Skocz do zawartości
  • 0

Rolka kotwiczna / wyciągarka kotwicy do pontonu

Patryk1125

Pytanie

Witam mam pytanie do użytkowników pontonów jakich rolek kotwicznych używacie? W necie znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/rolka-kotwiczna-rolka-do-kotwicy-i13889896 60.html wydaje się dobrym rozwiązaniem bo można ją przykleić w dowolnym miejscu lub coś takiego: http://allegro.pl/kluza-rolka-kotwiczna-i1394364283.html w tym przypadku montaż chyba tylko wyłącznie do uchwytów. Jak myślicie, która będzie lepsza?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To i ja się pochwalę ;).

Zamontowałem gotowca od Boriki i daje radę. Założenie było takie że sam montuje rolkę a jak pływam z kimś to knagę. Do składania zdejmuję rolkę albo knagę i nic nie wadzi.

Po sezonie mogę powiedzieć że działa.

No może lina trochę ociera o uchwyt i jak coś wymyślę to zamontuje na niej rolkę.

post-46177-0-02277700-1518448780_thumb.jpg

post-46177-0-85572600-1518448780_thumb.jpg

• 0

Jest gotowiec http://sale.strongerwinch.com/catalog/aksesurary/kreplenie-na-naduvnuyu-lodku/

Napisz do nich ze chcesz kupic to dadza Ci namiar do przedstawiciela w Polsce. Zaplacilem ca 150zl

Edit: znalazlem namiar do niego ‭570 019 272‬

Montowałeś już? Czy do tego trzeba mieć dedykowany uchwyt pod dziób czy można przewiercić standardowy, który już jest? 

• 0

Mając w łodce patent scotty'ego nie wyobrażałem sobie jego braku w pontonie

Musialem odkleic knage i rolke, która nadgorliwy sprzedawca przykleil na dziobie stad stary klej, ktorego nie chce mi sie juz usuwac  ;)

Caly komplet który podlinkowalem na gotowo wyglada tak:

e1a38052a8aa.jpg 79e9d83b5476.jpg b9535bc6fa76.jpg f29c8446c855.jpg 

Montaż/demontaż - 1min

Edytowane przez pmiszk1
  • Like 2

• 0

>>a jak była ta fabryczna knaga duza to nie dało sie tego zamontowac ?? 

bez szans

>>jaka jest szerokosc gornej belki w srodku ?? 

sprawdze wieczorem

>>jak odkleiłes tą knage fabryczna ? 

suszarka i 10min roboty

>>czy to jest z alu ?? ( wiesz ile wazy ten uchwyt ? ) 

to kawał żeliwa grubosci 1,5-2mm. Waga ca 3kg. Wyglada mega solidnie. 

tu jest "how to": 

Edytowane przez pmiszk1
  • Like 2

• 0

ja mam takie cos ... i chodziło mi o to czy to nie bedzie przeszkadzało ale raczej napewno bedzie ... znow bede musiał cos sam wystrugac

Oderwalem dokladnie takie cudo jak na tym zdjeciu z tokarexu (oni wlasnie to kleili)

Edytowane przez pmiszk1

• 0

Koledzy po co takie kombinacje z tymi konstrukcjami do kotwic ?  Niech sie trochę ociepli to zrobię zdjęcia swojego "ustrojstwa" gdzie nic nie trzeba ucinać , przyklejać i cudować .Największą zaletą jest to że nie jest na stałe zamontowana a czas założenia i zdjęcia to 1 min i można tę wyciągarkę zakładać na dziób jak też na boczne burty. Koszt to max 50 zł + 2 browary i 1 godz. pracy . A tak na marginesie to montowanie elektrycznej windy do Kolibrii to chyba lekkie przegięcie , to jakby do ruskiego roweru Ukraina założyć przerzutki Shimano ...

• 0

Koledzy po co takie kombinacje z tymi konstrukcjami do kotwic ? Niech sie trochę ociepli to zrobię zdjęcia swojego "ustrojstwa" gdzie nic nie trzeba ucinać , przyklejać i cudować .Największą zaletą jest to że nie jest na stałe zamontowana a czas założenia i zdjęcia to 1 min i można tę wyciągarkę zakładać na dziób jak też na boczne burty. Koszt to max 50 zł + 2 browary i 1 godz. pracy . A tak na marginesie to montowanie elektrycznej windy do Kolibrii to chyba lekkie przegięcie , to jakby do ruskiego roweru Ukraina założyć przerzutki Shimano ...

Ale byłaby torpeda. Ukraina I Shimano... Sama Ukraina już była wyczynem ludzkości ;-)