Skocz do zawartości
  • 0

Malowanie silnika zaburtowego

Laska

Pytanie

Dzień Dobry,

proszę o poradę, wasze spostrzeżenia, doświadczenia w temacie malowania silnika zaburtowego.

Sprawa pokrywy jest raczej prosta - zeszlifowałem stare naklejki, złuszczający się lakier itd.

Następnie pójdzie podkład, baza i klar.

Nie wiem co zrobić z dolną partią silnika.

Szlifowanie samym papierem będzie ok czy konieczne jest piaskowanie?

Malować podkładem poliuretanowym i farbą poliuretanowa czy czymś innym?

Będę wdzięczny za każda konstruktywna opinie/radę.

Pozdrawiam

Michał

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Niektórzy producenci / marki, sprzedają farby którymi malują kolumny, spodziny, itd. Tu link do farby Mercury http://www.ebay.com/itm/Force-Mercury-outboard-spray-paint-gray-/121952132986?hash=item1c64e9df7a:g:7XMAAOSwe7BWzBiI&vxp=mtr

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Pewnie tak, tylko w mieszalni trudno jest dobrać prawidłowo kolor. A nie podejrzewam żeby mieszalnia posiadała jakikolwiek katalog kolorów silników zaburtowych. W przypadku samochodu jest to nieco prostsze, ponieważ kod koloru jest zawsze zapisany na pojeździe najczęściej w formie naklejki.

• 0

W dobrej mieszalni dobiorą kolor idealnie, papudraki zawsze coś spiepszą . Jak malowanie całego silnika najmniejszy problem najlepiej dobry poliuretan na kabiny do Tirów najbardziej wytrzymały i łatwo dostępny a podkład epoksydowy bo normalny to porażka na spodzinie.

• 0

Panowie silnik jeździł na boku w bagażniku wytarła się farba i świeci gołe aluminium. Chciał bym czymś pomalować obszar 10x5cm na czarno. Najlepiej jak by to było w spreju, obecnie silnik jeździ tylko na pawęży. Coś możecie polecić na materiał którego nie pomalujesz? :)  

• 0

No właśnie to jest problem żebym potrzebował pomalować cały, zawiózł bym do lakiernika i pojechał po całości. A tu chodzi o niewielką łatę na nowym silniku (nie ma jeszcze roku). Mam epoxyd dwuskładnikowy i polimer 2 składnikowy w domu, ale to są tematy grubowarstwowe nie będzie dobrze wyglądać. Myślałem że może coś polecicie jako podkład na alu w spreju. 

• 0

Czapką bym się nie przejmował ale to nie czapka się starła tylko kielich silnika czy jak nazwać część powyżej kolumny. 

Kupie taki podkład https://allegro.pl/oferta/podklad-na-aluminium-auto-k-400ml-spray-farba-8683703796

Dodatkowo https://allegro.pl/oferta/kazdy-kolor-samochodowy-bezbarwny-spray-600ml-9349069330?fromVariant=8945817330

Nie wiem tylko jaki kolor do Storma wybrać, ale też nie przejmuję się tym ważne żeby nie śniedziało. 

edit

Znalazłem tylko takie foto o który element chodzi. Na zdjęciu nie widać największego przetarcia które jest po lewej (brak lakieru na kawałku 5cmx1cm) 

.

0764e1ab28952bf350e00aff99304ada.jpg

Edytowane przez Tresor

• 0

Sa farby w spray dedykowane do silników zaburtowych, całkiem dobrze się nimi maluje.

https://raksa.com.pl/product/search?query=farba+do+silnika

Na podstawie własnego doświadczenia polecam farby "TK Line " do silników.

Edytowane przez piernik

• 0

A co ma powierzchnia do farby? Tutaj czapa z tworzywa pokryta lakierem i tutaj czapa z tworzywa pokryta lakierem,zmatowic i malować,jestem pewien że żaden storm nie wyjdzie...w ogóle jakie wywody, niektórzy zabierają się do tego jak do pierwszego bzykanka,przecież tego nie da się zepsuć.ja,osobiście zamówilbym sobie bazę i na to położył lakier,ale tylko dlatego że mam sprzęt do tego,w innym przypadku kupiłbym farbę do silnika z powyżej wypowiedzi