Skocz do zawartości

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś Krzysiek Peresada zrobił mi parę przyponów/mono coś tam/

Jedna rybcia /równe 114/połknęła Slidera 10 głęboko,na lince były dwie rysy/odłożyłem ją i leży w muzeum ;) /

Teraz tylko Tytan bo jest dla mnie pewniejszy niż fluoro.

Wracając do tematu,wczoraj kolega złowił z łapy 115 i 109.

Dzisiaj byłem z Kolega Maćkiem/złowił na zlocie 106 a przed 10 dniami 123 z łapy/ ale tylko maluchi brali :P

Rano się coś zadziało a potem pogoda w kratkę.

Ja na UL casta wreszcie połowiłem/nowy kijek od Endriu rozdziewiczony :P ,pasiaki/

• Like 1

Z czystym sumieniem polecam fluo daiwa tournament typ F i shimano ocea oczywiście 1mm. O innych wynalazkach lepiej zapomnieć jak nastawiamy się na największe ryby. Jeden i drugi przetestowany i w Polsce na rybach 100 + i na egzotycznych wyprawach z rybami, które mogą przegryźć szczupaka na pół

Taki 1mm FC wiążecie czy stosujecie zaciski? Jeśli zaciski to jakie, z czego?

Słyszałem, że aluminiowe lepiej się sprawdzają, bo nie kaleczą linki.

Panowie, widziałem linke 7x7 big game po kontakcie z rybą 128cm. Gdyby nie mocny sprzet i szybkie wyjecie ryby na jednostkę to i stalowa linka by nie wytrzymała. Kiedy przynęta będzie siedziała głęboko to każdy rodzaj przyponu będzie narażony na tarcia ostrymi szpilami. 

• Like 1

Panowie, widziałem linke 7x7 big game po kontakcie z rybą 128cm. Gdyby nie mocny sprzet i szybkie wyjecie ryby na jednostkę to i stalowa linka by nie wytrzymała. Kiedy przynęta będzie siedziała głęboko to każdy rodzaj przyponu będzie narażony na tarcia ostrymi szpilami. 

Bo 7x7 to tylko plecionka. Jak dobrze zagryzie to przetnie na kilka razy. Pewny jest tylko drut tytanowy mimo swoich innych sporych wad. 

Kolega miał w sobotę 117 cm. I przypon miał odemnie regenerator 1mm i też dał radę .Podbierak nie dał rady bo ryba go połamała .

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

Tym razem dał. Miałem ten wynalazek tylko raz na kiju, pierwszy i ostatni. Szczęście, że szczupak nie był wielki. Po każdym kontakcie ryby z przyponem widać na nim ślady. 

Podbieraka na takiej rybie nie szkoda  ;)

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Apropos sieci, czy jeśli już jakimś przypadkiem znajdę się łódkaą nad jedna z takich atrakcji to przepłynę nad nią spokojnie czy wkręci się w śrubę? Ktoś wie ile od tafli wody znajdują się sieci?

Nie wiem jak wysokie są sieci bo blisko nie podpływałem. Sieci są rozpięte między 2 wiechami/chorągiewkami, korków na powierzchni nie widziałem, więc teoretycznie powinny być bezpieczne dla śruby silnika Problem w tym że jednego dnia stały na głębokościach 3,5-4 m a następnego na 2 m a to już płytko. Dlatego proponuję omijać linię między 2 chorągiewkami jeśli postawione są na 2 m. 

A to różnica? Może być do gum.

No właśnie dla niektórych jest .....

Ja osobiście używam do jerków i gum fc o grubości 0,9 - 1,2 i nigdy nie zaliczyłem obcinki . Ale słyszałem ,że ktoś kiedyś miał , Jest część użytkowników ,która,do jerków stosuje drut stalowy bądź tytanowy . Weź sobie poczytaj od :

http://jerkbait.pl/topic/29031-fluorocarbon-na-przypon-szczupakowy/page-16

do końca wątku na pewno coś Ci to rozjaśni ;)

Edytowane przez sero1975

Panowie ode mnie pytanie co do warunków pogodowych, patrząc na to co prognozują w ICM na jutro dla Lubkowa, da sie wypłynać i spokojnie powędkować czy marne szanse?

Nie napisałeś czym chcesz wypłynąć i z jakim napędem, więc trudno Ci doradzić. 

Łodzią z silnikiem spalinowym da się wypłynąć i łowić.