Skocz do zawartości

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Jakie macie wyniki na Żarnowieckim?

To że w jeziorze pływają krokodyle powyżej 100cm każdy wie.

Nie łatwo je złowić. Trzeba dużo trollować głębie, stąd dopłata do trollingu 50% normalnej stawki.

Od niedawna jeziorem opiekuje się nowy dzierżawca, który dużo zarybia szczupakiem. Drobnego szczupaka jest całkiem sporo. Złowienie kilku 50cm nie jest problemem.

Ale co ze średnią rybą w przedziale 70-90cm? Mi osobiście słabo na razie to wychodzi.

Polecam wizyte w graciarni w przystni w Nadolu. Otwiera oczy dlaczego jest srednio ze srednim szczupakiem. Akurat jak tam bylismy przez trzy dni w czerwcu trzech roznych gosci z bosmanatu zamykalo nam sprzet. Kazdy potwierdzal, ze stawiane sa siaty, roznily sie wersje dotyczace czestotliowsci: czasami :( , troche tak :angry: , w kazdy pogodny dzien <_< . W zeszlym roku siatek nie widzialem na Zarnowcu, w tym staly przez dwa z trzech dni a trzeciego nie staly bo wialo w porywach 20 wezlow. Jak na to ze ta miejscowosc ma szczupaka w herbie oraz jak na skale inwestycji poniesionych na mariny w Nadolu, Lubkowie i Brzynie i jak na skale podwyzek oplat w tym roku to wpuszczanie przez nowego dzierzawce czyli gmine rybakow jest bez sensu.

Moje podejrzenia szły właśnie w tym kierunku. Niestety je potwierdziłeś. Coraz częściej absurdalnie wysokie opłaty za dzierżawę powodują degradację wody przez rybaków. Dzierżawca nie ma szans na opłacenie haraczu do RZWG z opłat wędkarskich.

Stąd licencje dla rybaków będące ratunkiem dla budżetu.

Rybacy robią swoje na Wiśle odc. 6.

Od 2011 roku również na Martwej Wiśle.

Potwierdzam działania rybaków na Żarnowcu :angry: .Jest ich trzech na łodzi/przynajmniej przez dwa dni obok przepływałem/siaty rozłożone na odległości 1,5 km.Nowy wójt gminy Gniewino zaczyna zarabiać.Ciekawe jak długo?No i chyba walą prądem,2 szczupaki złapane miały jakby krzywy krg.Jak łowił prądem niejaki Kafka/znany rybo-kłusol/to zębate tak wyglądały. :angry:

aaa, no to się wszystko zgadza... wczoraj polowałem na okonie a trafiały się szczupaczęta wielkości sporego woblera-szczupaka! cholera myślałem, że po wzięciu w dzierżawę jeziora przez jedną z najbogatszych gmin w Polsce i podniesieniu opłat, dadzą sobie spokój z wpuszczaniem tam rybaka. a tak a propos kontroli w tym roku to jeszcze nie widziałem!!

• 2 miesiące temu...

Kolejny zasrany uklad lokalnego misia, rysiem i zbysia. Tylko sie zastanawiam po jaka cholere te kaszubskie cymbaly z Gniewina stawialy te wszystkie mariny??? Lacznie z tym niewypalem w Brzynie gdzie jest pol metra wody i zadna lodka nie da rady tam zacumowac i ta super marina na wschodnim brzegu przy domu starosci ktora wybudowano tak solidnie ze pierwszy lod zniszczyl pomosty i jest zamknieta <_<? Kto z tego bedzie korzystal jak rybacy ograbia wode? Czy juz tam woduja kutry tak jak za starych czasow? To sie w pale nie miesci co sie w tym kraju wyrabia w temacie lewych dili, fuszerki inwestycyjnej i przytulania kapuchy na boku....

Kolejny zasrany uklad lokalnego misia, rysiem i zbysia. Tylko sie zastanawiam po jaka cholere te kaszubskie cymbaly z Gniewina stawialy te wszystkie mariny??? Lacznie z tym niewypalem w Brzynie gdzie jest pol metra wody i zadna lodka nie da rady tam zacumowac i ta super marina na wschodnim brzegu przy domu starosci ktora wybudowano tak solidnie ze pierwszy lod zniszczyl pomosty i jest zamknieta <_<? Kto z tego bedzie korzystal jak rybacy ograbia wode? Czy juz tam woduja kutry tak jak za starych czasow? To sie w pale nie miesci co sie w tym kraju wyrabia w temacie lewych dili, fuszerki inwestycyjnej i przytulania kapuchy na boku....

W tym roku przyszedł nowy wójt/Z Gdyni/do gminy Gniewino.

Ma mało czasu i kaski dlatego pewnie są odłowy na skalę

przemysłową.A mariny są zbudowane z unijnych pieniędzy więc

jak się coś popsujeto wezmą na naprawę :lol:

Czyli ta cala walka o metrówki zda się psu na budę jeżeli będą tam rybacy urzędowali, bo jakoś nie wierzę, że odpuszczą dużym rybom.

Druga sprawa odlowy po kilkaset kilogramów białorybu

też nie pozostaną bez wpływu na drapieżniki toż to ich pokarm, który się im zabiera.

• 4 tygodnie później...

Jezioro Żarnowieckie - nowy właściciel nowe zasady, są ludzie co narzekają na wstawiane siatki (każdy ma do tego prawo i do swoich opinii) ale dla mnie to nadal najlepsze łowisko na Pomorzu.

myślę ze na wiosnę, każdemu udało się coś połowic na Żarnowcu, przyszły mrozy woda ma już 11 C wiec czas rozpocząć jesienny sezon

ciekawy jestem jak ma się tej jesieni okoń?

(osobiście nie przywiązuje do tej ryby uwagi, jakieś 2 tygodnie temu jako przyłów trafił mi się 42cm :unsure: )

co ze szczupakiem?

bylem w sobotę i wczoraj to udało mi się złowić dwa ładne walczące grubaski 86 i 82cm

(o tych poniżej 80cm myślę, że nie warto pisać bo w końcu piszemy o Żarnowcu :mellow:)

jeśli admin pozwoli mogę tu wrzucać wybrane bieżące informacje, które trafiają na http://szczupaki.com - stronę poświęconą przede wszystkim Żarnowcowi

jutro będę miał świeżą porcję wiadomości, ostatnio brało dużo małych i okonie, także pod 40 cm

na pewno padnie w tym roku jeszcze nie jedna metrówka B)

@mario

dzięki za cenna uwagę - gwarantujemy Ci, że wszyscy tu obecni czytać potrafią - szkoda ze nic nie napisałeś w temacie - no ale podejrzewam ze wędki masz już spakowane do wiosny

my niestety zaczynamy sezon Jesienny na Żarnowcu i o tym tu będziemy pisać a nie się mądrować

PS

watek do którego odsyłasz dotyczy zupełnie innych spraw i jest mało żywy