biosteron Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Hej.W zale?źności jakie marki kołowrotk?łw preferujesz, wymienię dwie flagowe firmy, jeśli chodzi o kołowrotek Daiwa - to rozmiar 3000, a Shimano 4000 w zupełności wystarczą, te oto rozmiary szpul są adekwatne do łowienia boleni w naszych wodnych akwenach. Swego czasu pisano, ze wy?źsze przeło?źenie w kołowrotku jest wskazane do połowu boleni, ja myślę, ze expresowe prowadzenie przynęty nie zawsze skutkuje zainteresowaniem naszej zdobyczy. Ten kołowrotek z jakim kijem będzie wsp?łłpracował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grego Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 @Biosteron,dziękuję za nieobruszanie się i odzew.Nie mogę odpowiedzieć na Twoje ostatnie, kluczowe pytanie, poniewa?ź właśnie zamierzam zbudować kij, a u?źywałem dotąd kołowrotka, co do kt?łrego zasiano mi wątpliwość, czy da radę. Jest to Stella 2500, będąca moim ulubionym urządzeniem stałoszpulowym... Potrzebuję w miejscu, gdzie łowię (szeroka Narew, ryby - jak zwykle, a w zasadzie zawsze - pod drugim brzegiem), dalekosię?źnej armaty i kołowrotka, kt?łry pomo?źe w wysłaniu przynęty w odległe rejony. Nurt jest średni; moje priorytety to: daleki rzut, niezawodność, r?łwny naw?łj i niska waga całego zestawu. Nie u?źywałem nigdy spinningowego kołowrotka Daiwy (choć mam dobre doświadczenia z multikiem - Steez), ale jestem otwarty na zmiany.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 @Biosteron,przepraszam, ?źe wtrącę się do Twojego wątku, ale sądzę, ?źe nie ma sensu zakładać nowego, mając nadzieję, ?źe w imię boleniowego braterstwa mi wybaczysz. Chciałbym poszerzyć pytanie - jaki zdaniem kole?źanek i koleg?łw jest najlepszy kołowrotek spinningowy do połowu boleni? Z g?łry dziękuję wszystkim tym, kt?łrzy zechcą się podzielić swoimi doświadczeniami.Pozdrawiam, Na pierwszym miejscu postawiłbym na kołowrotek regularnie serwisowany i smarowany, ?źeby był zawsze sprawny i pewny.. Na drugim ze szpulką o mo?źliwie największej średnicy, a wtedy z linki (gł?łwnie ?źyłki) robi się mniejsza sprę?źynka, linka mniej trze o przeloty, to i wabik dalej pofrunie.. A reszta( np. marka, model...), to w zasadzie ju?ź duperele, kt?łre miewają tylko wpływ na to czy będziesz nim śmigał 2-3 lata czy 10.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grego Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 @Zorro,dziękuję za opinię. Z tym serwisem oczywiście masz rację, ale ja być mo?źe źle postawiłem pytanie. Po prostu zastanawiam się jaki byłby najlepszy kołowrotek do wskazanego zastosowania, zakładając na chwilę, ?źe mo?źna poszaleć i kupić dowolny wybrany model. Ot, taka słabość - czasami lubię sobie poszaleć. Innymi słowy zastanawiam się, czy mając wspomnianą wcześniej stellę w rozmiarze 2500 warto kombinować i kupować coś innego, bo nie chodzi mi o kupno dla samego kupna, tylko upieczenie dw?łch pieczeni przy jednym ogniu - potencjalne poprawienie u?źytkowej wartości przyszłego zestawu i przyziemną radość z posiadania nowego gad?źetu.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 No to jak Pan lecisz w tę stronę, to najszersza mo?źliwa szpulka z w miarę ładnym nawijaniem i wsio... Reszta rzecz gustu i wiary w jaką firmę ulubioną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 ROZWIJAJACA SIE DYSKUSJA O MATERIALACH ZASTOSOWANYCH W PRZEKLADNIACH KOLOWROTKOW SPININGOWYCH TRAFILA DO NOWEGO WATKU W DZIALE O MAJSTERKOWANIU - ZAPRASZAM DO DALSZEJ ROZMOWY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander58 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Pytanie do Zorro i nie tylko. Czy jest rada na zamykający sie kabłąk przy wyrzucie przynęty w kołowrotku Daiwa emblem SS II? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Panie Zbychu, a Pan rzeczywiście masz taki problem w swojej maszynie czy tylko naczytałeś się gdzieś w jakichś tam opiniach, ?źe podobno słyszano, i?ź komuś gdzieś na dodatek chyba, coś takiego się zdarzyło...? (Przepraszam, ?źe tak z g?łry na Pana wsiadłem, ale nie jesteś Pan pierwszym, kt?łry mnie o to pyta, a jak do tej pory wszyscy pytacze dopiero nosili się z zamiarem, a wcześniej naczytali się opiniotw?łrczych opinii.. <_< )Łowiłem i łowię na wszystkie rodzaje i wszystkie wielkości emblemowatych, i to nie od wczoraj ale od lat nastu, i w ?źadnej maszynie ten problem nie występował... A nieskromnie dodam, ?źe było i jest tego na tyle du?źo, ?źe mogę śmiało w swe doświadczenia wierzyć i wygłaszać swe opinie z najczystszym sumieniem.. A tak wracając do Twojego problemu, to jedyne co przychodzi mi do głowy, to problem ze sprę?źynką... Być mo?źe w Twojej maszynie jest inna ni?ź fabryczna, mo?źe jakaś z długopisu, mo?źe jaka inna..? Tak czy siak trzeba ją ciutkę wydłu?źyć czyli rozciągnąć o jakie 3-4 mm, aby zwiększyć trochę nacisk na ramię kabłąka i problem (jeśli faktycznie jest) powinien zniknąć.. To najprostsze i najszybsze rozwiązanie, minuta-dwie roboty... Mo?źna wymienić te?ź sprę?źynkę na trońkę mocniejszą i problem te?ź zniknie... Czyli kr?łtko m?łwiąc trza podłubać przy sprę?źynce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander58 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Drogi Panie Tomaszu .Zamykający sie kabłąk to przypadłość mojego kręcioła. Wielkie dzięki za radę.Napewno dostosuje sie do niej .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Cała przyjemność po mojej stronie.. Acha, jeśli się uda, to się Pan pochwał, a jeśli nie, to tym bardziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander58 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zrobiłem jak Pan radził. Naciągnąłem sprę?źyne. Pomogło to na lekkie i średnie wyrzuty wędką. Przy bardzo mocnym wyrzucie, Korbka robi mały obr?łt i wtedy sie zamyka kabłąk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Panie Tomaszu @zorro , czy w kołowrotku Daiwa SS II 3500C wymienia się tulejkę na ło?źysko od strony kola zębatego , tak jak w Daiwa Emblem ZiA. Czy mo?źe, jest ju?ź tam ło?źysko . Mam go . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Hmmmm... Ale skoro Pan m?łwisz, ?źe korba przy wyrzucie robi mały obr?łt i wtedy się zamyka kabłąk, to by znaczyło, ?źe nie kabłąk sam z siebie się zatrzaskuje tylko jest normalnie zbijany, korba obraca rotor i pstryk...Właśnie zrobiłem doświadczalne doświadczenie z emblemem i faktycznie mo?źe się takie coś zdarzać ale wyszło mi, ?źe zdarza się tylko gdy korba jest w przednim-g?łrnym (ale określenie.. ) poło?źeniu, a wystający jęzorek ani za daleko, ani za blisko (określenie jeszcze lepsze) od zbijaka...Nigdy nie zwracałem uwagi gdzie u mnie jest korba przed rzutem, mo?źe rzucam mniej dynamicznie, mo?źe jakoś inną nieco techniką, no cholera wie... Ale tak sobie wykoncypowałem, ?źe jak korba jest w tylnym poło?źeniu, to mało sobie rąk nie powyrywałem ze staw?łw, a kabłąk ju?ź się nie zatrzaskiwał i korba te?ź się nie chciała obr?łcić...Czyli wychodzi, ?źe trza baczyć by korba była z tyłu i to chyba w końcu powinno pom?łc na zawsze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Panie Tomaszu @zorro , czy w kołowrotku Daiwa SS II 3500C wymienia się tulejkę na ło?źysko od strony kola zębatego , tak jak w Daiwa Emblem ZiA. Czy mo?źe, jest ju?ź tam ło?źysko . Mam go . Jak się chce to się wymienia.. <_< Wszystko identycznie jak w innych emblemowatych, a i ło?źysko takie samo.. Aleś się Pan rozszalał, następny szajbus w klubie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Aleś się Pan rozszalał, następny szajbus w klubie.. Dzięki Panu wiem, ze inwestuje na kilka sezon?łw, kupując starsze kołowrotki Daiwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander58 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Hmmmm... Ale skoro Pan m?łwisz, ?źe korba przy wyrzucie robi mały obr?łt i wtedy się zamyka kabłąk, to by znaczyło, ?źe nie kabłąk sam z siebie się zatrzaskuje tylko jest normalnie zbijany, korba obraca rotor i pstryk...Właśnie zrobiłem doświadczalne doświadczenie z emblemem i faktycznie mo?źe się takie coś zdarzać ale wyszło mi, ?źe zdarza się tylko gdy korba jest w przednim-g?łrnym (ale określenie.. ) poło?źeniu, a wystający jęzorek ani za daleko, ani za blisko (określenie jeszcze lepsze) od zbijaka...Nigdy nie zwracałem uwagi gdzie u mnie jest korba przed rzutem, mo?źe rzucam mniej dynamicznie, mo?źe jakoś inną nieco techniką, no cholera wie... Ale tak sobie wykoncypowałem, ?źe jak korba jest w tylnym poło?źeniu, to mało sobie rąk nie powyrywałem ze staw?łw, a kabłąk ju?ź się nie zatrzaskiwał i korba te?ź się nie chciała obr?łcić...Czyli wychodzi, ?źe trza baczyć by korba była z tyłu i to chyba w końcu powinno pom?łc na zawsze.. Ja zastosowałem inne rozwiązanie: po otwarciu kabłąka robie delikatmy ob?łt korbką do oporu i wtedy rzucam. do tej pory pomagało w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Aleś się Pan rozszalał, następny szajbus w klubie.. Dzięki Panu wiem, ze inwestuje na kilka sezon?łw, kupując starsze kołowrotki Daiwa .Panie Marcinie, siedź Pan lepiej cicho bo nas tu zaraz zadziobią obu... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 2 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Mam pytanie, gdzie koledzy zaopatrujecie się w coś takiego , nawet nie wiem jak to nazwać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Mam pytanie, gdzie koledzy zaopatrujecie się w coś takiego , nawet nie wiem jak to nazwać . Aaaaaa... Wkurzył się Pan na stukające uchwyciki... Takie k?łłka-zawleczki mo?źna czasem dorwać w sklepach ze śrubkami albo sobie zrobić samodzielnie z podkładek...Ale jak ju?ź robić, to praktyczniej wyciąć sobie z grubszego, miękkiego plastiku, kt?łry nie piłuje ani uchwytu korby, ani ośki tego?ź uchwytu...W tych zetkach i iksie, kt?łre Pan ju?ź posiadasz, nie trzeba tak cudować. Wystarczy wyjąć zatyczkę zagiętem drucikiem, wykręcić śrubkę, zdjąć uchwyt, wyczyścić wsio, nało?źyć stosowną podkładkę, nasmarować, wkręcić śrubkę, wepchnąć zatykajkę i po robocie...W eses dw?łjkach i emblemach XiA trza cudować... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Mam pytanie, gdzie koledzy zaopatrujecie się w coś takiego , nawet nie wiem jak to nazwać . Aaaaaa... Wkurzył się Pan na stukające uchwyciki... Takie k?łłka-zawleczki mo?źna czasem dorwać w sklepach ze śrubkami albo sobie zrobić samodzielnie z podkładek...Ale jak ju?ź robić, to praktyczniej wyciąć sobie z grubszego, miękkiego plastiku, kt?łry nie piłuje ani uchwytu korby, ani ośki tego?ź uchwytu...W tych zetkach i iksie, kt?łre Pan ju?ź posiadasz, nie trzeba tak cudować. Wystarczy wyjąć zatyczkę zagiętem drucikiem, wykręcić śrubkę, zdjąć uchwyt, wyczyścić wsio, nało?źyć stosowną podkładkę, nasmarować, wkręcić śrubkę, wepchnąć zatykajkę i po robocie...W eses dw?łjkach i emblemach XiA trza cudować... <_< Dziękuje koledze @zorro, za wyczerpującą odpowiedz, z resztą jak zwykle pomocny . Często się czyta, o nowych kołowrotkach z JDM, czy te?ź na Europe, tu dzie?ź na USA, ?źe sucho w środeczku mają, a jak to jest, z kołowrotkami Daiwa Emblem czy SS II , ?źe do dzisiejszego dnia, w niekt?łrych rękach, kręcą nienagannie, czy to raczej efekt dbania, w czas smarowanie, w zale?źności, od intensywności u?źytkowania danego modelu. Gdy wychodziły na rynek powy?źej wymienione modele, to firma Daiwa i wtedy ?źałowała smaru , czy ciutek więcej tego było w kołowrotku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Ju?ź Pan tak nie cukruj, ju?ź się zadeklarowałem, ?źe zrobię Panu i te nowe graty... Tylko chwilkę to potrwa bo się nie rozedrę.. <_< Prawdą jest, ?źe kiedyś to jakby dokładniej fabryka smarowała i ciut więcej maziajek wkładali... Ale te?ź i własne dbańsko i smarowańsko ma pewien, nawet śmiem twierdzić, ?źe niebagatelny wpływ na długą u?źywalność naszych zabawek...To?ź nawet jak sobie człowiek Ferrari zafunduje, to te?ź przecie olej zmieniać trzeba... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Co mo?źe oznaczać np.w Daiwie Emblem S2500A brak literki i ??, widziałem kołowrotki, kt?łre mają literkę i przed A ??. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Tomuś, chłopak?łw nie rozpieszczaj, ino nad wodę się Panie rusz, wraz z ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Panie Piotrusiu, z przenajwiększą rozkoszą polatałbym se na rybki, a najlepiej, jak w dawnych-dobrych czasach, po trzy razy na dobę... A z tym rozpieszczaniem...? No co mam z nimi zrobić...? I tak trochę rozganiam marudziks?łw i leniuch?łw ale zawsze się człowiek w końcu złamie... :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Co mo?źe oznaczać np.w Daiwie Emblem S2500A brak literki i ??, widziałem kołowrotki, kt?łre mają literkę i przed A ??. Mo?źe oznaczać brak opor?łwki, albo ?źe ktoś zało?źył sobie taką szpulkę do iA... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi