Skocz do zawartości

Kolowrotek spiningowy MEGABASS - rozmowa o topowych kolowrotkach Made in Japan

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie do adresuje do znawcow sprzetu japonskiego.

Mieliscie kontakt, moze okazje lowic kolowrotkiem sygnowanym jako MEGABASS IDATEN lub ktoryms z jego braci?

Gear Ratio:6.8:1

Weight:220g

Max Drag:3kg

Bearings:13 ballbearings/1 rollerbearing

Line Capacity:5lb-140m,6lb-100m

Line Per Handle Turn:100cm

Parametry kolowrotka wygladaja na mocno wyzylowane. Na pierwszy rzut oka kojarzy sie ten kreciol z jakas super sportowa maszyna...

A moze to tylko zludzenie ?

W niektorych opisach pojawia sie informacja, ze to jakas Daiwa...jaka ?

Pozdrawiam

post-16-1348915036,8284_thumb.gif

post-16-1348915036,9021_thumb.gif

Ehhh...przecie to wszystko to prawie daiwy, z tych samych fabryk, itp...generalnie megabassy to raczej tunning i designerski wystrzał...idą prawie na całość łącznie z cenami...Daiwa i Megabass w przypadku reels?łw ścisle wsp?łłpracują, więc te kręcki to TOP. Opus to tez niby top :D ale innego pokroju...słyszałem wiekszość opinii, ?źe to traktor :mellow: Pozdr.

Ehhh...przecie to wszystko to prawie daiwy, z tych samych fabryk, itp...generalnie megabassy to raczej tunning i designerski wystrzał...idą prawie na całość łącznie z cenami...Daiwa i Megabass w przypadku reels?łw ścisle wsp?łłpracują, więc te kręcki to TOP. Opus to tez niby top :D ale innego pokroju...słyszałem wiekszość opinii, ?źe to traktor :mellow: Pozdr.

Pewnie jestes bardziej na biezaco. czy jest Daiwa na rynku, ktora ma nawoj na poziomie 90 cm ? nie mowiac o 100 ? ;)

Chodzi o kolowrotki w rozmiarze 2000 - 2500 nie o Saltige DF :D

CERTATE HiGEAR CUSTOM 2506H ma 90cm...

Ten Idaten 100 to jakas zupełnie nowatorska konstrukcja, ale pewnie zaraz i Daiwa jakas podobna sie uka?źe...Wiadomo , ze te kręcioły nie sa identyczne jak daiwy z innymi tylko napisami, ale jak widzisz są bardzo podobne, części..korpusy, itp...ten idaten wygląda na jakiś kręcioł z dragiem typu ISO czy BB, ale wajchy nie widac :D mo?źe jakos inaczej to działa......przełozenie bardzo du?źe 6.8....:D

Zainspirowales mnie...wyciagnalem katalog Daiwy 2010 i jest cos takiego jak New Tournament ISO Z. To wsrod tych kolowrotkow, ktorych czlowiek nigdy nie oglada - tych wlasnie z dragiem w palaku. Zatem ten IDATEN to jego kuzyn...

Przelozenie 6.8, nawoj 100 cm.

13 lozysk.

Znaczy sie ze poszli w kierunku umiedzynarodowienia tego modelu bez draga pod marka Megabass.

Ten Racing wyglada jak Exist Hyper Branzino Custom w wersji MEGA (Bass) Custom :mellow:

Wraca pytanie : czy to nowy sposob na zdobywanie klientow w obliczu powszechnie panujacego przekonania o supremacji Stelli w modelach TOP, czy tez sprytna taktyka robienia modelu do kazdej metody ?

Moim zdaniem ?źadna stella nie jest wcale lepsza od exista :D to całkiem inne kręcioły, ale bez okreslenia kt?łry lepszy. To co robia japońce to ju?ź ich myslenie, kt?łrego my nigdy nie zrozumiemy. Na pewno rynki europejskie mają w dupie i zawsze mieć będą :D

@Mefisto -AUDI :lol:

@Guzu -BMW :lol:

Kt?łry lepszy :D Mercedes- tzn jeszcze takiego kręcioła nie

wyprodukowali.Mefisto osobiście popieram @Guzu nie kręciłem Existem, ale stelki mi wystarczą :D

No akurat jak chodzi o Audi vs BMW vs Mercedes to sprawa wyglada duzo prosciej :D Przynajmniej dla mnie, ale moze to skrzywienie zawodowe

ja miałem okazję kręcić existem i hmmm stelka jest lepsza,existy są strasznie moim zdaniem suche w pracy, pomijając moje uprzedzenie do szpul ABS nie jest złym kręćkiem,ale jednak za podobna cenę wolałbym stelkę(poza tym kręciłem te?ź revrosem za 300zeta i powiem ?źe wra?źenia były baaardzo podobne),generalnie Daiwa zamiast iść w parze z megabobasami powinna moim zdaniem popracować nad precyzja swoich maszynek. by przekładnie smigały trochę podobnej jak stellowskie lub twinpowerowskie. te MB to chyba naprawdę na JapanTroutfishing gdzie w rzeczkach kr?łlują 20cm kabany :lol: i łowi się z nurtem szybkich jak subaru ciurk?łw mo?źe dlatego te 100cm :unsure: by gonić te rzeki

osobiście myślę ,?źe jak bebeszki są od daiwy w tych megabassach to mo?źe być leki traktorek wyczuwalny w przekładni,a w kołowrotkach za grube setki$ tego nie znoszę <_<

@Mefisto -AUDI :lol:

@Guzu -BMW :lol:

Kt?łry lepszy :D Mercedes- tzn jeszcze takiego kręcioła nie

wyprodukowali.Mefisto osobiście popieram @Guzu nie kręciłem Existem, ale stelki mi wystarczą :D

No akurat jak chodzi o Audi vs BMW vs Mercedes to sprawa wyglada duzo prosciej :D Przynajmniej dla mnie, ale moze to skrzywienie zawodowe

wszyscy przecie?ź wiedzą, ?źe LAND ROVER :mellow:

osobiście myślę ,?źe jak bebeszki są od daiwy w tych megabassach to mo?źe być leki traktorek wyczuwalny w przekładni,a w kołowrotkach za grube setki$ tego nie znoszę <_<

Kiedys spotykalo sie opinie, szczegolnie gdy pojawily sie te Hyper Digi Gear przekladnie w Daiwie, ze to wlasnie ten typ przekladni powodowal ta sucha i wyczuwalna prace.

Niby mialo to dzialac tak ze poczatkowo Shimano mialo miec lepsza kulture pracy, ktora jednak miala potem spadac. Podczas gdy Daiwa mialaby trzymac parametry startowe mimo uplywu czasu.

Czasu troche juz uplynelo, pare osob pewnie pare godzin pokrecilo tymi (Daiwami i Stellami) w warunkach lowiska. Ciekawe jak to wyglada z perspektywy czasu.

Nie wiem czy czegos jednak nie ma na rzeczy...daje do myslenia informacja jaka pojawia sie gdy Shimano dalo na rynek Stelle FE (2010). Otoz w oficjalnych materialach pojawia sie wprost informacje ze zwieksza gwaltownie rozmiar glownego kola przekladni w porownaniu ze Stella FD (2007). To co ? ta przekladnia 2007 nie byla taka super high end TOP ?

Daiwa Exist kilka lat juz na rynku jest, z marca 2007 jest jej opis na tackle tour, wiec zostala poddana probie czasu...

Stellami pare osob na forum kreci, w tym nizej podpisany, a jak wyglada to z Existami ? Mefisto ma jednego...ktos jeszcze ? CZY JEST NA SALI EXIST ? ;)

Mnie się zdaje, ?źe wieksze stuku-puku jest w shimano :D ze wzgledu na spos?łb posuwu szpulki :D

Ja wam m?łwię: trzeba miec i EXISTA i STELLKĘ w swoim arsenale :mellow: a gadanie, ?źe jedno jest lepsze od drugiego to nieprawda. Jedno inne i drugie inne. Oba najlepsiejsze :D