Skocz do zawartości

Szwecja 2016

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Wróciłem dziś ze Szwecji. Cały tydzień temperatury w okolicach 25-27 stopni. W nocy ok 15C. Pogoda mocno urlopowa. 

Jak przyjechaliśmy temp wody 17 stopni,jak wracaliśmy 20 . Ryby ewidentnie nie żerowały. 

Udało się złowić,szczupak 102cm(kolegi),i kilkanaście 90+. Okoń 52cm i 48cm (moje pb). 

Ten tydzień też zapowiada się mocno upalnie.

• Like 4

Ja byłem tydzień na Unnen, gdzie temp. wody wynosiła od 18-20st.

Z rybami bardzo słabo,nawet nie ma o czym pisać.

Jedyną rybę, szczupaka 98cm złowił kolega.

Walczą jeszcze ten tydzień,ale pogoda do opalania bardziej.

Może następny wyjazd lepiej zaowocuje :)

• Like 1

Gość DAWIDspinn

My z ekipą zaczynynamy od następnego tygodniaz może się ruszą ;) uderzamy na szkiery w okolicach wyspy Tjaro. Temperatura ma już trochę spaść, zobaczymy jak będzie ;)

Edytowane przez DAWIDspinn

Wróciłem dziś ze Szwecji. Cały tydzień temperatury w okolicach 25-27 stopni. W nocy ok 15C. Pogoda mocno urlopowa. 

Jak przyjechaliśmy temp wody 17 stopni,jak wracaliśmy 20 . Ryby ewidentnie nie żerowały. 

Udało się złowić,szczupak 102cm(kolegi),i kilkanaście 90+. Okoń 52cm i 48cm (moje pb). 

metr i kilkanaście 90+ i "nie żerowały" - informacj ataka jakby gryzły ostro

• Like 1

Gdzie byliście? Masz fotkę okonia 52? Przyłów czy przy perczowaniu normalnie strzelił?

Ja słyszałem że w Szwecji straszna susza, bardzo mało padało od maja....jestem ciekaw jaki ma to wpływ na poziom wody w jeziorach oraz żerowanie ryb....ja w przyszły piątek ruszam na Juttern....

Z tym brakiem opadów od maja to gruba przesada. Co do temperatur, to do ubiegłego tygodnia faktycznie upały. Od wczoraj spadek i na ten tydzień zapowiadają max 18 stopni. W jeziorach, w których ja łowię, tzn samo południe Szwecji, poziom wody normalny, a w rzekach nawet nieco podwyższony (stan z ubiegłego tygodnia). Jeżeli chodzi o brania, to ostatni raz ganiałem za szczupakiem w ubiegły czwartek i gryzły jak głupie, ale tylko przez około dwie godziny z samego rana (od świtu, do czasu jak słońce wyszło znad drzew i oświetliło wodę) ,ale to było jeszcze w czasie upałów. Pojutrze jadę ponownie, ma być pochmurno i znacznie chłodniej, zobaczymy. W każdym razie, w/g mnie jesienne "wielkie żarcie" już się zaczęło  :D  

• Like 2

Niestety to prawda ,susza w Szwecji jest okropna i ryby nie biorá .Bylismy na jez Unnen dwa tygodnie i bryndza .Cos tam zlowilismy ale to nie jest Szwecja .Temperatura wody nawet 22 stopnie .Woda opadla jakies 50 cm i ryby kompletnie mialy nas gdzies .Ten rok to najgorszy rok ze wszystkich jakie spédzilem w Skandynawi .W 2017 jadé dalej na pólnoc

Niestety to prawda ,susza w Szwecji jest okropna i ryby nie biorá .Bylismy na jez Unnen dwa tygodnie i bryndza .Cos tam zlowilismy ale to nie jest Szwecja .Temperatura wody nawet 22 stopnie .Woda opadla jakies 50 cm i ryby kompletnie mialy nas gdzies .Ten rok to najgorszy rok ze wszystkich jakie spédzilem w Skandynawi .W 2017 jadé dalej na pólnoc

Krzysztof,czy to drugi wyjazd nad Unnen w tym roku? Jezeli tak,to chyba trzeba zmienic jezioro, bo w czerwcu tez narzekales. Albo trzeba pojechac wczesniej na wiosne, a potem troche pozniej na jesieni.

Fiskare czekamy na relacje. Dla mnie wszystkie opisy ze Szwecij b. wazne i ciekawe. Napisz jaka wielkosc jeziora i glebokosc na ktorym lowisz.

To, co pisałem o braniach z ubiegłego tygodnia tyczyło się dwóch jezior. Jedno o powierzchni około 4 km2 i maksymalnej głębokości 8 m (średnia 1,5 m), a dzień wcześniej łowiłem na jeziorze o powierzchni 12 km2 i głębokości 15m i tam podobnie...

• Like 1

Witam i o wieści grzecznie pytam?Ma ktoś jakieś świeże info np ze szkierów.Ruszamy z ekipą w ten piątek.Dzieje się cuś ?

Jestem w kontakcie z przewodnikiem. Wczoraj 4 ryby ponad 90 cm. Ewidentnie jest lepiej z dnia na dzień. temperatura wreszcie spada to i szczupaki żwawsze. Bywały ostatnio dni kiedy to 70 cm było wydarzeniem. Normalka. Szkiery to duża masa wody i schładzanie jest wolniejsze.

Witajcie,

biorę się za planowanie przyszłorocznego wyjazdu do Szwecji.

Czy któryś z Kolegów jest w stanie polecić jakieś fajne łowisko na północ od Sztokholmu?

Mam kilka doświadczeń z firmami organizującymi wyjazdy i mam nieodparte uczucie, że polecają wszystko co mają a później wychodzi......jak wychodzi ;)

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki i oczywiście służę informacjami na temat szkierów (Asko) i jezior Nomen, Solgen, Ylen, Getno gard, Norwegia Lofoty.

pozdrawiam wszystkich

Witajcie,

Czy któryś z Kolegów jest w stanie polecić jakieś fajne łowisko na północ od Sztokholmu?

Mam kilka doświadczeń z firmami organizującymi wyjazdy i mam nieodparte uczucie, że polecają wszystko co mają a później wychodzi......jak wychodzi ;)

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki i oczywiście służę informacjami na temat szkierów (Asko) i jezior Nomen, Solgen, Ylen, Getno gard, Norwegia Lofoty.

pozdrawiam wszystkich

To nie "moje" rewiry, jeszcze tam nie dotarłem, ale zdaje się że jest tam jeszcze sporo pięknych dziewiczych jezior....

Co do Getno Gard to chyba studnia....czy zostały podjęte jakieś działania w celu uratowania / odrodzenia się tego pięknego łowiska? Nad Solgen byłem dwa razy....ilość sandaczy jest powalająca - po prostu. Niestety 95% to ryby do 50cm....z roku na rok biorą takie same, żeby złowić konkretniejszą rybę trzeba przerzucić setki(dosłownie) "Solgaczy"...

Pozdrawiam,

malcz

Krótki raport z Vindommen.

Słońce wali po oczach, szukanie dużych szczupaków trwa. Pochowały się gdzieś. Podobnie reszta drapieżników. Temperatura wody 15 do 16 stopni, wiatru brak.

Jesteście w miejscówce Eventuru? Jeśli tak, to czy próbowaliście już może na małym jeziorze?

Witajcie,

pozdrawiam wszystkich

Hjalmaren jest ciekawym łowiskiem aby tylko nie od strony Orebro. Mozna połowic fajnych szczupaków wsród głazów i z trola na jaskrawe przynety

Hjalmaren jest ciekawym łowiskiem aby tylko nie od strony Orebro. Mozna połowic fajnych szczupaków wsród głazów i z trola na jaskrawe przynety

Hjalmaren w ciemno to samobójstwo wędkarskie...chyba że ktoś Ci chociaż trochę mety nagra...