mkuczara Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Witam. Czy można bezpośrednio zasilać echosonde z silnika (Tohatsu z zasilaniem 12V) czy trzeba wstawic coś jeszcze pomiedzy (bezpiecznik etc) Mysłałem o czymś takik silnik ==>akumulator => echo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Rozładowany aku weźmie ile mu regler da. Jak zakręci w okolice najwyższej wydajności to pójdzie mu te 6A. Przy małym, rozładowanym aku i podobnym prądzie widziałem bąbelki gazu. Nie to żeby odrazu miał wybuchnąć, ale na pewno nie jest to zdrowe dla akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 (edytowane) Owszem, jak zakręci na wysokie obroty i aku będzie słabe to na chwilę może mu prąd skoczyć, ale szybko zacznie spadać. Silnik się chwilę grzeje, więc w tym czasie podessie prądu o małym amperażu i nie powinno być źle. Natomiast jak aku będzie w miarę naładowane, to nie ma szans żeby duży prąd poszedł, nawet na wysokich obrotach. Fizyki się nie przeskoczy. Gazowanie świadczy jedynie o udzkodzonym regulatorze napięcia (za wysokie napięcie ładowania > 14,4V). To zjawisko nie zależy od stopnia naładowania aku tylko od napięcia ładowania. Edytowane 23 Lipca 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Okej, no to podpinam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgaduje, ze ten aku to jest zelowka taka do sondy...zalozmy ze pradowo wytrzyma, a co z ewentualnym przeladowaniem? Mam watpliwosci, aku zelowe tej pojemnosci i przeznaczone do pracy deep cycle to urzadzenie dosc delikatne... Nie ma to jak chamski kwasiak sporej pojemnosci, np. wydlubany z samochodu. Ja tak zrobilem bo przypadkowo bylem w posiadaniu nadliczbowego - okazalo sie, ze slaby byl nie aku lecz alternator... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Myślę że nic mu się nie stanie, a ten akku to na 99% nie jest żelowy tylko zwykły kwasiak z wełną mineralną czyli AGM.Bardziej bym się martwił o regulator, nie wiem jak to jest rozwiązane w silnikach zaburtowych, ale w motocyklach nadmiar prądu idzie w ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Żelówka. Szukałem ładowarki do żelowych na 12v ale same 240v są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) Kup najmniejszy regulator ładowania do solara za 60 PLN i będzie po sprawie. @gumo To najlepsze rozwiązanie. Już 24Ah pewnie załatwia sprawę. Edytowane 24 Lipca 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
mkuczara
Witam.
Czy można bezpośrednio zasilać echosonde z silnika (Tohatsu z zasilaniem 12V) czy trzeba wstawic coś jeszcze pomiedzy (bezpiecznik etc)
Mysłałem o czymś takik silnik ==>akumulator => echo.
32 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi