Skocz do zawartości

oznaczenia mocy wędzisk

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Wytłumaczcie proszę B) .

Niektóre z wędzisk oznaczane są wyłącznie, w odniesieniu do linki.

Na przykład: PE 0,2-0,8 + określenie zakresu wagowego przynęt.

Jakie jest faktyczne przełożenie tego opisu, na bardziej przyjazne funty?

Nie mogę się połapać, o ile np. porównać:

G-Soul Upgrade PE X8 150m 0.6 (14lb)

do

Varivas High Grade Water Blue 0.6 (Max 9.3lb)

Waldku ostatnie kilka sezonów testuje rożne linki z Japonii i jedno co wiem to, że opisane są absolutnie z kosmosu.Niema to wcale porównania do klasyków z USA gdzie opisy w lb idzie jeszcze jakoś ogarnąć.Początkowo dzieliłem po prostu na pół ich oznaczenia i myślałem , że wyjdzie to podobnie do tego klasycznego opisywania jak w Strenie czy PP , ale im cieńsza linka tym bardziej kantują na mocy.Pozostaje metoda prób i błędów i własne testy ze starym dobrym żeliwem podnoszonym na węźle.

Co do doboru do wędzisk to problem mam z głowy ponieważ gustuje raczej w starszych konstrukcjach robionych i opisywanych pod moc linki.Tutaj nie pomogę, ale też zauważyłem bałagan jaki się porobił w tym nazewnictwie.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 2

Ta moc liniowa tak samo realna jak Mangi i inne pokemony.Niema co patrzeć na opisy , moja rada , poparta skromnymi testami i obserwacjami nauczyła mnie nie przejmować się tym co jest napisane na plecionkach z Japonii.

Nie rozmywając tematu jakbym miał na kiju (tym bardziej z Japonii) opis linek PE 0,2-0,8 to w takim bym się poruszał , ewentualnie dobrą 0,8 przetestował po swojemu ile najwięcej podniosę na najlepszym węźle i wynik pomnożył X2 - uzyskałbym w ten sposób górną wartość mocy w lb . Trochę domorosła metoda , ale może ktoś zna lepszą ?

Edytowane przez Szymon82

Spotkałem się z takim przeliczaniem z PE na lb, że mnożysz 10x wartość w PE i masz moc w lb. Jak przeglądałem ofertę wędzisk kilku producentów japońskich i porównywałem rekomendowaną wytrzymałość linki z zalecanym ciężarem rzutowym, to doszedłem do wniosku, że ten sposób przeliczania mniej więcej się zgadza.