Skocz do zawartości
  • 0

Zakup krótkofalówek

danek

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na Ebro uzywalismy zdaje sie jakiejs Motoroli, nie moja wiec sie nie bede rozpisywal, byc moze wlasciciel ta wypowiedz rozszerzy...

Moje wnioski z uzywania: sprzecik powinien byc lekki i wzglednie maly(nie przesadnie bo sie w galki nie trafi :D), f-my specjalizujacej sie (np. motorola) i posiadac jak najwiekszy zasieg (coz z tego ze zasieg jest wypisany 5km skoro jak bedzie skala na drodze to zasieg zmaleje do 500m?)

Powinna byc mozliwosc zasilana aku AAA (latwo o zamienniki w razie czego). Oraz powinna byc na wyposazeniu stacja ladujaca.

Natomiast te gadzety zwiazane z gadaniem bezprzewodowym jak dla mnie nie sa konieczne a za to podnosza cene.

Jaka jest obecnie oferta dobrze sprawdzic sobie niekoniecznie na Aledrogo a np. rowniez na ebay. Nie tak dawno bardzo fajne sprzety byly w Cabelasie i bassproshopie.

Gumo

p.s.Nie pamietam jak to jest u nas aktualnie ale najmocniejsze radyjka moga nie byc dopuszzcone prawnie do uzywania...(sprawa - cos podobnego do antyradarow)

• 0

Witam,temat drążyłem kiedyś dosć mocno,niestety w naprawde dobre krótkofalówki trzeba zainwestować około 1000zł przy czym nie wiem czy będą miały zasięg 15km.

Moje no name za 200zł z deklarowanym zasięgiem do 5km miały zasięg około 500m na otwartej wodzie,każda wyspa skała itp. skutecznie uniemożliwiały rozmowę.

Dlatego tez chętnie poczytam opinii innych

Ma ktoś może jakies doświadczenia z używaniem CB na wodzie?

• 0

Skoro tak to mysle, ze nie ma co isc na skroty. Jak ambitnie ma byc to mozna sobie strzelic UKFke albo UKFke z przystawka DSC.

To juz jest profesjonalna lacznosc, a jako ze zmieniaja sie od lutego przepisy nie warto isc na kurs operatora VHF a od razu na kurs operatora łączności bliskiego zasięgu SRC, ktory upowaznia do obslugi urzadzenia na srodladziu i na morzu.

Dla ambitnych i wymagajacych, ktorzy beda chcieli poplywac po oceanach czeka kurs na operatora łączności dalekiego zasięgu LRC.

Teraz spojrzalem,1szy kurs zaczyna sie za pare dni, egzamin po 2 tygodniach. Odwilz jest to moze sie skusze...

Gumo

• 0

Danielu pytałem o coś takiego kolegę w pracy.

Bez wahania wskazał jakiś model firmy Motorola za niestety +400pln. W mieście zasięg ok 10km na otwartej przestrzeni około 8.

Mówi że bardzo solidne. Firma ta podobno niejedną armię w swój sprzęt zaopatruje...

Pozdrawiam

Kamil

• 0

Dzięki Kamil, to że motorolajest dobra to wiem ale jakis konkretny i sprawdzny model mnie interesuje.Jak masz możliwość to bym z chęcią podreptał do ciebie i porozmawiał

Danel

W poniedziałek spiszę dokładną nazwę modelu(tego co kolega polecił, jako najlepsze) i będzie można może coś więcej o nich w sieci poczytać...

A oczywiście wpadaj, pogadamy- daleko nie masz

Pozdrawiam

Kamil

• 0

W Szwecji i nie tylko używaliśmy tych zdaje sie: http://allegro.onet.pl/midland-gxt1000vp4-36-mile-50-channel -frs-gmrs-i1431936300.html Łącznośc zależala nie tylko od przeszkód terenowych ale i od pogody: min 2 km max 10 km. Nad Czernicą udało sie nam nawiązać łączność na ok 7km mimo licznych, dzielących nas pagórków i lasów z kolegami znad Gwdy. Firmowe baterie można zastąpić trzema bateriami AA. Daje się, o ile nie mylę się łączyć z CB też.

U.

• 0

Zasięgi podawane przez sprzedawców to mit . Przy tych długościach fal realny zasięg to około 9 km , radia w ręce, mało przeszkód. Temat dłuższy ,,horyzont radiowy) , do znalezienia i przeliczenia. Na co dzień używam sprzętów Motoroli, Yaesu, Icom i Wouxun. Z ręcznego radia w warunkach widocznoęci anten bez problemu da się rozmawiać na około 90 km przy 4W mocy. Piszę o widoczności anten i tu w urzytkowaniu pomaga wejście na wznieszienie, stanięcie w łodzi w trakcie łączności. Wtedy są realne zasiegi ok 15 km. Sprawa kolejna to legalność korzystania z pasma. Tzw. PMR446 są ogólnodostępne, bez licencji i ryzyka wejścia w czyjeś pasmo, ograniczenie mocy do 0,5W bez możliwości podłączania urządzeń do anten zewnętrznych. Są pmr-ki które pozwalają na modyfikacje, podniesienie mocy, podkręcenie modulacji czy zmianę gniazda antenowego. Więcej jest na PMR446 forum. Standart GRS,GMRS jest zakazany. Kolejnym wyjściem jest zakup radiostacji z tzw. PMR VHF czyli pracującego około 150 MHz lub zakup radiostacji VHF w firmie z Sopotu, sprzedaje modele Navcom łącznie z licencją na korzystanie z częstotliwości. Pasmo tyo lepiej sprawdza się w terenie niż PMR. Te są lepsze w zabudowaniach. Znacznej poprawy osiągów-zasięgu nie ma, jest po prostu lepsza słyszalnosc na kracach zasięgu. O ile po takim zakupie można z tych radiostacji korzystać swobodnie w kraju to wyjazd z nimi za granicę jest niestety niewskazany. Inne kraje mogą te częstotliwosci wykorzystywać do celów służbowych więc pogawędka o braniach na paśmie szwedzkiej policji zakończy wycieczkę niezbyt przyjemnie. Przy zagranicznych wojażach standartem we wszystkich krajach jest PMR i CB. Sorki za długi wykład ale wejscie przypadkowo zakupionym sprzętem na czyjaś częstotliwość jest i drogie i nieprzyjemne.

Raczej nie polecam sprzętów zasilanych z AAA, pojemnosć jest tak mała że 0,5W PMR (o ile ma deklarowaną moc) rozładuje je błyskawicznie.Najlepsze są jednak dedykowane akumulatory, kupując sprzęt warto spojrzeć na napiecia zasilani9a, część da się podpiąć bezposrednio pod samochodowe aku.