Skocz do zawartości

Jezioro Tarnobrzeskie

lucek

Rekomendowane odpowiedzi

Brak podstawy, Wprowadzenia górnych wymiarów ochronnych tak jak jest w cywilizowanym świecie. A skoro ma byc dostepna tylko część zbiornika do wędkowania to jaki sens jes wpuszczania łodzi? Ktoś będzie pastuchy na wodzie zakładał elektryczne? Bojki do oznaczenia obaszaru znikną w pierwsza noc.

A może by jednak zrobić z tego łowiska "NO KIL" end C&R bo dlaczego ograniczać dostęp do wody poprzez wysokość opłat??? To nie jest rozwiązanie sprawy. Przecież to tylko zmiana/zamiana jednych na drugich tzn. -(obecnie łowią tylko ci co mają nielegalny dostęp i tłuką wszystko, a później dostęp do wody będą mieli tylko ci co mają kasę)- tak ma to wyglądać???

.

Czyli wychodzi na to że zamienił stryjek siekierkę na kijek ;) ;) ;) .No to ile ma/powinna wynosić ta niby opłata 1-dniowa???, Do kogo ma ona trafić ??? Na jakie cele ma być przeznaczona??? Czy strefa udostępniona do wędkowania ma dotyczyć tylko strefy brzegowej a nie całego plosa, czy jednak nie???Kto tego ma pilnować i czy to ma wyglądać jak dotąd bo przecież zbiornik był i jest nadal chroniony :) :) :) ??? Czy będzie wolno łowić ze środków pływających i gdzie będzie wolno wodować??? ITD.... NIE JESTEM ZA PZW- coby nie było że to atak jakiegoś działacza ;) i nie bierz tego do siebie że się czepiam. Zadałem całą masę pytań bo ten wątek pewnie śledzi bardzo duża rzesza ludzi z tego i nie tylko rejonu oraz pewnie "działaczy" a może i z decydentów. Może w końcu wypracuje się najlepsze rozwiązanie dla tego łowiska???

całkowity no kill nie przejdzie, jak nie bedzie mozna pływac, to proste jak drut. Nie sadze zeby ludzie chcieli płacić za łowienie z brzegu na takim zbiorniku Oo tam juz na brzegach za duzo jest poorwanych plecionek!!

Edytowane przez drozdo

W tym regulaminie jest zakaz łowienia z łodzi i innych pływających sprzętów

No to będzie chyba mały problem z pomieszczeniem wszystkich chętnych na linii brzegowej. Z tego co wiem i widziałem ,to linia brzegowa w 90% raczej nie sprzyja wędkowaniu w takim wydaniu jak jest obecnie ze względu na trzcinowiska ,podmokły teren, głębokość. A można wiedzieć dlaczego taki zapis powstał?????

Edytowane przez miramar69

Dlatego np że, że ciężko by było upilnować wydzieloną strefę wędkowania, ryby byłyby ukrywane w łódkach....

Czyli znowu mamy kolejny zbiornik (prawie 500ha) bez możliwości połowu z łodzi i wychodzi na to że w naszym okręgu nie ma takiego, no poza jednym rodzynkiem :) - porażka!.

To może będzie wolno łowić z pod wody ....??? -sory za ofa

Wychodzi na to że te regulaminy będą tyczyły się tylko strefy wędkowania, więc co z resztą zbiornika??? Tam nie będzie to działało ,nikt tego nie będzie pilnował/nadzorował - więc dalej hulaj dusza ????? Kto będzie kontrolował tych na kajakach, żaglówkach, rowerkach wodnych ma to być jak do tej pory????

Edytowane przez miramar69

Przy takim zakazie bez mozliwości łapania z łódek,pontonów nie sensu nabijać kasę na zbiornik,linia brzegowa jest ciężka(pare kroków i ma sie wodę po pachy).Ja odpuszczam to jezioro,wolę zapłacić w sezonie lubelskie,zamojskie rzeki pstrągowe,lub inne jeziora w PL,gdzie mniej może ryb ale komfort łapania większy po to ktoś wymyślił łódke,ponton by pływać,a nie podziwiać tylko okiem 500ha.Sięgnać tam rybę trzeba będzie mieć kijka min.3m, żeby śmignąć blaszka wody,tak łapali prawie wszyscy na udostępnianych zawodach okazjonalnych.

Edytowane przez Kajtelek2

Skoro ja ortodoksyjny wyznawca No Kill idę na takie kompromisy to znaczy, że się więcej nie da. Myślę perspektywicznie. Ważne aby był precedens. Ludzie nie znają innej rzeczywistości niż ta stworzona przez PZW. Może wreszcie dotrze, że bezmyślne wybijanie ryb zamienia wędkarstwo w karykaturę i przypomina grzebanie po śmietnikach. Potem muszą wybierać. Teraz wyboru nie ma.

Panowie spokojnie,nic na sile.Do wszytskiego dochodzi sie powoli.Robert ma racje,nie nalezy narzucac od razu zbyt wielkich zmian bo to nie przejdzie.Na lodki tez napewno przyjdzie czas,ale powoli.Nalezy sie nauczyc tego jak mozna rozporzadzac takim zbiornikiem.Jesli lodki beda zabronione to i klosownik nie wjedzie.Narazie jest zakaz polowu wiec nie ma duzo ludzi,nie ma kto zadzwonic w razie jak sie lodka pojawi na horyzoncie.Poczatki beda dobre nawet z brzegu,jak fama pojdzie ze jest OK to bedzie coraz wiecej chetnych a miejsca za malo i wtedy trzeba bedzie myslec o lodkach.Beda lodki beda drozsze oplaty,bedzie wiecej kasy na ochrone,bedzie mniej klosownictwa.Byc moze za nie trzymanie sie regulaminu wejdzie przepis zabraniajacy np miesieczny post na zbiorniku :) poznije roczny i dozywotni.Napewno PZW bedzie klelo medialnie na ten zbiornik,reklamujac go od razu :).Ale wszytsko powoli:) .....CIERPLIWI DOSTAJA WIECEJ.... :)

Oczywiscie masz racje.Jednak to nie zalezy ani od ciebie ani odemnie :) pomyslow mozna miec tysiac ale ktos to musi zatwierdzic.Mowimy tylko o tym co mozna uzyskac w takiej sytuacji a nie co by bylo lepsze.Niektorzy roznie postrzegaja wedkarstwo i wedkarzy.Jesli ktos dbajacy o zbiorniki o ktorych mowisz mialby przejac ten zbiornik to wiedzialby co robic jednak obecny prezydent a nie ma takiego doswiadczenia i nie wydaje mi sie zeby chcial podpatrywac u innych,pewnie bedzie chcial sam cos wymyslec :) oj ci decydenci :) tacy zwykli prosci ludzie, a mysla ze nie ... :)

Dla mnie sprawa jest prostsza od sexu. Racjonalne gospodarowanie wodą nie jest czarna magią. Byle wieśniak jak ma wele domu staw to zarządza nim 100 x lepiej niż PZW swoimi wodami. Problemy się zaczynają jak się zarządza nie swoim i od razu zlatuje się chmara tych co chcą na tym skorzystać. I proste zasady zamienia w karykaturę.

Robert to co dotyczy strefy ,to już mniej więcej się klaruje i osobiście powiem że szału nie ma. Ale co z resztą zbiornika jak pisałem wyżej??? Tam będzie panowała zaszda RÓBTA CO CHCETA!? a przecież ryb nikt nie powiąże na sznurkach i nakaże im że mają pływać tylko w strefie dla wędkarzy ;)

• 2 tygodnie później...

Jeśli są a nie ma uklei w wystarczających ilościach to i tak nic z tego nie będzie bo przestawią się na gatunki alternatywne, głównie krąpie i tyle je widzieli. Znam parę właśnie takich zbiorników. Najczęstsze przypadki złowienia to na żywca i czasem na jerka jako przyłów przy szczupakach.

Jezioro ma połączenie z Wisłą, bo to z jej wód było napełniane. Jak w tej równowadze jaka się tam utworzyła mają się ukleje, bolenie, sandacze i sumy, nie wiadomo. Na razie jest klasyczna ekspansja szczupaków i okoni. Dorybianie gatunkami które tam są, mija się teraz z celem. Jak by to było moje to bym tam dorzucił trochę tęczaka, palię i trotkę wdzycką :) Szansa na bajeczne łowisko jest. Co z tego wyjdzie - przekonanym się niebawem.

Witam , akurat w tym temacie się zgadzam żeby w końcu powstało jakieś łowisko typowo "drapieżne" ,a pstrąg tęczowy na pewno będzie tam pasował i da sobie radę. Mam też nadzieję że nie powstanie tam typowy "kaczydół" z karasiem i karpiem .