Skocz do zawartości

Mała Ina...problem ze stanem wody.

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy...wity opadają. Sytuacja ma się następująco, koleś w elektrowni wodnej robi co chce i co roku woda wygląda tak. Niegdyś świetne łowisko z roku na rok jest coraz bardziej degrsdowane. Można coś z tym zrobić? Gdzie i do kogo iść...

Zdjęcia autorstwa kolegi Piotra @snoek, który zaraz opisze dokładnie sytuację. post-50563-1461100887,4685_thumb.jpg

post-50563-1461100896,3795_thumb.jpgpost-50563-1461100899,7779_thumb.jpgpost-50563-1461100906,3492_thumb.jpg

Tapnięte z galaktycznej s6

Nie jestem pewien czy obecny stan to tylko wina tej elektrowni wodnej. Wczoraj byłem nad rzeczką w tym rejonie, która z Małą Iną się nie łączy. Stan wody podobnie niski, około metr wody mniej niż 3 tygodnie temu. 

Coś czuję, że ten rok będzie jeszcze gorszy niż poprzedni i w naszych siurkach może zabraknąć latem wody... :unsure:

Jeżdżę tamtędy bardzo często i jak dla mnie sytuacja pogorszyła się jeszcze bardziej po pracach melioracyjnych kilka lat temu. Do tej płycizny doszło takie zarastanie, że w lato w niektórych miejscach nie widać praktycznie nurtu, tylko jakieś liście- kapustę. Zresztą niech kolega snoek3 zamieni słowo w tym temacie, on zna tą rzeczkę...

CHŁOPAKI MAM DO TEGO MIEJSCA OKOŁO 700 M. JESTEM TAM PRAWIE CODZIENNIE OD JAKIS 25 LAT , OD OKOŁO LAT 8-7 , FACET KUPIŁ STARY PRUSKI MŁYN. PO PIERWSZE ZABYTEK , W KTRYM ROBI REMONTY BEZ JAKICHKOLWIEK POZWOLEN KONSERWATORSKICH , PO DRUGIE NIE MA PRZEPŁAWKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PO TRZECIE ON JEST SPRAWCA TAKIEGO STANU WODY I ZARASTANIA RZEKI . ZATRZYMUJE ON CAŁK0WITY PRZEPŁYW WODY DLA SZYBKIEGO SPIETRZENIA  A RESZTA GO NIE OBCHODZI , ZGŁASZANE  BYŁO NA OCHRONE SRODOWISKA - NIKOGO !!! DO GMINY - NIE WIDZA PROBLEMU !!! DO GŁÓWNEGO ZARZĄDU MELIORACJI I URŻADZEN WODNYCH - PISMO OFICJALNE O WSTAWIENIU PODZIAŁKI WODNEJ W CELU MONITOROWANIA STANU WODY - DO TEJ PORY JEJ NIE WIDZIAŁEM!!! WCZORAJ DOWIEDZIAŁEM SIE ZE STAN WODY PRZY ELEKTROWNI MUSI UTRZYMYWAC  40 CM WODY W PRZEPŁAWCE DLA RYB - KUR....A !!!! TAM W OGÓLE  NIE MA PRZEPŁAWKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 3 tygodnie później...

Nie narzekajcie na zarastanie przez liście-kapustę. Po pierwsze podnosi poziom wody, po drugie pstrunie

mają się gdzie schować (poza kieszeniami brzegowymi). Ważne aby woda była w korycie rzeki. Możecie rybom i

rzece pomóc dyskretnie zwalając drzewa do wody co jakiś kawałek. Wymyje piękne dziury.

niech mnie spali na bordowo .... niech mnie to ktos wytłumaczy ... 10 lat działa "qurwa..." !!!!!

Machina ruszyła, teraz będzie miał prze.......e. Jak starostwo ruszyło temat pozwolenia wodnoprawnego, to już nie wywinie się sianem. Potrwa to jeszcze, ale pozytywne efekty będą.

Piszcie do Starosty, skarga na brak przepławki (z fotkami), skarga do RZGW na wstrzymywanie przepływu wody w rzece, itp., itd. Każde wsparcie Starosty w jego działaniach kontrolnych pomoże w osiągnięciu celu.