Skocz do zawartości

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega ma hurtownię rybną i szczupaki odbiera z Żarnowca. W tym roku rybak ma rekordowe odłowy z jeziora. Jedyny plus że ryby 120+ wracają z powrotem do wody a jest ich sporo.

Chyba nie wszystkie duże szczupaki wracają bo w Gdyni na hali rybnej można kupić - sprzedawczyni mówi że ma szczupaki z Żarnowca. 

Kolega ma hurtownię rybną i szczupaki odbiera z Żarnowca. W tym roku rybak ma rekordowe odłowy z jeziora. Jedyny plus że ryby 120+ wracają z powrotem do wody a jest ich sporo.

Nie ma się co dziwić, że ma rekordowe odłowy, skoro stoi znacznie więcej siat niż w latach poprzednich, więc odłowy muszą być rekordowe.

• Like 1

Nie zrozumcie mnie zle, ale trzeba byc obiektywnym. Stoja 2 zestawy siatek i kilka zakow. Permanentnie, w tych samych miejscach. Jakby nie kombinowac, to nie wiadomo jakich ton ryb nie nalowia. Nie chce sie bawic we wrozbite, ale moim zdaniem wiele, zwlaszcza duzych szczupakow wykoncza nieswiadomi wedkarze- lowiac je w upaly i klepiac przydlugie sesje zdjeciowe/video. W wielu krajach w takich warunkach bylby wprowadzony zakaz polowu, albo przynajmniej wyrazna sugestia aby od polowu odstapic. W tej chwili woda w Zarnowcu ma conajmiej 22-24 stopnie na plytkim, bo jest patelnia nie do zniesienia.

• Like 9

Nie zrozumcie mnie zle, ale trzeba byc obiektywnym. Stoja 2 zestawy siatek i kilka zakow. Permanentnie, w tych samych miejscach. Jakby nie kombinowac, to nie wiadomo jakich ton ryb nie nalowia. Nie chce sie bawic we wrozbite, ale moim zdaniem wiele, zwlaszcza duzych szczupakow wykoncza nieswiadomi wedkarze- lowiac je w upaly i klepiac przydlugie sesje zdjeciowe/video. W wielu krajach w takich warunkach bylby wprowadzony zakaz polowu, albo przynajmniej wyrazna sugestia aby od polowu odstapic. W tej chwili woda w Zarnowcu ma conajmiej 22-24 stopnie na plytkim, bo jest patelnia nie do zniesienia.

Tylko że kiedyś te siatki stały rzadziej, nie łowiono sieciami okoni na zimowisku itp Na wodzie było 30-40 łódek dziennie i ryby łowiono. Teraz łódek mniej, na "łąkach" ciężko złowić szczupaka w przedziale 50-75 cm, ciekawe dlaczego. 

• Like 2

Nie wiem jak staly siatki kiedys, napisalem o sytuacji obecnej, nazwijmy ja “letniej”. Naklad polowowy jest symboliczny. Nie wiem tez jaki byl naklad w kierunku okonia, ale wiem ze obecnie w toni najezdza sie duze lawice ryb i jesli mialbym okreslic ich gatunek, to postawie na okonie. Ryb malych faktycznie wydaje sie byc malo na plytkiej partii jeziora, a moze za malo czasu lowilem i w nieodpowiedni sposob aby je zlowic- choc koledzy maja podobne obserwacje. Identyczna sytuacje spotykalem w miejscach gdzie byla duza populacja duzych szczupakow. Mniejsze w lowisku nie wystepowaly. Dlaczego? Pewnie mozna sie domyslic. Rybacy twierdza ze duzych i bardzo duzych ryb jest obecnie duzo, natomiast malo jest mniejszych. W jakies glebsze analizy nie chcialbym sie wdawac bo do tego potrzebne sa dane a nie tylko obserwacje. Pozdro

• Like 5

Dyskusja pomiędzy @bigosem i @gawłem została wydzielona do innego wątku, który na razie pozostaje zamknięty. Ten wątek otwieram ale bardzo proszę o powstrzymanie się od jakichkolwiek komentarzy dotczących wątku wydzielonego - będą one traktowane jako offtop , usuwane a autorzy muszą liczyć się z konsekwencjami administracyjnymi. 

• Like 1