Leny Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Coś z oferty Quantum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 W sklepowych opisach Daiwa Caldia jest również charakteryzowana jako kołowrotek na morską troć....Duży nawój zapewni wersja SHA, z wysokim przełożeniem....Wyważenie kija to przede wszystkim jego poprawna konstrukcja....Po co szukasz kołowrotka na morską troć w czerwcu? Na polskie morze? Rozkminiam właśnie Caldie A i SHA, Ballistica, Freamsy A i LTD i Lexę 2015. Obczajam też Daiwy robionę tylko na Japonię i okazuje się, że niektóre modele nie wychodzą na Europę. Te ze sklepu Mefisto są droższe i bez dodatkowej szpuli (te na UE też niektóre nie mają szpuli).Caldia A mało nawija za jednym obrotem ale 3000SHA już wciąga 105cm i o to chodzi :-)Jest o wiele lżejsza od Freamsa ale do wagi nie przywiązuję jak na razie wagi dopóki w kiju przelotek nie zmienię na jakieś dalekosiężne i nie spasuję w sklepie z kręciąłem. Szkoda, że nie robią jej w wielkości 3500 ale 3 tysie są też ok.Nie napalam się na nasze morskie trocie w lecie bo to raczej strata czasu ale szykuję się już na grubasie na grudzień i wolę się rozeznać wcześniej, poczekać na jakieś okazje cenowe, skompletować i sprawdzić sprzęt (reklamacje itp.) i dopiero wtedy wybrać się na maraton grudniowy nad solankę naszą :-DChyba, że jakiś spontan wyskoczy i wybiorę się zagramanicę. Amator boleni, a co polecasz? Też PENNY biorę pod uwagę ale na razie rozkminiam Daiwy Mik, myślałem o SMOKE (masełko) ale podobno nie są warte tych pieniędzy, chyba, że masz inne zdanie Z góry dzieki za odpowiedziPozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator boleni Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 JAK JUŻ pisałem zdecydowanie Peen battle,ten nad którym rozkminiasz nie wytrzymał sezonu..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Który masz na myśli? Caldie A i SHA, Ballistica, Freamsy A i LTD czy Lexę 2015?Co się z nim stało? Penn Battle w wielkości 3000 trochę ma słaby nawój - 79cm ale i jego cza rozkminić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polifem8 Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Na pewno nie zawiedziesz się na kołowrotku Penn Conquer(Atlantis). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator boleni Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Lexa,ale może trafił mi się wadliwy egzemplarz,coś pukało ,stukało ogólnie hałasował pod obciążeniem ,był na gwarancji więc wszystko dobrze się skończyło.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Jaki rozmiar Lexy się popsuł? Ten PENN byłby dobry tylko ma małe przełożenie a kołowrotki z większym się wolniej zużywają. Tym bardziej na morzu potrzeba szybko zwijać po zarzucie jak wiatr robi z plecionki balon, źeby blacha w zaczep nie weszła.79cm to nie 105. Na czterech obrotach korbką zwijasz o metr plećki więcej a to jest różnica. Nieraz troć szła w moją stronę czy skosem i musiałem zapierdzielać szybko kołowrotkiem, źeby luz zlikwidować.Muszę tego Penna jeszcze obejrzeć w sklepie Conquer jaki ma nawój za jednym obrotem? Ciekawy kręciął szczególnie z odkręcany, tyłem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polifem8 Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Conquer(Atlantis) 4000 ma przełożenie 5,8:1 i nawija ok.80 cm. na obrót. Kołowrotki z większym przełożeniem zużywają się szybciej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Kołowrotki z większym przełożeniem zużywają się szybciej.Słyszałem, że jest odwrotnieTeoretycznie zakładając, że przy mniejszym przełożeniu za jednym obrotem nawijasz np. 80cm a przy większym przełożeniu np. 105cm, to żeby dowinąć brakujące 25cm musisz "dokręcić" około 1/3 obrotu więcej, więc ogólnie kręcisz więcej. Podobne założenie ma chyba skrzynia biegów w samochodzie. Jak jesteś rozpędzony i chcesz szybko jechać (prowadzić trociową przynętę) to musisz przy tych samych obrotach silnika uzyskać wyższe przełożenie (wrzucasz wyższy bieg) a nie żyłować (zużywać) na jedynce (duża moc ale małe przełożenie)Chyba, że o czymś nie wiem i chodzi np. o ten rozruch na wyższym "biegu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Przy dużym przełożeniu koło na pinionie jest małe, czyli siły na zębach są większe. Większa siła na zębie to większe obciążenie czyli potencjalne zużycie. Ilość cykli przy nieprzeciążonym mechanizmie praktycznie nie ma znaczenia na zużycie. Tyle mówi mechanika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polifem8 Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Przy dużym przełożeniu koło na pinionie jest małe, czyli siły na zębach są większe. Większa siła na zębie to większe obciążenie czyli potencjalne zużycie. Ilość cykli przy nieprzeciążonym mechanizmie praktycznie nie ma znaczenia na zużycie. Tyle mówi mechanika.I mię się też tak wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Dobrze wiedzieć jednak super żywotność brałbym przede wszystki pod uwagę, jakbym łowił w morzu z kilka razy w tygodniu.Zależy mi jednak na dużym nawoju, żeby "balon" linki szybko zwinąć po zarzuceniu i ciężka blacha nie ugrzęzła w zaczepie anajdujacym sie na niewielkiej głębokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Za przeproszeniem, ale zeby polecac Penna Battle'a do dalekosieznego lowienia to trzeba albo upasc na głowę, albo ogladac ten kolowrotek tylko w katalogu, albo Bóg wie co. Nawoj i brak mozliwosci wypelnienia tego kolowrotka po brzeg szpuli calkowicie go dyskwalifikuje. Penna bym sobie kompletnie odpuscil. Jezeli chodzi o kolowrotek na trocie to jedno pytanie. Gdzie i jak będziesz je łowił... pytam bo niedoczytałem. Jezeli to będą fiordy gdzie mozesz skakać jak kozica po skalkach, a zamoczenie młynka następuje po klasycznym wypier***** sie do wody to mozesz brac nawet i "zwykłego" stradicka. Jezeli bedziesz brodzil to ja nie pomogę bo sie nie znam.Pzdr i udanych zakupów życzę. Edytowane 9 Czerwca 2016 przez Jack__Daniels 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Za przeproszeniem, ale zeby polecac Penna Battle'a do dalekosieznego lowienia to trzeba albo upasc na głowę, albo ogladac ten kolowrotek tylko w katalogu, albo Bóg wie co. Nawoj i brak mozliwosci wypelnienia tego kolowrotka po brzeg szpuli calkowicie go dyskwalifikuje. Penna bym sobie kompletnie odpuscil.Jezeli chodzi o kolowrotek na trocie to jedno pytanie. Gdzie i jak będziesz je łowił... pytam bo niedoczytałem. Jezeli to będą fiordy gdzie mozesz skakać jak kozica po skalkach, a zamoczenie młynka następuje po klasycznym wypier***** sie do wody to mozesz brac nawet i "zwykłego" stradicka. Jezeli bedziesz brodzil to ja nie pomogę bo sie nie znam.Pzdr i udanych zakupów życzę.Co do Penna w pełni potwierdzam. Miałem 3 czy 4 modele i wszystkich szybko się pozbyłem. Nigdy więcej Penna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Przeznaczenie to nasze fjordy, co z ręki jedzą czyli ciężka orka w zimnym morzu po klejnoty przerywana falą wpadającą do nosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaMeK Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Fin Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaMeK Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Fin-Nor lethal 40 w tej cenie bije konkurencje na głowę. Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 (edytowane) Używa ktoś Abu Garcia Orra 2 Inshore? Edytowane 12 Czerwca 2016 przez STREMER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 A może Daiwa Lexa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 (edytowane) Do lekkiego spinningu na troć Shimano 15 TP 4000 PG wystarczy w zupełności .Łowisz w zimnym morzu ,więc nie trzeba prowadzić przynęty szybko .Przerabiałem różne przełożenia na bałtyckich trociach i muszę przyznać że kołowrotki wolniejsze lepiej się sprawdzają niż szybkie . Miedzy 70 a 75 cm na obrót korbą były najlepsze rezultaty .Chcę przypomnieć kolegom że kołowrotki Shimano takie jak Stella czy też TP bez oznakowania SW też są projektowane i klasyfikowane jako kołowrotki morskie ,więc do lekkiego łowienia w morzu np. troci jak najbardziej się sprawdzają .Najczęściej żywot kończą łożyska w rolce kabłąka ale to we wszystkich kołowrotkach ,również w tych sygnowanych SW . Edytowane 9 Lipca 2016 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Do rolki trzeba zaglądaći smarować - wtedy pożyje długo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Przerabiałem różne przełożenia na bałtyckich trociach i muszę przyznać że kołowrotki wolniejsze lepiej się sprawdzają niż szybkie . Miedzy 70 a 75 cm na obrót korbą były najlepsze rezultaty .Dlaczego wolniejsze są lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Jezeli lowiles juz na wahadla to wiesz co sie z nimi dzieje jezeli poprowadzisz je bardzo szybko. Wpadaja w ruch obrotowy i nie pracuja tak jak powinny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Shimano sw w różnych modelach spokojnie da radę. Bez pitolenia sie w jakies płukania po łowieniu. ( no chyba ze deszcz nas dopadnie:p)Zwykłe shimana( nie sw) tez spokojnie dadzą rade przez bardzo długo. Oczywiście świat nie kończy sie na shimano. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Bierz tego taurusa, na 100% nie pożałujesz http://www.ebay.de/itm/TICA-Saltwater-Reel-Taurus-TP4000S-/191600739119?hash=item2c9c4b432f:g:ptMAAOSwhkRWhDxX 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi