Skocz do zawartości

Blank pod odległościówkę / match / feeder

Bronek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Temat nie do końca odpowiada zakresowi forum, ale nie znalazłem lepszego miejsca by zadać to pytanie. Jakie są obecnie możliwości złożenia odległościówki(13', moc ok 2-6lb), chodzi mi głównie o dostępność blanków. Przelotki już wygooglałem, możliwości są w zasadzie trzy: Seymo RDX, Fuji Alconite(BNMVAT, BMYAG, BNMVAG)lub SiC(NMVST, MYSG, NMVSG), z tym że SiC mocno odstają cenowo i nie wiem czy to nie overkill do takiej wędki(chyba że są znacznie lżejsze od pozostałych). Teoretycznie znalazłem jednego producenta blanków, ale muszę to potwierdzić i nie chcę zapeszać. Kto z polskich zbrojarzy ma Waszym zdaniem największe doświadczenie w budowaniu takich wędek?

pozdrawiam

Sorry za offtop,ale Bronek na twoim miejscu zastanowil bym sie powaznie nad seryjna odleglosciowka Hardy Marksman Specjalist sam takowego posiadam tylko ze w dlugosci 15ft kij pieknie pracuje i trzyma ryby.Calosc na przelotkach Fuji SIC.Kij jest objety dozywotnia gwarancja.Warto pomyslec.Pozdrawiam.

Ten nowy Marksman Hardy'ego nie bardzo mi się podoba(wizualnie), gdzieś po drodze zgubili styl jaki miały starsze serie, np. szklany Matchmaker. Poza tym chcę całą rękojeść z korka i jakieś dobrze trzymające aluminiowe pierścienie. Z tego co się zorientowałem to blanki matchowe produkuje angielska firma Harrison, niestety sklep który je sprzedaje dość opieszale reaguje na maile. Cena blanku około 100 funtów. Z SiC'ów raczej zrezygnuję, chyba że ktoś da mi argument uzasadniający wyższą cenę. Mam dylemat pt. Seymo czy Fuji.

• 5 lat później...

A takie znalazłem:

- MHX

PF1683ML-MHX 14'0" 3 4-10 lb. 1/32 - 5/8 Mod/Fast Med-Light 6.3 .603 5 $47.25 Crappie, Bluegill, Perch

- Harrison Rods:

Harrison GTI rod blanks
1316858543_med.jpg

Click Images to Zoom

Harrison 13 ft &14 ft GTI Rod Blank SU Float
This blank has a hollow tip. Light and well balanced

• 14 ft SU hollow tip Rod Blank [sU14] up to 21 working days

£115.00

• 13ft SU hollow tip Rod Blank [sU13] up to 21 working days

£115.00

• 12ft Gti Blank [GTi12] up to 21 working days

£109.99

• 13ft Gti Blank [GTI13] up to 21 working days

£109.99

• 14 ft Gti Blank [GTi14] up to 21 working days

£120.00

• 15 ft Gti Blank [GTi15] up to 21 working days

£135.00

• 1 rok później...

Witam chciałbym sie dowiedziec czy znajde gdzies blank do matcha lub moze robił ktos z kolegów kiedys tego typu kije.Jesli tak to jaki blank wybrac i gdzie go zakupic ..w necie mało jest o tego typu budowie kijkow albo nie umiem szukać, dodam że interesuje mnie długosc 3.90-420  cm no i fajnie by było jakby sie uginał po sam dolnik pod rybka :D moze sa jakies blanki muchowe o takiej dlugosci ? różne pomysły chodza po głowie .Dzieki z góry za odpowiedz Pozdrawiam 

MHX ktoś miał w swojej ofercie może BRC może inna pracowania nie pamiętam.Wiem że były, kiedyś się zastanawiałem nad budową kija do przepływanki ale mi przeszło, kapiówki też jakieś były. Poszukaj może jeszcze mają. Może nie mają w ofercie ale gdzieś w magazynie coś by znaleźli, trzeba by było podzwonić.