Skocz do zawartości

Jezioro Tarnobrzeskie

lucek

Rekomendowane odpowiedzi

A tak w ogóle to ponoć z rybkami to tam już jest pozamiatane i niewiele już zostało ;) . Tak opisują ten fakt nurkowie .

Ja słyszałem od tubylca który bywał tam często tzn biega sobie w tych okolicach że kilka razy widział "nurków" z czymś co przypominało mu kusze reszte można sobie dopowiedzieć samemu ...

Dupa blada - Bracie, proponuję wszystkie ryby "czipować" :) .Odkąd istnieje zbiornik to są prowadzone "odłowy kontrolne" ;) a co tam pływa albo raczej pływało :( to też dookoła już zainteresowani wiedzą. Dodatkowo ostatnio coraz głośniej słychać o polowaniach podwodnych i teraz mamy płacić za ochronę zbiornika skoro ochrona ma dotyczyć tylko strefy (czyli około 2 km linii brzegowej). Pytam kolejny raz co z resztą zbiornika i kto ma to chronić??? 

Jak widzisz pisałem już o tym wcześniej i widzę że moje wiadomości nie są jednak wyssane z palca co potwierdza kolega powyżej ;)  :)

Edytowane przez miramar69

Opłaty stopniały,a wędkowanie dalej z brzegu?Pontony i łódki można sprzedać :D ?

A wg mnie to bardzo dobry pomysł z zakazem połowu z łodzi. Z pewnością  przyczyni się do stabilizacji populacji ichtiofauny. Po jakiś 6-10 latach można by dopuścić wędkowanie z łodzi (ale tylko z legalnej przystani) z opłatą dniówkową. - np 50 zł.

Kolego @Domator zbiornik ma już parę lat.Kopalnia truła miasto i okolice kilka dobrych lat siarą,więc mamy dość zakazów,chcemy wypoczywać w pełni po to jest woda ponad 500ha by pływać.To może u Ciebie wprowadzimy zakaz pływania,i takie opłaty?W Szwecji i innych łowiskach UE tez jest zakaz pływania :)?.

Zakazy pływania moją sobie robić na stawach,dołeczkach.Zbiorniki,rzeki w PL trzeba zarybiać,kontrolować,to będą efekty.Gdzie ta kasa idzie z naszych opłat co roku?

Niestety zbiornik jeszcze nie otwarty, a już owiany złą sławą. Wiem, że łowili tam ryby regularnie na pewnym odpływie, zeszły się tam szczupaki i były notorycznie wybijane. Do tego teraz doszli nurkowie (o ile to prawda), którzy zwąchali raj pod wodą. Smutna sprawa, a teraz miasto chce się nachapać.

Pewnie jak to otworzą pojadę z czystej ciekawości to zobaczyć i tyle na mnie zarobią.

Jest to całkowita prawda z tymi nurkami......niestety,kolegi ojciec był tam na ochronie....i kilka razy znalezli w trzcinach na brzegu poprzebijane szczupaki dosyc słusznych rozmiarów....

A i pracował ze mna w sezonie letnim jeden chłop co był w ochotniczej straży,i jak sie spotykali z 'państwówka" to ekipa nurków,strażaków opowiadała ciekawe historie z polowań.

A o zastawianych na noc sznurach przez strazników nie wspominając. :angry:

Watpie czy jak udostepnią go wędkarzom to uda sie im złowić tyle ryb...co zotało wyjetych gdy dołek był zamkniety.

Edytowane przez gorgol
  • Like 1

Cieszę się że w końcu na światło dzienne wychodzi cała prawda o "wielkiej nadziei tarnobrzeskiego wędkarstwa". Szkoda tylko że troszkę za późno oraz mam nadzieję że odpowiedzialni za ten stan rzeczy przetrą oczy i to się zmieni.

Edytowane przez miramar69

Nie dziwie sie ze ci z poza okregu nic nie wiedzą ale ze miejscowi...albo wiedza i nic nie mówią.......tam nawet w lecie w czasie pływania rowerkami (kajakami) chłopy dawały rade..z plecaczkiem na rowerek we dwóch,w plecaczku podlodówki i wio..gumeczki na dno po trzcince i okonie w plecak....i tak dzień dnia......

Szczerze powiem, że miałem jakąś tam nadzieję, że będzie to normalny zbiornik. Słyszałem co prawda to i uwdzie, co się tam wyprawia, ale nurkowie to już przesada. Tak więc miasto nie zarobi, a jeszcze straci. W dodatku same zakazy wprowadzają wiedząc co się tam wyprawia.

A na koniec jak już zobaczą, że lipa z tego będzie oddadzą to PZW.

• 2 tygodnie później...

Ostatnio ciekawej rzeczy się dowiedziałem od znajomego, który należy do koła nr2 w Tbg, otóż podobno wysłali zaproszenie prezydentowi miasta na walne zgromadzenie ich koła, które odbędzie się w najbliższą niedzielę. Jeżeli przyjdzie to mają mu zamiar robić wywody na temat tego, że ryby które dostały się do zbiornika z Wisły, są to zarybienia z ich pieniędzy i w sumie ich ryby i (teraz najlepsze)wędkarze powinni łowić tam za darmo :lol: hehehe :lol:

Tak mnie to rozbawiło, że musiałem się z Wami tym podzielić :P  A mój wniosek jest taki, że wydoili już wszystkie możliwe zbiorniki dookoła i dlatego tak się trzęsą i pienią na ten zbiornik, bo jeszcze tam pływa trochę rybek za które karta by się zwracała -.-