Skocz do zawartości

Klasa wędki i rodzaj sznura na początek

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie klasy wędki oraz klasy i rodzaju sznura na początek.

Miałem okazję bardzo dawno temu łowić parę razy na muchę. Wędka była niespecjalna (nie pamiętam już jaka) 2.4m a do niej Cortland 555 #5. Całość była dość ciągliwa i batowata a rzuty powolne. Całość wydawała się ciężka i mało poręczna.

W związku z tym moje pytanie: wszystkie muchówki już tak mają, taka specyfika tej techniki, raczej to wina wędki a może w tej kasie tak już jest?

Czy zastosowanie sznura i kija klasy #4 lub #3 pozwoli na szybsze machanie wędką przy jednoczesnym zachowaniu odległości rzutowych? Zestaw będzie lżejszy i bardziej finezyjny?

Drugie pytanie dotyczy rodzaju sznura. Na początku chyba najłatwiej zaczynać od mokrej muchy (to chyba chleb powszedni ryb które zamierzamy łowić), lepszy do tego celu będzie sznur intermediate czy pływający? DT czy WF?

pozdrawiam :D

Na spotkania w terenie trochę za zimno. Jak będzie cieplej chętnie skorzystam. Miałem to uczynić jeszcze w tamtym roku, ale co się odwlecze..

Jeszcze jedno pytanie, ma nadzieję że bardziej treściwe: czy brodzenie to nieodłączny element muszkarstwa, czy można sensownie połowić z brzegu na rzekach wielkości małopolskiej Raby?

pozdrawiam.

Tu nie chodzi zasadniczo o linkę w trawie, co o możliwość dosięgnięcia ryb, odpowiedniego podania im przynęty etc.

Zauważ - ciężko by było poprowadzić suchara w miejscach gdzie łowiliśmy na Dunajcu w tym roku, a na łączach, gdzie łowiliśmy rok temu możliwe byłyby wszelkie techniki, łącznie z nimfą, z brzegu.

Tyle ze przy dzisiejszych cenach, najtańsze spodniobuty można w decathlonie za 120plnów wyrwać, więc chyba nie ma nad czym dumać