popper Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Wytłumaczcie proszę .Niektóre z wędzisk oznaczane są wyłącznie, w odniesieniu do linki.Na przykład: PE 0,2-0,8 + określenie zakresu wagowego przynęt.Jakie jest faktyczne przełożenie tego opisu, na bardziej przyjazne funty?Nie mogę się połapać, o ile np. porównać:G-Soul Upgrade PE X8 150m 0.6 (14lb)doVarivas High Grade Water Blue 0.6 (Max 9.3lb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Waldku ostatnie kilka sezonów testuje rożne linki z Japonii i jedno co wiem to, że opisane są absolutnie z kosmosu.Niema to wcale porównania do klasyków z USA gdzie opisy w lb idzie jeszcze jakoś ogarnąć.Początkowo dzieliłem po prostu na pół ich oznaczenia i myślałem , że wyjdzie to podobnie do tego klasycznego opisywania jak w Strenie czy PP , ale im cieńsza linka tym bardziej kantują na mocy.Pozostaje metoda prób i błędów i własne testy ze starym dobrym żeliwem podnoszonym na węźle.Co do doboru do wędzisk to problem mam z głowy ponieważ gustuje raczej w starszych konstrukcjach robionych i opisywanych pod moc linki.Tutaj nie pomogę, ale też zauważyłem bałagan jaki się porobił w tym nazewnictwie. Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez Szymon82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti24 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Ja bym sie tutaj kantowania nie doszukiwal tylko innej metodologi opisu. W Japoni opisuja moc liniowa a w US na wezle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Ta moc liniowa tak samo realna jak Mangi i inne pokemony.Niema co patrzeć na opisy , moja rada , poparta skromnymi testami i obserwacjami nauczyła mnie nie przejmować się tym co jest napisane na plecionkach z Japonii.Nie rozmywając tematu jakbym miał na kiju (tym bardziej z Japonii) opis linek PE 0,2-0,8 to w takim bym się poruszał , ewentualnie dobrą 0,8 przetestował po swojemu ile najwięcej podniosę na najlepszym węźle i wynik pomnożył X2 - uzyskałbym w ten sposób górną wartość mocy w lb . Trochę domorosła metoda , ale może ktoś zna lepszą ? Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti24 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Pewnie i tak duzo bardziej realna niz na plecionkach przeznaczonych na rynek PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Spotkałem się z takim przeliczaniem z PE na lb, że mnożysz 10x wartość w PE i masz moc w lb. Jak przeglądałem ofertę wędzisk kilku producentów japońskich i porównywałem rekomendowaną wytrzymałość linki z zalecanym ciężarem rzutowym, to doszedłem do wniosku, że ten sposób przeliczania mniej więcej się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi