Skocz do zawartości
  • 0

Bałtyk - dorsze blisko brzegu

szewer

Pytanie

Witam,

Macie jakieś doświadczenia dotyczące łowienia dorszy czy innych ryb na Bałtyku blisko brzegu?

Chodzi mi o takie blisko jak da się dopłynąć pontonem z silnikiem spalinowym, oczywiście przy w miarę spokojnym morzu.

Czy jest wog?łle sens wypływać i pr?łbować czy jeśli dorsze to raczej du?źa ł?łdź i łowienie kilka km od brzegu.

Dodam, ?źe chodzi o łowienie w lecie (lipiec, sierpień)

Pozdrawiam

Szewer

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W jednym z numer?łw tak nielubianego WP był jakiś czas temu artykuł napisany na podstawie wypowiedzi wędkarza, kt?łry mieszka na wybrze?źu i łowi dorsze z pla?źy. Tak, pla?źy. Tylko w pewnych warunkach. No tak, ale on zbierał swoje doświadczenia przez 20 lat. Mo?źe uda Ci się znaleźć ten artyk.

• 0

ja kilka lat wstecz łowiłem dorsze w okolicach darł?łwka na 8 m.stosowaliśmy gł?łwki jigowe 35g na twisterach mannsa motor oil.było to pod koniec czerwca lecz zale?źy to od roku bo ?źadko się to trafia.trzeba mieć stałe informacje na temat zachowań ryb,najczęściej jest to mo?źliwe gdy ławice śledzia intensywnie kierują się na wypłycenia za kt?łrymi podą?źają dorsze.no i jednostka pływająca musi spełniać pewne wymogi bo bosman nie wypuści cię w mo?źe.

• 0

teraz chyba nie ma ograniczeń odległości od brzegu ale nie jestem pewien.musisz się dokładnie dowiedzieć.pamiętam ?źe powinien ka?źdy posiadać kapok do,na łodzi koło ratunkowe,pławka,gaśnica.do tego jakieś pozwolenia na poł?łw i limity ilościowe i wymiar.