ź nie ka?źdy amator mięsa będzie miał ochotę.

Niestety dotknie to rownie?ź i biedniejszych, kt?łrzy ryb nie zabierają bo nie tylko bogaci ryby wypuszczają nieprawda?ź ?

szufladka :unsure:

Za dychę m?łgł sobie wpaść praktycznie ka?źdy, za te 40 + ł?łdka - ju?ź nie ka?źdy amator mięsa będzie miał ochotę.

Niestety dotknie to rownie?ź i biedniejszych, kt?łrzy ryb nie zabierają bo nie tylko bogaci ryby wypuszczają nieprawda?ź ?

szufladka :unsure:

Hehe....to dość ciekawe.....akurat najbardziej wypasiona miejscowa ł?łdka o wartości przewy?źszającej wartość mojego mieszkania nale?źy do jednego z większych jeziorowych kiler?łw

......teraz mnie zatopią na jeziorze

Do Gminy nie będę podje?źd?źał bo mi to wisi a jak Ty chcesz wiedzieć na 100% to sobie zadzwoń.

Skoro ci to wisi, to po co wypisujesz elaboraty na cala strone? I to sama probablistyka.

Nigdzie nie pisalem ze chce wiedziec, tylko zebys nie plotkowal.

Wisi mi to czy jest to kwota 500 000 czy inna podobna a nie los jeziora. Tak samo jak wisi mi to czego ty chcesz.

I proszę nie popełniaj błęd?łw OK probabilistyka

jak ju?ź decydujesz się u?źywać trudnych sł?łw

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Podaję Wam numer do kapitana z Nadola, kt?łry jest odpowiedzialny za pilnowanie regulaminu na łowisku. Jeśli widzicie nieprawidłowości dzwońcie do niego, proszę. Przypłynie i je wyjaśni - 668 464 089.

pzdr

m.

A mo?źe Kapitan sam by się ruszył na wodę i zajrzał do ł?łdek wędkarzom.? Nikt się nie będzie przecie?ź ogłaszał na ł?łdce ?źe zlowil i zberetował wielką rybę. Będąc w sobotę w Osłoninie słyszeliśmy o szczupaku złowionym w piątek na ?źywca i zberetowanym.

Czyli piątek 13 nie był szczęśliwy dla tej 117cm ryby a regulmin na niewiele się zdał.

Pisałem w wielu miejscahc i wiele razy ?źe tylko porządna kontrola, kt?łrej na Żarnowcu nie ma wcale mo?źe pom?łc i nie trzeba będzie zaostrzać regulaminow bo tych i tak rzadko kto przestrzega jak widać moje twierdzenie dalej aktualne.

ps. numer zapisałem

Smutne wieści, tym bardziej, ?źe metr?łwek, kt?łre podzieliły los tej 117 było w tym sezonie więcej. Czasami trudno kogoś przekonać do rzeczy oczywistych, ale nie ustaję w pr?łbach. Cieszę się, ?źe zapisałeś numer, dzwoń proszę.

A co do wieści z wody - wczoraj piękne ryby padły i wr?łciły do wody.

m.