Skocz do zawartości
  • 0

KOGUT !!!! Super przynęta czy narzędzie do "orania dna"

datoos

Pytanie

Szanowni Koledzy

Pozwoliłem sobie na rozpoczęcie nowego wątku, poniewa?ź w związku z rozpoczęciem nowego roku, w wielu okręgach w ?źycie weszły nowe uchwały.

I tak w okręgu Katowice:

Na podstawie Uchwały Zarządu Okręgu PZW w Katowicach nr 50/2010 z dnia 06.11.2010 r. wprowadza się zmiany regulaminowe w zasadach wędkowania obowiązujące na wodach og?łlnodostępnych Okręgu Katowice:

- zakaz połowu na tzw. koguta uzbrojonego w hak o więcej ni?ź jednym ostrzu.

W związku z tym co poniekt?łrzy przedsięwzieli kroki mające na celu przywr?łcenie mo?źliwości u?źywania tych przynęt na dawnych zasadach.

Przedkładam ten wątek pod dyskusję forumowicz?łw dlatego, poniewa?ź w dniu dzisiejszym w jednym ze sklep?łw wędkarskich zaproponowano mi zło?źenie swojego podpisu pod wnioskiem do Zarządu Okręgu Katowice w tej sprawie.

Jakie jest Wasze zdanie.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kompletny absurd!!

W ?źyciu nie podhaczyłem ryby kogutem, co gumą zdarzało się nie raz...

Uwa?źam tak samo, kogutem nigdy, nic przypadkiem nie podczepiłem.. Sprzęt u?źywany w moich okolicach przez ,,legalnych szrpakowc?łw to gł?łwka 20-40g z jednym hakiem nie mniej ni?ź 5/0.Big Game wiodą prym.

• 0

Nigdy, przenigdy nie zdarzyło mi się podhaczyć ryby gumą, gumą z dozbrojką, ani kogutem, ale ryby zapięte za ?źuchwę, lub bok, a nawet za ogon zdarzało mi się wyciągać i to nawet wielokrotnie na woblera. Chyba w moim przypadku prędzej zabronił bym stosowania wobk?łw ni?ź koguta.

• 0

Przedkładam ten wątek pod dyskusję forumowicz?łw dlatego, poniewa?ź w dniu dzisiejszym w jednym ze sklep?łw wędkarskich zaproponowano mi zło?źenie swojego podpisu pod wnioskiem do Zarządu Okręgu Katowice w tej sprawie.

Jakie jest Wasze zdanie.

Pozwoliłem sobie wystosować maejla do PZW Katowice z zapytaniem czy kt?łryś z tych im....li kiedykolwiek łowił na tę przynęte i czym sie kierowali wprowadzając ten zakaz.( nie dostałem zwrotnej odpowiedzi)

Ciekawe kiedy moje władze wprowadzą taki zakaz.

Wielkie nieporozumienie.

Danek

• 0

Pewnie ci świetni i nieomylni działacze uwa?źają, ?źe zakazami zwiększy się pogołwie ryb. A następne absurdy typu pozwolenie na wędkowanie jakieś hologramy itp. mo?źe za chwilę będzie pozwolenie na oddychanie nad wodą.Miast zwiększyć nakłady na zarybianie, stra?ź kt?łra wyeliminuje kłusoli to serwują dziwne absurdy.C?ł?ź ?źyjemy w kraju absurd?łw.Wreszcie ktoś się obudził i wprowadził wymiar dla okonia, lecz to tylko promyczek nadziei w często chorych przepisach r?ł?źnej maści.

• 0

Pewnie ci świetni i nieomylni działacze uwa?źają, ?źe zakazami zwiększy się pogołwie ryb.

Jozi ci świetni i nieomylni działacze nie mają potrzeby zwiększania pogłowia ryb. Oni twierdzą ?źe ryb jest w brud tylko są cwańsze ni?ź kiedyś. Proces ewolucji przechodzi na oczach nas wszystkich tylko my ślepi wędkarze tego nie zauwa?źamy. B)

• 0

Ograniczenie mocno restrykcyjne jednak coś na rzeczy jest…

Dziwi mnie, ?źe nikt z Koleg?łw nie miał na koguta podczep?łw małych sandaczy a przede wszystkim okoni. Sprawa nagminna na Dziećkowicach i Przeczycach.

Stosuję do swoich przynęt kotwice w rozmiarze max „2”, wielu jednak wędkarzy zbroi 1/0 co daje spory zasięg poza kryzę, pi?łra i włosie w zale?źności jak kto buduje swoje przynęty. Na przystani wielokrotnie widziałem koguty z dwoma pi?łrami i kotwicą jak z pancernika – PO CO??? …

W minionym roku miałem dwa sandacze z kotwicą poza pyskiem – okolice skrzel i płetwy piersiowej i kilkanaście okoni zapiętych w r?ł?źnych częściach ciała.

Łapię na koguty i jigi wielkości 8-13 cm zbrojone kotwicami gł?łwnie Gamaki „4” – czyli zestaw średni. A jednak podczepiam. Tnę wszystko, ka?źdy dotyk, puknięcie…

Latem miałem sandacza na kiju średniak, przeorany blizną na 1/3 swego ciała i szerokości p?łł centymetra.

Paskudny widok…

Jeśli przepis się utrzyma będzie trzeba przezbrajać arsenały a jest tego sporo…

Chętnie wysłuchał bym opinii Działaczy Okręgu - czym motywują swoją decyzję…

• 0

Adnrzeju podpinanie ryb jest normalną sprawą zwłaszcza sandacze często przysiadają gumę czy koguta.Podpięcie występuje na jednym i drugim.Inna sprawa to wielkość kotwic.Temu nale?źy się przyjrzeć.Osobiście te?ź nie stosuję większych kotwic jak 2.

A ?źe zakładają i 1/0 to inna sprawa-łamią regulamin i od tego jest stra?ź.

• 0

Sandacza podczepionego za dolną część pyska zdarza mi się wyciągnąć to fakt, ale nale?źy zauwa?źyć, ?źe to sandacz, bądź okoń w Twoim przypadku. Czyli ryba drapie?źna, kt?łra zapewne zainteresowała się kogutem. Co do ryb NIEDRAPIEŻNYCH to jedyną podhaczoną przeze mnie w ostatnim roku był 30cm leszcz na Dziećkowicach na kopyto 5 na 20g gł?łwce Mustad Big Game.

Ja r?łwnie?źw zale?źności od przeznaczenia koguta stosuję

kotwice #4 - #2

Z ostatniej chwili!

Zmartwiła mnie ta informacja o zakazie i postanowiłem troszkę podzwonić i popytać. Okazuje się, ?źe lobby spinningist?łw startujących w zawodach w naszym okręgu chyba jednak jest dosyć silne, poniewa?ź dowiedziałem się, ?źe powstaje aneks, uchylający zakaz połowu na koguta. Na ile to prawda? Przekonamy się wkr?łtce...

• 0

A co jeśli połowa wędkarzy u?źywająca kogut?łw łapie zgodnie z etyką wędkarską a druga połowa wykorzystuje koguta do niecnych cel?łw.

Zakazać czy nie?

:D A co jeśli połowa wędkarzy u?źywająca wędki łapie zgodnie z etyką wędkarską a druga połowa wykorzystuje wędkę do niecnych cel?łw.

Zakazać czy nie?

• 0

A co jeśli połowa wędkarzy u?źywająca kogut?łw łapie zgodnie z etyką wędkarską a druga połowa wykorzystuje koguta do niecnych cel?łw.

Zakazać czy nie?

:D A co jeśli połowa wędkarzy u?źywająca wędki łapie zgodnie z etyką wędkarską a druga połowa wykorzystuje wędkę do niecnych cel?łw.

Zakazać czy nie?

To ju?ź chyba zbyt du?źe uog?łlnienie.

M?łwimy tu o metodzie i przynętach.

Zbyt du?źo naoglądałem się pseudo kogucia?źy podchaczającyh r?ł?źnego rodzaju ryby gdzie popadnie.

Sam łapie na koguta i wiem ?źe jest to bardzo dobra metoda na sandacza.Ale jeśli nie m?łgł bym łapać kogutem dla tego ?źe został zakazany jako przynęta mogąca słu?źyć kłusowniką do szarpaka to raczej bym nie płakał bo przecie?ź jest wiele innych skutecznych przynęt.

• 0

Takie zakazy uderzą tylko i wyłącznie w uczciwych etycznych wędkarzy. Nie sztuka wprowadzać kolejne ograniczenia. Jeśli ktoś będzie chciał kłusować będzie to robił niestety. W jaki spos?łb ktoś zamierza taki zakaz skutecznie egzekwować? Ktoś przestrzegający przepis?łw będzie musiał pozbyć się części przynęt, a ktoś kto i tak ma wszystko w d... będzie dalej łowił po swojemu. I nikt mi nie wm?łwi, ?źe jest inaczej. Przez ostatnie parę lat kontrolowano mnie tylko na Czarnej Przemszy i Kozłowe G?łrze po spłynięciu łodzią (tu dwukrotnie). Nikt nie sprawdzał na co łowie, ani co mam w plecaku. Liczył się tylko rejestr połowu.

• 0

A co zrobisz jak za rok przyczepią się do innych skutecznych przynęt?.Przezbroić wobka w du?źe kotwice,przecią?źyć i ju?ź mo?źna kosić i podczepiać r?łwno.Tylko czekać jak wpadną na pomysł wprowadzenia taxy klimatycznej za pobyt nad wodą,podatek za deptanie trawki ,?źuczk?łw itp,podatek za sprzątanie ,za zabieranie ryb.U nas wszystko jest mo?źliwe,kraj wielkich mo?źliwości!!!

• 0

Takie zakazy uderzą tylko i wyłącznie w uczciwych etycznych wędkarzy. Nie sztuka wprowadzać kolejne ograniczenia. Jeśli ktoś będzie chciał kłusować będzie to robił niestety. W jaki spos?łb ktoś zamierza taki zakaz skutecznie egzekwować? Ktoś przestrzegający przepis?łw będzie musiał pozbyć się części przynęt, a ktoś kto i tak ma wszystko w d... będzie dalej łowił po swojemu. I nikt mi nie wm?łwi, ?źe jest inaczej. Przez ostatnie parę lat kontrolowano mnie tylko na Czarnej Przemszy i Kozłowe G?łrze po spłynięciu łodzią (tu dwukrotnie). Nikt nie sprawdzał na co łowie, ani co mam w plecaku. Liczył się tylko rejestr połowu.

Czyli lepiej dla etycznych wędkarzy jak wog?łle nie będzie ?źadnych zakaz?łw i ograniczeń bo i tak nic nie dają?

• 0

A co zrobisz jak za rok przyczepią się do innych skutecznych przynęt?.Przezbroić wobka w du?źe kotwice,przecią?źyć i ju?ź mo?źna kosić i podczepiać r?łwno.Tylko czekać jak wpadną na pomysł wprowadzenia taxy klimatycznej za pobyt nad wodą,podatek za deptanie trawki ,?źuczk?łw itp,podatek za sprzątanie ,za zabieranie ryb.U nas wszystko jest mo?źliwe,kraj wielkich mo?źliwości!!!

Myślę ?źe tu nie chodzi o skuteczność tej przynęty tylko o mo?źliwość wykorzystania jej w spos?łb nie etyczny - czyli do szarpaka.

• 0

Czyli lepiej dla etycznych wędkarzy jak wog?łle nie będzie ?źadnych zakaz?łw i ograniczeń bo i tak nic nie dają?

Durne zakazy jak ten nic nie dadzą. Zgadza się. Czas poświęcony na wymyślanie tego typu absurd?łw lepiej poświęcić na edukację i kontrolę.

Czy uwa?źasz, ?źe zakaz połowu na koguta jest bardziej potrzebny, ni?ź np. przepisy chroniące okonia? Na Dziećkowicach, Pławniowicach i innych zbiornikach na Śląsku, niegdyś słynących z pięknych okoni codziennie właśnie teraz giną setki 10 - 20cm okonk?łw. Co więcej. Nikt ich nie mierzy. Mimo istniejącego od niedawna wymiaru ochronnego.

• 0

Myślę ?źe tu nie chodzi o skuteczność tej przynęty tylko o mo?źliwość wykorzystania jej w spos?łb nie etyczny - czyli do szarpaka.

To zabrońmy te?ź u?źywać jig?łw o wadze >15g...