Skocz do zawartości
  • 0

KOGUT !!!! Super przynęta czy narzędzie do "orania dna"

datoos

Pytanie

Szanowni Koledzy

Pozwoliłem sobie na rozpoczęcie nowego wątku, poniewa?ź w związku z rozpoczęciem nowego roku, w wielu okręgach w ?źycie weszły nowe uchwały.

I tak w okręgu Katowice:

Na podstawie Uchwały Zarządu Okręgu PZW w Katowicach nr 50/2010 z dnia 06.11.2010 r. wprowadza się zmiany regulaminowe w zasadach wędkowania obowiązujące na wodach og?łlnodostępnych Okręgu Katowice:

- zakaz połowu na tzw. koguta uzbrojonego w hak o więcej ni?ź jednym ostrzu.

W związku z tym co poniekt?łrzy przedsięwzieli kroki mające na celu przywr?łcenie mo?źliwości u?źywania tych przynęt na dawnych zasadach.

Przedkładam ten wątek pod dyskusję forumowicz?łw dlatego, poniewa?ź w dniu dzisiejszym w jednym ze sklep?łw wędkarskich zaproponowano mi zło?źenie swojego podpisu pod wnioskiem do Zarządu Okręgu Katowice w tej sprawie.

Jakie jest Wasze zdanie.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na koguty jak i na inne przynęty zdarzają się podczepienia, nie koniecznie na koguty jest ich więcej. Zakaz jest jak najbardziej absurdalny, mogę się zało?źyć z ka?źdym ?źe jest to przejściowe i tak jak pisze Jarek lobby sportowe na śląsku jest zbyt silne ?źeby się to utrzymało na du?źej. Na zawodach na Rybniku huczało ju?ź w kuluarach przed wprowadzeniem tego zapisu.

Są metody znacznie skuteczniejsze ?źeby chronić wody, ale wymagające znacznie większego wysiłku jak tylko podniesienie ręki na głosowaniu.

• 0

Podzielam pogląd Dariusza z Kalisza

-Sam łapie na koguta i wiem ?źe jest to bardzo dobra metoda na sandacza.Ale jeśli nie m?łgł bym łapać kogutem dla tego ?źe został zakazany jako przynęta mogąca słu?źyć kłusowniką do szarpaka to raczej bym nie płakał bo przecie?ź jest wiele innych skutecznych przynęt-

Jeśli w nawet najmniejszym stopniu miało by to słu?źyć ograniczeniu narzędzi dla pseudo-wędkarzy (celowo nie piszę kłusownik?łw, poniewa?ź wielu zdą?źyłem poznać nad wodą w r?ł?źnych częściach Polski i mało kt?łry stosuje koguty do swych niecnych występk?łw) to r?łwnie?ź nie będę rozpaczał bo przynęt jest cała masa.

Sam posiadam a swoich pudełeczkach koguty zar?łwno z trzema grotami jak i z jednym. Jednak te z jednym sprawdzają się mi o niebo lepiej w zakrzaczonych miejsc?łwkach.

I muszę powiedzieć, ?źe nie widzę r?ł?źnicy w skuteczności kogut?łw z jednym grotem czy z trzema.

Jednak poprzedni sezon i tak zdominowały gumy.