Skocz do zawartości

Problem z Shimano 4000gt-fa

gruuu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam młynek Shimano 4000 gt-fa. Przed sezonem postanowiłem go przeczyścić i nasmarować. Rozebrałem zrobiłem wszystko złożyłem. Pojawił się jednak problem ponieważ blokada ruchu wstecznego raz działa a raz nie i tu moje pytanie co może być tego przyczyną.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

A te spręzynki dobrze poskładałes? Rozmontuj oporówke , wyczyść z tego smaru, i ewentulanie poodginaj te sprężynki które " tak jakby wałeczki przytrzymują" tylko delikatnie bo jak połamiesz to kaplica :-(

@busz Ci dobrą rade dał bo na jb jest to dobrze opisane a nawet fotki są.

Edytowane przez przemow

Oporówkę trzeba rozebrać, umyć w benzynce ekstrakcyjnej, właściwie poskładać, po malutkiej kropelce oliwki na co drugi wałeczek i będzie hulało bez problemu. Sprężynek doginać nie trzeba, należy je tylko dobrze założyć. Rozbierałem przedwczoraj i wczoraj trzy shimano - dwa stradic i gt-rb i w każdym myłem oporówki. Latają aż miło choć na nowym smarze pracują troszkę ciężej niż przed serwisem. Mam nadzieję że smar podczas łowienia się dobrze rozejdzie po młynkach bo mimo że nie dałem go uważam za dużo to jednak praca tych shimaniaków na sucho mniej mi się osobiście podoba niż przed ich rozbieraniem a co za tym idzie nie wiem czy właściciele będą zadowoleni. Jeśli nie to będę je musiał jeszcze raz robić za free.

No toż napisałem że trzeba umieć oporówkę rozebrać, później umyć a następnie właściwie poskładać lekko tylko oliwiąc, nie ma prawa wówczas nic chrobotać. Jeśli właściciel tego nigdy nie robił to jak piszesz dobrze wytrzeć a jeśli rozbierze i nie poskłada to pośle komuś multika na serwis i będzie zadowolniony później.

No toż napisałem że trzeba umieć oporówkę rozebrać, później umyć a następnie właściwie poskładać lekko tylko oliwiąc, nie ma prawa wówczas nic chrobotać. Jeśli właściciel tego nigdy nie robił to jak piszesz dobrze wytrzeć a jeśli rozbierze i nie poskłada to pośle komuś multika na serwis i będzie zadowolniony później.

PS.a jak umyje oporówkę acetonem to co wtedy?Młynek według Ciebie won do kosza?

A ja będe sie dalej upierał ze moze zacząc chrobotać i tak ja napisałeś samo poprawne złożenie i prztarcie oliwką nie pomoże. A dodam ze owe chrobotanie nie będzie spowodowane zużyciem....ale to moje zdanie....o multikach nie pisze bo nawet zarzucić nim nie umiem ;-)

A jak Oporówka Shimano przepuszcza pomimo poprawnego złożenia i naoliwienia . To TYLKO i wyłącznie walka ze sprężynkami Ci zostanie..... ps. Jesli ktoś posiada fotke za..ej mułem oporówki Shimano to ja bym poprosił. Pisze poważnie.....bo o ile w Daiwie ma to miejsce ,to ile musi być syfu w Shimano żeby ja unieruchomić?

Edytowane przez przemow

Benzynka ekstrakcyjna elegancko czyści, można też izopropanolem ( trochę ciężej czyści w porównaniu do ekstrakcyjnej ) a nie zostawia aż takich białych nalotów jak benzyna. Kołowrotek zawsze rozkładam na części pierwsze. Oporówka w shimano jest bardzo przyjemna w czyszczeniu i późniejszym oliwieniu

( nie smarujemy ).

Tu jeszcze przed czyszczeniem z któregoś serwisu.

post-56019-0-59538700-1461441182_thumb.jpg

Możesz podpatrzeć krok po kroku. Mycie zabrudzonejj oporówki. Zdejmujesz górę, wyjmujesz kołnierz, wszystkie wałeczki, sprężynki, wszystko myjesz, składasz, wałeczki mają swoje miejsce, sprężynki mają je jakby dopychać jak na foto, dłuższymi drucikami w dół i do wałka, po złożeniu całości jak zamkniesz górnym elementem musisz go przekręcić w prawo by krótsze druciki Ci się schowały i jednocześnie by sprężynka dopchnęła wałeczek do obudowy oporówki, wówczas śruba z góry i gitara, na koniec po kapce oliwki na każdy czy choćby co drugi wałek. To tak w skrócie, może się przyda.

8cb0574775bc6d9cm.jpg  226856e94ae60c23m.jpg  2c29cbf3e9f478acm.jpg

f74fb8093d77b439m.jpg  dd335258fdf3674am.jpg  a40fce6dbc3e1dcbm.jpg

90fce08fe61cb2b7m.jpg  269196192e6f85eem.jpg  ddd2f5d5061fe642m.jpg

d707ffe1b70e4080m.jpg  58ddf10f4fb06ba5m.jpg  d0b7fbdf8c2ecba8m.jpg

b61420614d4dd2e1m.jpg