Skocz do zawartości

Kołowrotek spinningowy na słoną wodę

Darek wawa

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...

Niech się wypowiedzą specjaliści przez duże "O" ;), ale z mojego doświadczenia z wód M.Północnego wynika, że mycie w słodkiej po łowieniu w słonej czyni dobrze nawet sprzętom niższej ligi.

PS Specyfiakcja techniczna na pewno Tobie nie zaszkodzi, a może nawet pomóc, ale jeśli bez indeksu" seatrout" młynek to raczej się nie nada...;)

Edytowane przez Roseth

Spokojnie możesz łowić w Naszym Bałtyku... które jak powszechnie wiadomo nie należy do zbyt mocno zasolonych.....

Osobiście przerobiłem prawie wszystkie modele Shimano od rocznika 1995 ( Stelki , Twinki , Ultegry itp... )  do terażniejszych i nigdy nie było żadnego problemu.

Wystarczy że po każdym łowieniu wytrzesz do sucha kołowrotek i odłożysz go w przewiewne ciepłe miejsce 

Dla spokoju raz na jakiś czas zakrapiam kilka kropli oliwki na rolkę ....

• Like 2

• 7 miesięcy temu...

Trzy sezony ujeżdżam Spro Zalt Arc. Żaden dedykowany nie posłuży wiecznie - zapobieganie nadmiernemu moczeniu podczas połowu i konserwacja po połowie będą miały kluczowy wpływ na trwałość każdego. Daiwa freams też niezły, ale ten sezon był jego pierwszym. 

• Like 1

Mam 4000 i trochę za ciężki do mojej witki.

Dobrze kminisz. Kręciął ma pasować do wędki, dlatego warto mieć ze sobą wędkę podczas wizyty w sklepie.

Wydawało mi się, że Freams 4000 będzie za duży i ciężki ale okazało się, że elegancko mi pasi do kija 3m.

Kolejnym dużym plusem to bardzo szeroka szpula w tej wielkości, która nie skręca tak plećki i umożliwia dalsze rzuty.

• Like 1