Karol_73 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Szanowni Koledzy, Chciałbym zapytać się o Wasze doświadczenia wczesnowiosenne dotyczące połowów na jeziorach w Szwecji. Mam możliwość spędzenia 2 tygodni zaległego urlopu i zastanawiam się nad sensem wyprawy no kill od 15 kwietnia. Czy łowiliście w takim terminie? Nie wiem czy to ma jakikolwiek sens? Z doświadczeń szkierowych wynika że gjeda jest już po tarle i powinien wygrzewać się na płyciznach... ale sezon na szkierze zwykle dawał mi najlepsze wyniki miesiąc później... Woda nad którą się wybieram to dwa jeziora połączone dość głębokim i bardzo długim kanałem o średniej głębokości 1,5 metra. Czy macie jakieś doświadczenia? Przy okazji pozdrowienia dla Janka - mam nadzieję że już wkrótce szczęśliwie wróci z wycieczki w góry Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Ja bym odpuścił... Zeszłoroczne doświadczenia wskazują, że to za duże ryzyko. Może zwrócić się do miejscowych z pytaniem, kiedy zwykle schodzi lód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol_73 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Moje zeszłoroczne również... aczkolwiek dotyczyły szkierów. Dziękuję za wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Witaj,Napisałeś że chcesz jechać nad jezioro do Szwecji - ale czy koło np. Kiruny, czy koło Karlskrony?ja najwcześniej byłem kilka razy nad Bolmen na przełomie IV/V, wyniki różne, przeważnie przyzwoite ale nie powalające. Wszystko zależy od pogody, od terminu zejścia lodu tak jak napisał @Krzysiek. Ale sądzę że przy dwutygodniowym pobycie powinieneś połowić.Pzdr.Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol_73 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Wybieram się jakieś 100 km na zachód od Vastevik - najbliższe miasteczko to Kinda. Szkier w tym roku zostawiam na końcówkę maja. Zeszłoroczne zabawy po trzcinach nie były w moim stylu (kaczuszki były osłabione i reagowały jedynie na gumy) dodam że siedziałem od 10 maja na Św. Annie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi