Skocz do zawartości
  • 0

ABSURD CZY KONIECZNOŚĆ

Jozi

Pytanie

Czy ktoś z WAS jest w stanie mi wytłumaczyć?

Posiadając kartę wędkarską oraz legitymację członkowską PZW ze znaczkami opłaty na wędkowanie z hologramem PZW, rejestrami połow?łw na wody nizinne i g?łrskie ( w chwili obecnej o kolorze niebieskim i białym) po kiego diabła jest mi potrzebne jeszcze zezwolenie na amatorski poł?łw ryb wędką wykonane iście na cienkim papierze z dodatkowo przyklejonym hologramem-wa?źne od 01 stycznia do 31grudnia 2011roku.Co za mądra głowa wpadła na tak kuriozalny pomysł, czy to ktoś z naszego Szanownego GŁÓWNEGO PZW czy jeszcze wy?źej oświecony celebryta.Krew mnie zalewa na marnotrawstwo papieru w skali og?łlnokrajowej, przez cholerne kolesiostwo bo ktoś na czymś musi zarobić. TO JEST TO OSTATNIO GŁOSZONE HASŁO PAŃSTWO PZRYJAZDNE OBYWATELOWI.Mo?źe wreszcie nastał czas aby wędkarze zaczęli wybierać normalnych ludzi w KOŁACH WĘDKARSKICH A CI z kolei wybrali normalnych ludzi do Zarządu Gł?łwnego, a tym PANOM' mięko myślącym ju?ź dziękujemy.Proponuję od ka?źego wędkującego dobrowolą wpłatę po złotych polskich 20-wybudujemy im bajorko i tam niech ćwiczą swoje pomysły mądrego zarządzania naszymi pieniędzmi.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dziś zapłaciłem w końcu składki (dopiero wczoraj skarbnicy w naszym okręgu - Joziego i moim, otrzymali komplet papier?łw), dostałem zezwolenie i jutro na rybki :mellow:

Pani skarbnik powiedziała, ?źe teraz kontrolujący będą sprawdzać przede wszystkim kartę i zezwolenie. Posiadanie zezwolenia jest r?łwnoznaczne z opłaceniem składek.

• 0

@Logan dzięi Ci za oświecenie czyli jakiś celebryta z samej g?łry wydumał co by tu zrobić dla przyjazdnego państwa.

A teraz lekka ironia-nale?źy chyba zło?źyć donos czy lobbysta X nie lobbował wydawcy hologramu!!!

Krew się burzy, białko ścina.Jestem ciekaw, czy jakaś gazeta wędkarska odwa?źy się napisać kilka gorzkich sł?łw prawdy na ten temat.

• 0

tpe1 czyli jak mam to zezwolenie to nie muszę targać ze sobą nad wodę ksią?źeczki? Ja sobie wykupiłem sw?łj okręg i dwa porozumienia. Chyba jakieś etui muszę sobie sprawić na tą całą stertę papier?łw.

Na razie musisz...Ale dzięki zezwoleniom znikną mo?źe legitymacje ze znaczkami, ale to ju?ź musi załatwić PZW. Myślę, ?źe wszystko mo?źna by było załatwiać w Kole, tam te?ź przechowywana jest przecie?ź kartoteka i spokojnie mogła by zastąpić legitymację. A wędkarz miałby przy sobie kartę wędkarską i zezwolenie na dany obw?łd czy obwody rybackie.

• 0

@TPe skadki opłacone a gdzie teraz połowimy, jak niedobitki lodu a na spinning nie ma gdzie(woda du?źa).

L?łd mnie nie interesuje Na Sanie woda jest dobra, przynajmniej powyzej Sanoka (wieści z pierwszej ręki) Miałem dziś rano jechać, ale powstrzymał mnie deszcz. Szkoda, bo teraz jest ok.

• 0

Ktoś zarobi kasę na durnych hologramach, koleś kolesiowi kabzę nabija.Szkoda się wkurzać, lepiej iść na ryby.

Poszukaj podstawy prawnej, bo nic się z powietrza nie bierze. To nie koleś kolesiowi, jako przysługę, wymyślił. Zerknij do ustawy o rybactwie śr?łdlądowym:

Art. 7. 1. Za amatorski pot?łw ryb uwa?źa się pozyskiwanie ich wędką lub kuszą.

2. Amatorski pot?łw ryb mo?źe uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu, zwany dalej ,,kartą wędkarską lub ,,kartą łowiectwa podwodnego, a je?źeli poł?łw ryb odbywa się w wodach uprawnionego do rybactwa - posiadająca ponadto jego zezwolenie.

Warto czasami zajrzeć do ustaw, a nie wymyślać własne historie.

• 0

@Dzeppetto dzięki za oświecenie tylko wykonawca ustawy PZW nie umie jej interpretować a ja nie jestem prawnikiem tylko normalnym zjadaczem chleba.Jak do tej pory nie było pozwolenia na wędkowanie tylko legitymacja wędkarska zastępująca owe pozwolenie, kt?łrego obowiązek posiadania wymaga ustawa, więc po jakie licho jest mi potrzebne oba dokumenty, prawie jak do jazdy na rowerze porzebna karta rowerowa i jeszcze mo?źe prawo jazdy nie jest wymagane, ale wskazane go mieć.

• 0

Akurat tutaj mam du?źe wątpliwości, to co napisałeś jest powtarzaniem absurdu zapisanego w tych przepisach.

Po prostu powinien wystarczyć dokument to?źsamości i tyle zresztą tak jest właśnie w stosunku do cudzoziemc?łw i to wystarcza to dlaczego wymaga się karty wędkarskiej od swoich obywateli. Obcokrajowiec budzi wieksze zaufanie ni?ź własny obywatel. Nie rozumiem tej logiki?

• 0

Oczywiscie ?źe przepis powinien być taki sam dla wszystkich, proste!!!

Jak właśnie jest z prawem jazdy i tym podobnymi uprawnieniami to dlaczego nie wymagać karty wedkarskiej od obcokrajowca.

Np. w Czechach łowienie bez karty wędkarskiej jest karane ostrzej ni?ź bez licencji i obowiązuje ka?źdego bez wyjątk?łw i to jest normalne u nas sytuacja ?źe obcokrajowiec nie musi kupić karty wedkarskiej jest niezrozumiały i tyle.

Temat ze swej strony uwazam za wyczerpany, dzieki za tak absurdalne wyjaśnienie sprawy. :lol:

• 0

Tu nie ma nic do rozumienia. Puszcza sie w eter wytarte slogany typu: przyjazne panstwo a jakie ono jest przyjazne to wystarczy sie przejechac w poprzek polski samochodem.

Za kazdym krzakiem moga byc tacy, ktorzy chca pomoc <_< ...ale dziur po zimie nie ma komu zalatac a i kierowac ruchem tez sie nikt nie pcha...

W tym konkretnym przypadku prosta konstatacja - do polowu ryb byly potrzebne 2 papiery, teraz sa potrzebne 3 (3 podstawowe bo dojda rejestracje lodzi, licencje, klimatyczne..). Nad wodami nic sie nie zmienilo, jezeli pominac stan rybostanu po niekontrolowanej eksploatacji i powodzi...

Postep znaczy jest - urzedy sie rozwijaja. Podobno to wszystko na kredyt ale przeciez to wszystko dla naszego dobra...

..cieszmy sie...

Gumo