Skocz do zawartości
  • 0

Zasilanie echosondy z silnika

mkuczara

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Rozładowany aku weźmie ile mu regler da. Jak zakręci w okolice najwyższej wydajności to pójdzie mu te 6A. Przy małym, rozładowanym aku i podobnym prądzie widziałem bąbelki gazu. Nie to żeby odrazu miał wybuchnąć, ale na pewno nie jest to zdrowe dla akumulatora.

• 0

Owszem, jak zakręci na wysokie obroty i aku będzie słabe to na chwilę może mu prąd skoczyć, ale szybko zacznie spadać. Silnik się chwilę grzeje, więc w tym czasie podessie prądu o małym amperażu i nie powinno być źle. Natomiast jak aku będzie w miarę naładowane, to nie ma szans żeby duży prąd poszedł, nawet na wysokich obrotach. Fizyki się nie przeskoczy. Gazowanie świadczy jedynie o udzkodzonym regulatorze napięcia (za wysokie napięcie ładowania > 14,4V). To zjawisko nie zależy od stopnia naładowania aku tylko od napięcia ładowania.

Edytowane przez psulek

• 0

Zgaduje, ze ten aku to jest zelowka taka do sondy...zalozmy ze pradowo wytrzyma, a co z ewentualnym przeladowaniem? Mam watpliwosci, aku zelowe tej pojemnosci i przeznaczone do pracy deep cycle to urzadzenie dosc delikatne...

Nie ma to jak chamski kwasiak sporej pojemnosci, np. wydlubany z samochodu. Ja tak zrobilem bo przypadkowo bylem w posiadaniu nadliczbowego - okazalo sie, ze slaby byl nie aku lecz alternator...

Gumo

• 0

Myślę że nic mu się nie stanie, a ten akku to na 99% nie jest żelowy tylko zwykły kwasiak z wełną mineralną czyli AGM.

Bardziej bym się martwił o regulator, nie wiem jak to jest rozwiązane w silnikach zaburtowych, ale w motocyklach nadmiar prądu idzie w ciepło.