Skocz do zawartości

Łącznik do plecionki

kogutomania_pl

Rekomendowane odpowiedzi

:lol: Mo?źe i nie przekonywać, ale jakby nie patrzeć najsłabszym miejscem zestawu z plecionką jest węzeł (gdzie traci ona radykalnie na wytrzymałości), jaki by on nie był. A takie ustrojstwo pozwala na uzyskanie połączenia plecionki (z agrafką, lub bezpośrednio z przynętą) praktycznie bez utraty jej wytrzymałości w miejscu połączenia. Zgrabne klixy robi Kostal, pokazał się te?ź na naszym rynku jakiś konkurent ale bardzo grubaśny. Ja bynajmniej u?źywam od paru ładnych lat i nie wyobra?źam sobie łowienia z plecionka bez tego ustrojstwa.

Wsio się zgadza, ale... plecionek u?źywam rzadko, prawie zawsze na szpuli mam fluorocarbon. Mimo wszystko gdy mam na lince jakikolwiek węzeł, w razie zaczepu zrywam zestaw w konkretnym miejscu bez zbędnego szarpania się. Według mnie węzły po to właśnie są. Ka?źdy jednak ma swoje metody i przyzwyczajenia

Wsio się zgadza, ale... plecionek u?źywam rzadko, prawie zawsze na szpuli mam fluorocarbon. Mimo wszystko gdy mam na lince jakikolwiek węzeł, w razie zaczepu zrywam zestaw w konkretnym miejscu bez zbędnego szarpania się. Według mnie węzły po to właśnie są. Ka?źdy jednak ma swoje metody i przyzwyczajenia

Od jakiegoś czasu chciałem spr?łbować fluorocarbonu jako linki gł?łwnej jako alternatywy dla plecionki.

Dzepetto jak byś m?łgł zdradzić kilak szczeg?łł?łw w zastosowaniu wy?źej wymienionego tzn rozciągliwość, sztywność, zastosowanie itp.

Oj, ?źebyśmy się zrozumieli. Plecionka to plecionka, nie zastąpisz jej niczym. Większość mojego wędkowania to pstrągi, klenie i bolenie, wcześniej r?łwnie?ź trotki. Wszędzie tam, gdzie zabierasz kołowrotek wypełniony ?źyłką polecam Ci fluorocarbon (ja stosuję Tubertini Gorilla UC-4). Mięciutko schodzi ze szpulki, jest piekielnie wytrzymały (nawet po ściśnięciu i spłaszczeniu nie traci na wytrzymałości). Rozciąga się inaczej ni?ź zwykła nylonowa ?źyłka. Nie potrafię jakoś obrazowo to opisać, ale z zacięciami na fluoro mam mniejsze problemy ni?ź na nylonie. Jest jednak cię?źszy od standardowej ?źyłki i r?ł?źnicę w cię?źarze przy finezyjnym łowieniu na grubszy fluorocarbon poczujesz, ale nie jest to jakoś ucią?źliwe- po prostu jest trochę inaczej. Jest jeszcze kwestia węzł?łw- musisz dobrać odpowiednie. Ja stosuję węzeł Rapali i trilene- zaciskane na mokro trzymają baaardzo dobrze. Niekt?łre jednak węzły, z kt?łrymi nie miałem problem?łw na nylonie, strzelają niczym zawiązane na niteczce. Podsumowując- łowi mi się fluorocarbonem znacznie lepiej ni?ź nylonem. Nie mam problem?łw na mrozie ze sztywniejąca linką, a ze względu na wytrzymałośc zu?źywam go 2-3 razy mniej w ciągu sezonu ni?ź dobrej ?źyłki nylonowej. Jeśli jednak chcesz wiązać do niego gumy i biegać np. za sandaczem, to lepiej pozostań przy plecionce.

Jak biegam za sandaczem to plecionka jest niezastąpiona,

raczej chciałem zastąpić plecionkę w zestawie na bolenie, do tej pory u?źywałem gł?łwnie plecionki ale chcę wypr?łbować czegoś innego mniej rozciągliwego ni?ź nylon i mniej widocznego w wodzie ni?ź plecionka taki kompromis. Do łowienia boleni jakiej u?źywasz średnicy fluorocarbonu?

Sorko za OT.

0,20- 0,22. Z tą niewidzialnością to bym nie przesadzał, choć rzeczywiście w wodzie sprawia wra?źenie mniej widocznego. Jeśli to ma być gł?łwnym kryterium, to mo?źesz zastosować przypon z fluorocarbonu. Genialny jest Froghair, ale u nas niestety niedostępny.