Skocz do zawartości
  • 0

Rolka kotwiczna / wyciągarka kotwicy do pontonu

Patryk1125

Pytanie

Witam mam pytanie do użytkowników pontonów jakich rolek kotwicznych używacie? W necie znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/rolka-kotwiczna-rolka-do-kotwicy-i13889896 60.html wydaje się dobrym rozwiązaniem bo można ją przykleić w dowolnym miejscu lub coś takiego: http://allegro.pl/kluza-rolka-kotwiczna-i1394364283.html w tym przypadku montaż chyba tylko wyłącznie do uchwytów. Jak myślicie, która będzie lepsza?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Blisko. Stuka o balony ale nic nie robi...

A pływałem często w takich warunkach https://www.instagram.com/kukaszko/p/Bod_2r8AAUw/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=n5y3msfm7cld

Kotwa oblana plastikiem nie ma śladu. ..

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Tresor - ciekawe rozwiązanie  z tą windą  a ja myślę  o przerobieniu  tej plastikowej knagi ponieważ jest ona pod  grube liny  za grube i nigdzie nie znalazłem  samej wkładki pod cieńsze linki  dlatego myślę  nad usunięciem  plastikowej wkładki i przymocowanie prostokątnej  blachy  do  której będzie przykręcona knaga zaciskowa   wydaje mi się  to  dobrym rozwiązaniem problemu  knagi.

• 0

Dokładnie. W nurcie linka idzie prawie poziomo. Czasem popuszczam line nawet 12m na 1m głębokości. Tu byś tarł o rączkę co by utrudniało mocno używanie. Na foto widać pod jakim kątem jest lina, tu akurat wypuszczone tylko 4m ale nie mam i innego pod ręką. eebc6e8ee1bd44497f304933bf3a25f2.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Jak w temacie, robił ktoś w zapleczu domowym? A może macie jakiś pomysł bo czas jest i chęci też, ewentualnie  jakis zwijak może tak aby można było zastosować na pontonoie po przymocowaniu gdzieś na burcie.... naszę rozwiazanie nam już zbrzydło (mamy magazyn linki zrobiony ze szpuli na kabel). Linka cienka będzie a kotwica to ciężarek pewnie 10 kg :)

• 0

Jak w temacie, robił ktoś w zapleczu domowym? A może macie jakiś pomysł bo czas jest i chęci też, ewentualnie  jakis zwijak może tak aby można było zastosować na pontonoie po przymocowaniu gdzieś na burcie.... naszę rozwiazanie nam już zbrzydło (mamy magazyn linki zrobiony ze szpuli na kabel). Linka cienka będzie a kotwica to ciężarek pewnie 10 kg :)

http://jerkbait.pl/topic/5799-winda-kotwiczna-elektryczna-do-%C5%82odzi/page-3   post #45 

• 0

Tomku, to bierzesz sobie torbę materiałową, najlepiej perforowaną coby przewiew był i montujesz za pomocą trytytek do linki która leci wzdłuż pontonu, w części dziobowej. Przy podnoszeniu ciężarka nadmiar liny wrzucasz to tej torby i masz problem rozwiązany.

Koniaczek, podwójny, stać mnie [emoji6]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

Nadal zostaje problem leżącej linki na podłodze, a głównie o to mi chodzi aby to wyeliminować

A gdyby taki zwijak/kołowrotek dać przy  rolce czyli na końcu tej zielonej blachy od wewnętrznej strony pontonu .Nie przykręcony bokiem tak jak u mnie tylko od góry ?