Skocz do zawartości

Jazie 2011

skalka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 354
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam wszystkich! Jestem nowy na forum i pozwolę sobie wrzucić fotki z dzisiejszego dnia.

W końcu się udało - pierwszy, ciężko wypracowany jaź na spinning, i to całkiem przyzwoity Radość ogromna! Był to z 10 wyjazd na jazia, choć miałem już wcześniej kilka mocnych kontaktów z tą rybą w tym roku. Drwęca to rzeka dla cierpliwych, dosyć trudna, uczy pokory, ale i potrafi czasem wynagrodzić. Wrócił do wody w świetnej formie i na pożegnanie mnie opryskał :D

post-4682-1348915444,5578_thumb.jpg

post-4682-1348915444,7688_thumb.jpg

Rzeka Warta...jaź 46 cm...robinson diaflex,zauber 3000,wobler kenart 6cm...rybka wróciła w dobrej kondycji do wody:)

zdjęcie niezgodne z regulaminem

5. Nie publikujmy zdjęć ryb, których sposób traktowania widoczny na zdjęciu może ewidentnie skutkować ich zejściem (ryby krwawiące, wybrudzone piaskiem, w mocnym uścisku ręki itd.).

bylem sam nad woda ciezko bylo mi zrobic zdjecie z ryba...polozona delikatnie przy zystawie szybkie zdj i do wody,nikomu nic zlego sie nie stalo

Najważniejsze, że wypuszczona :D Piękny jazio!

Następnym razem spróbuj zostawić rybę w wodzie nadal niewyhaczoną. Zazwyczaj nie mają ochoty już hasać i spokojnie sobie odpoczywają.

W tym czasie można ustawić samowyzwalacz w aparacie.

bylem sam nad woda ciezko bylo mi zrobic zdjecie z ryba...polozona delikatnie przy zystawie szybkie zdj i do wody,nikomu nic zlego sie nie stalo

Kolego - może się nic nie stało, a może rybka ma właśnie początki grzybicy, bo większość ochronnego śluzu została na piachu.

na tym forum jest kilka opisów i setki przykładów jak samemu zrobić sobie doskonałe zdjęcie. Są nawet fotki w kalendarzu i galerii, które także były robione w pojedynkę. Więc można, tylko trzeba zadać sobie odrobinę trudu.

promujemy tu C&R. Oczywiście nie za wszelką cenę, nie szkalujemy za piasek na boku rybyu i skupiamy się przede wszystkim na rozsądku. Co nie zmienia faktu, że tłumaczenie iż byłem sam jest marne. Nie mam pretensji, nie szkaluję... zwracam tylko uwagę, ze można inaczej... lepiej!

Nie chce się tutaj wymądrzać jednak chciałbym się zastanowić wspólnie z wami jaki sens ma zdjęcie ryby na trawie,piachu,betonie ect... Po co łowimy ryby? Tylko po to żeby za wszelką cenę zrobić jej fotkę :unsure: no raczej nie ! Dużo więcej frajdy daję nam samo przebywanie nad wodą więc wolę np. fajny opis wyprawy okraszony jakimś zdjęciem natury (może być bez konkretnego zdjęcia miejscówki i jej zdradzania ponieważ większość jest na to wyczulona).

Bardzo lubię oglądać w tym i innych wątkach ryby fajnie sfotografowane jednak za każdym razem jak patrzę na zdjęcie rybki na ziemi czuję zażenowanie.

Ja jako pierwszy bije się w pierś ponieważ jeszcze dwa lata wstecz też tak postępowałem ale przeglądając wieczorem dysk uznałem,że wolę wejść na jerkbaita i tam popatrzeć na fotki kolegów np. @patu, który odwala świetną robotę w tym temacie.

Na koniec powtórzę nikogo za takie postępowanie nie ganie jednak zachęcam do przemyśleń nawet czysto racjonalnych zdjęcie=kilkanaście rzutów mniej i w tym czasie możemy stracić szansę na wyjęcie naszego nowego rekordu :lol:

:lol:

Żeby nie było tak całkiem nie na temat dodam, że mnie Janki olewają czasem trafi się jakiś mały Jasio.

Ja dziś odwiedziłem naszą lubelską bystrzycę na środkowym odcinku wyprawa iście rekreacyjna ,rower, wędka, kręcioł, pudełko z przynętami, picie i nad wodę.początkowo przynętę podszczypują prawdopodobnie jelce ale nie je chciałem łowić, widziałem że w miejscu gdzie wędkuję są jazie przepływają czasami blisko mnie ale,żadna przynęta którą próbuję nie przynosi efektów,zmieniam na czarnego portka na 2gramowej główce i w trzecim rzucie typowe branko jaziowe, szybkie kilka pamiątkowych fotek i rybka do wody wędkuję jeszcze chwilę ale czarne chmury na niebie coraz bliżej i decyzja o powrocie

http://img585.imageshack.us/img585/1598/p4292547.jpg

Uploaded with ImageShack.us