Skocz do zawartości

Zasady wyważania wędki

fedx

Rekomendowane odpowiedzi

Vegtery mają bardzo kiepski balans i trzeba podpiąć cięższy kołowrotek, Stella 2500 da spokojnie radę. Nie wiemy jak kij jest zbrojny ale można się pokusić na KR Totzitte konczac 4kami zaczynając 16H i będzie miodzio

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

@PACZKOWSKI, jak nie masz wielkiego sentymentu do RTX to po prostu zamień się z kimś na cięższy młynek w podobnej klasie, i wtedy już na spokojnie bedziesz kupował "właściwy", mając czym łowić bez zmęczenia. A mlynek zapasowy zawsze się przydaje.

@Del Toro, Okuma RTX jest taka lekka nawet przy rozmiarze 30 (188g). Inna bajka że w okumach w wiekszości modeli samo body jest malutkie, rozmiar 25/30 nijak nie odpowiada shimanowskim 2500/3000

Edytowane przez etherni

• 3 miesiące temu...

Witam nazywam sie Bartek I zaczynam swoj projekt pod sandacza na st.croix avid 3S70 mf uzbrojony w tvs 16 I kr system z szczytem 4,0 I pzy ulubionej dlugosci rekojesci leci na pysk doradcie dociazyc dupke czy nie dociazac. Dzieki

Mozesz sobie taki butt zamontowac.

http://tackle24.de/index.php?a=624〈=eng

Jakiegos dodatkowego olowiu to w blank nie ma co pchac.

• 2 lata później...

Witam,

Pozwole sobie odgrzac kotleta

Moze nie trafiam dokladnie w dzial bo to dzial rodbuildingu ale taki temat znalazlem wiec prosze o zdanie doswiadczonych kolegow.

Nabylem ostanio swoj pierwszy zestaw spinningowy ul (przesiadka z casta) i dopiero po zakupie zaczalem myslec o prawidlowym jego wywazeniu.

Na zdjeciu widac dokladnie gdzie jest srodek ciezkosci (okolo8,5cm od stopki kolowrotka) wydaje mi sie ze przy ul moze byc troszke za daleko. Czy ewentualne dociazenie dolnika o 10gr nie bedzie rozsadniejsze niz wymiana kolowrotka na ciezszy model?

Z drugiej jednak strony przy dlugosci 218cm oraz az 120gr wedki 6lb mocy i cw 0,5-5gr oraz jedyne 160gr kolowrotka wydaje sie ze nie ma tragedii....

Co o tym myslice Panowie?

post-57475-0-63209000-1539710445_thumb.jpg

• Like 1

• 2 tygodnie później...

jak na moje oko to wędce daje wagę uchwyt. Jest mega wygodny ale niestety waży. Kołowrotek masz pióreczko wiec dlatego to tak a nie inaczej :). Też jestem zdania ze najlepiej sprawdzić nad wodą jak to wszystko gra. Ja mam takie doświadczenia, że nie waga całości a dobre wyważenie to klucz do machania godzinami bez efektu łokcia tenisisty i nadgarstka nie trzeba owijać :)

• Like 1