Skocz do zawartości
  • 0

Jakie stosujecie oleje i jak serwisujecie silniki?

luksaj

Pytanie

Witam mam takie pytanie bo nie znalazłem na forum jeszcze takiej praktycznej wymiany informacji na temat konserwacji silników i okresowych serwisów , podejrzewam że wielu z nas sami sobie serwisujemy silniki ,wiec moje pytanie jest jakich oleju używacie do silnika ,chodzi mi o marki czy zalecane przez producenta np.quicksilver czy inne ?Jakich filtrów olejowych czy są to zamienniki ? Jakich smarów przekładniowych ? Czy stosujecie jakieś specjalne smary antykorozyjne np. do osi gdzie nachodzi śruba ,czy choć by nawet smarowanie układu skrętnego i jak to wszystko ma się do eksploatacji i zużycia silnika ,może jakieś przykre doświadczenia przed którymi warto by było przestrzec innych .

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No ale lepki to będzie po kropli, a Ty piszesz że Ci oleju ubywa.

Jeszcze przyszło mi do głowy że może olej rozpryskiwać przez uszkodzoną uszczelkę pokrywy zaworowej. To jest łatwo sprawdzić, wsadzasz jakąś kartkę papieru która się łatwo zatłuszcza dookoła cylindra i odpalasz. Po chwili (po rozgrzaniu) widać czy nie pyli.

No chyba że to wożenie na boku tak bardzo mu nie służy, chociaż mój podróżował i po kilkunastu godzinach na leżąco nic mu nie było, a gubienia oleju nie dało się zaobserwować.

• 0

Witam, słuchajcie kupiłem pierwszy silnik spalinowy yamaha 2004r. dwusów 9.9KM i nie wiem jaka ma być proporcja mieszanki... Możecie mi pomóc? Właściciel mówi, że 1:100 a kolega ma podobny silnik tylko parę lat starszy i leje 1:50 czyli mniej oleju. Właściciel twierdzi, że zawsze leje 1:100 czasem na wietrze gdzieś olejem zaśmierdzi ale twardo mówi, że tyle mam lać. Możecie mi pomóc??

• 0

Jezeli tyle lal to tak lej dostaje wiecej oleju wiec lepsze smarowanie...kiedys mialem 2t mercury i tez lalem 1:100

A czy nie lepiej udzielać rad gdy jest się pewnym, że to dobra rada?

Już kolega pisał w innym wątku:

1 litr oleju na 100 litrów paliwa

vs

1 litr oleju na 50 litrów paliwa.

• 0

suzuki four stroke 6 z 2006 roku 2-suw

To 4-suw, czy 2-suw w końcu?

Przy okazji, witamy na JB.PL, zapraszamy do aktywnego udziału w życiu forum i dzielenie się wiedzą oraz przedstawienia się w stosownym temacie:

http://jerkbait.pl/topic/15638-powitanie-na-jerkbaitpl/page-125#entry2582563

• 0

Tohatsu 9.8hp 4 stroke

witam panowie mam pytanie co do oleju w wyzej wymienionym silniku
W sklepie ktorym kupowalem siln8k dostalem olej Rock oil mp+sport 10w40 polsyntetyk
Przyznam ze firma tego oleju nie jest.mi znana i teraz pytanie czy smialo zalac silnik tym.olejem czy raczej poszukac np motul,casteol itp
Pytanie pewnie banalne ale to moj pierwszy silnik i chcialbym zeby posluzyl przez kilka lat

Edytowane przez Jano