Skocz do zawartości

Szwecja 2016

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką mieliście pogodę? Wiatr w którą stronę?

Koniecznie zróbcie miejscówkę koło krzyża (na lewo od przystani). Obrzućcie go od strony głębokiej wody i od strony Karlskrony (od przystani niekoniecznie). Zatoka koło niego też może być ciekawa. 

Jeśli wieje w drugi brzeg (naprzeciw przystani), płyńcie tam. Dużo fajnych kamieni w wodzie. Trochę na lewo na tym brzegu (ok 1 km na zachód od mostu) jest bardzo płytka zatoka - była dobra wieczorami. 

I wyspy, wyspy, wyspy - skaczcie między nimi. Patrzcie, w którą stronę wiatr wieje i nawietrzne brzegi. Dużo ruchu. Niektóre wyspy darzą, koło niektórych woda pusta. Trzeba próbować, szukać. 

Na mapie wygląda też interesująco duża zatoka na północny wschód od mostu. Nigdy nie pływaliśmy jednak w tę stronę.

Jak są problemy, pytajcie Gunnara :-) 

Edytowane przez croock
  • Like 2

Panowie jak tam? My na Senoren, szalu nie ma ani ilosciowo ani jakosciowo, ale walka trwa. Milym przylowem okazaly sie belony, jak w innych rejonach?

Wybieram się w tamte okolicę za 2 tygodnie powiedz jaka jest obecnie temp. wody w zatokach ?

Z góry dzięki

Edytowane przez grin88

Na Senoren w ubiegłym roku (połowa maja) mieliśmy wodę 11-13sC. Najlepsze efekty były w małych, niepozornych zatoczkach z wodą do 2 metrów...szybciej się nagrzewały i te 2-3 stopnie więcej miały znaczenie. Polecam gumy w ciemnych kolorach (motor oil, ciemno zielony itp).

Siema 

Ja właśnie wróciłem z senoren pare godzin temu

Problemem nie jest temp wody tylko bezwietrzna i bezchmurna pogoda jak na szkiery 

Przez cały pobyt chmurki ani razu nie przysłoniły słońca nawet na pół dnia

Wypad uznaje i tak za w pełni udany u mnie na łódce zameldowało się równo 100 szczupaków między 55 a 86 cm

Dodatkowo kilka belon jaż 52 cm kilka okoni 

Zasada jest prosta cały czas pływać i zmieniać zatoki jak jest kontakt  albo odprowadzka w 10 rzutach to zostać na chwilę albo zrobić drugi dryf 

Lowiliśmy na jerki i tylko castami (Hubertus dzięki za wędke jest super hiper zajebista)

A i jak widać kamienie z morszczynem to szczupaki tam są na 100% 

• Like 5

To w sumie dobry wynik ilościowy  jak na tydzień. Jeśli na osobę . Ale pewnie na łódkę z 2-3 osobami. A to już kiepsko. Próbowaliście na głębszej wodzie dużymi 20+ gumami?

My ruszamy w tym tygodniu i ma zacząć padać.

Edytowane przez godski

Pewnie Gunnar przerzucił część sprzętu na Jordo. Z tego co kojarzę to sondy są w pakiecie wycieczki więc powinniście to reklamować. Z tego co pamiętam z ubiegłego roku na jednej z naszych łodzi u Gunnara nie było chyba czujnika do sondy więc korzystaliśmy tylko z map.

Edytowane przez Flame

Ano wlasnie na stronie bylo/ jest podane, ze ma byc echo. Nie mam dostepu do maila z oferta z eventuru, ale skoro jest na stronie to byc pewnie powinna, a nie ma ^.-

Ps

Cala sobote bedziemy miec wolna, bo prom o 20, ktos moze polecic warte do odwiedzenia miejsce w rejonie karlskrony, zeby z brzegu cos polowic? :)

Duzy wiatr, ciezko bylo zacumowac, na lodke dzis 9 szczupakow i 1 belona, srednio tyle co bylo wczesniej, wiec ciezko to nazwac ruszeniem sie :D

Jutro ma byc lzejszy wiatr, plan naplyniec obrany, moze sie zacznie...

Odprowadzen i bran jest masa, spadow tez, jednak na naplyniecie nie zanotowalismy wiecej niz 3 szczupaki na lodce

Akurat tak się składa że też jadę z tego samego biura  we wrześniu nad Jordo.Dobrze że napisałeś o tym braku echa.Trzeba będzie to wyjaśnić przed wyjazdem.

I pewnie brać swoje żeby nie było skuchy

Swoją drogą to  minus dla biura.Ja bym się ostroooo w.... :angry:

Ano wlasnie na stronie bylo/ jest podane, ze ma byc echo. Nie mam dostepu do maila z oferta z eventuru, ale skoro jest na stronie to byc pewnie powinna, a nie ma ^.-

Ps

Cala sobote bedziemy miec wolna, bo prom o 20, ktos moze polecic warte do odwiedzenia miejsce w rejonie karlskrony, zeby z brzegu cos polowic? :)

Ale jakie to są odbiorniki GPS?

Ręczne? Zamontowane w łodzi? Połączone z mapą bat.? Model może znacie tego urządzenia?

To w sumie dobry wynik ilościowy  jak na tydzień. Jeśli na osobę . Ale pewnie na łódkę z 2-3 osobami. A to już kiepsko. Próbowaliście na głębszej wodzie dużymi 20+ gumami?

My ruszamy w tym tygodniu i ma zacząć padać.

Tak czytam i zastanawiam się, czy faktycznie 100ryb  na tydzień łowienia to dobry wynik ilościowy? :)  Jeżdżąc w okolice Karlskrony miewałem dziennie +50szt szczupaków na głowę :) 

• Like 1

Tak czytam i zastanawiam się, czy faktycznie 100ryb  na tydzień łowienia to dobry wynik ilościowy? :)  Jeżdżąc w okolice Karlskrony miewałem dziennie +50szt szczupaków na głowę :)

Maciek wszystko zależy jak traktujesz dniówkę ( sportowo czy rekreacyjnie ) i czy łowisz selektywnie ;)

• Like 2

Maciek wszystko zależy jak traktujesz dniówkę ( sportowo czy rekreacyjnie ) i czy łowisz selektywnie ;)

Piszę o selektywnym łowieniu na jerki  :)  Chociaż fakt faktem, że najwięcej było ryb 55-70cm, ale większe też się trafiały :) 

Panowie

Jestem świadom że 100 szczupaków w tydzień w miejscu gdzie byłem to żadna rewelacja 

Niestety nie mam czasu ze względu na pracę tak jak niektórzy regularnie jeździć do szwecji , irlandi, hiszpani ,holandi czy niemiec 

Nie mam też czasu na kilku dniowe wypady na żarnowiec lub inny polski znany ze szczupaków akwen 

Dlatego nie mierzcie mnie swoją wędkarsko/globtroterską miarką

Wynik mnie cieszy bo mogłem spędzić zajebisty urlop na szwedzkich szkierach co od lat bardzo sobie ulubiłem 

Nigdy w Polsce nie udało mi się złowic kilkunastu szczupaków jednego dnia i obawiam sie że mam na to marne szanse w najbliższej przyszłości 

Pomimo tego wszystkiego i tak uważam się za szczęściarza bo najprawdopodobniej większość z forumowych kolegów nigdy nie będzie miało takiej okazji na szwedzkie wyjazdy jak ja 

A grilek piwko i dobre śmiechy też muszą mieć swoje miejsce na takim wypadzie

Wielkie pozdro dla wszystkich

ps. osoby które prosiły mnie o mapke z miejscówkami niech nie wpadaja w panike  ;)

• Like 9