Skocz do zawartości

Porysowany lub uszkodzony rant szpuli - naprawa, szlifowanie, polerowanie

Kozi

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio byłem na etapie polerowania zegarków - w jednym szkiełko, w drugim koperta.

Szkiełko z Hardlexu (utwardzany minerał Seiko - twardość 7 czy 8 na 10 w skali twardości szkieł w zegarkach), koperta ze stali chirurgicznej.

Polerowanie u zegarmistrza. Koszt po 30 pln za sztukę.

Myślę ze z rantem szpuli można by było tak samo, zważywszy,  że sposobów i past do polerowania wymienił kilkanaście, w zależności od materiału i stopnia/głębokości rys.

Zdarłeś tą powłoke z azotku czegoś tam :-). W którymś wątku chyba p.Leśniak pisał ze jak jest to dobrze zrobione to nie ma wpływu na linke... Ale dłubania chyba troche jest?

Z azotku tytanu ;)

Z tym że akurat w stradickach ( tutaj akurat mamy do czynienia z modelem FE) rant szpuli nie posiada takowej powłoki.

Rant pokryty azotkiem tytanu w tych blizniaczych konstrukcjach był w owych czasach tylko w wersjach jdm. czyli ultegrze, biomasterku.

nalozyl cos tam i polerowal ale wynik rewelka a kasa 50zl u kolegi 

Fajnie  jest się pobawić w ulepszanie naszych zabawek ;) - to na pewno jest bezcenne.

Inna sprawa, że koszt takiej nieużywanej szpuli oscyluje w granicach 50 zł B)

Edytowane przez blackabyss

• 1 rok później...

Ja bym tylko wycackał to wgniecenie, żeby nie było ostrych krawędzi i łowił dalej. Z tym, że raczej zastosował bym do tego spodnią część skórzanego paska (tzw. oficerski najlepszy jak dla mnie) niż jakieś agresywne ścierniwo ;) Kiedyś "polerowałem" w ten sposób szpulkę z emblema po upadku i wyszło zajebiście dobrze.

Edytowane przez Matiz992