szeniman Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 spacing batson isb802.75/imb784 pod cast witam ,jako ze stalem sie posiadaczem dwuch fajnych blankow , poszukuje sugestji w dobobrze komponetow i spacingu dwuch patyczkow batsona : isb802.75 , imb784 oba w wersji pod casta oba do jigowania maja wspułpracowac z multikami typu abu revo /daiwa zillion , zbrojenie w klasie cenowej sredniej , rekojesc bedzie w japonskim stylu z nakrecanym fore . zaznaczam ze widzialem strone batsona Prosze o pomysly/rady bardziej ode mnie doswiadczonych kolegow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeniman Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 hej panowie nikt nie pomoze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Wirtualnie nikt wędki jeszcze nie uzbroił o ile nikt nie jest aktualnie posiadaczem a) wędek wykonanych dokładnie na tych blankach i do teggo pod casta - to raczej musisz liczyc na siebie Opracowywanie spacingu i dobór komponentów jest jednak kwintesencją rodbuildingu, więc tylko pozazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Wirtualnie nikt wędki jeszcze nie uzbroił o ile nikt nie jest aktualnie posiadaczem a) wędek wykonanych dokładnie na tych blankach i do teggo pod casta - to raczej musisz liczyc na siebie Opracowywanie spacingu i dobór komponentów jest jednak kwintesencją rodbuildingu, więc tylko pozazdrościć dokładnie A gotowy spacing masz na stronie batsona - to dla leniwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeniman Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 ok, czyli jednak porzec swoje działania na modelu ze strony batsona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 isb802.75 10/10,5/11,5/12,5/13,5/15/18/22,5 Bodajże o jedną więcej niż Batson, blank ma dużą progresję, ugięcie wędruje od szczytówki do rękojeści. IMB784 to kawał pały, prochu nie wymyślisz - tu byłbym bardziej skłonny do czerpania z gotowych wzorców. ISB - tylko próby. Albo Ci się spodoba taki gęsty spacing albo nie. EDIT - teraz doczytałem: pod casta. Ja podałem pod korbę, jak dla mnie blank zdecydowanie korbowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeniman Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 albo jestem slepy ,a albo mam pomrocznosc jasana nie moge sie doszukac na stroie batsona przykladowych zbrojen . jak by ktos byl tak mily i podlinkowal..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 http://www.rainshadowfishing.com/forumdisplay.php?f=48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeniman Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 hymm mam spacing....a z wlasnego doswaidczenia nie jakie przelotki byscie mi polecili na poczatek do tego mag bassa? (moga byc alconity ,tylko niewiem która ramka..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogun Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zbrojenie SH 9600-2 MHX Witam.Zamierzam uzbroić wspomniany blank - długość 240, moc 6-12 lb, cw 5-14g. Uzbrojenie pod multiplikator w wersji spiralnej. Po wstepnych rozmowach z FishingRod propozycja jest następująca, pierwsza przelotka o wielkości 10. Pytanie jak rozłożyć obrót- na 2 przelotkach, na trzech czy jeszcze inaczej. Jaki sposób najlepszy, ile przelotek optymalnie założyć.Wędka w założeniu uzbrojona będzie w wersji powiedziałbym że ascetycznej - jak powstanie to nie omieszkam pokazać.PozdrawiamWesołych Świąt Wielkanocnychshogun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Ja bym taki kij zbroił osemką, albo siódemką i zakończył na 5,5 (5 to już mikro, chyba na razie zbyt ekstremalnie, jak dla mnie). Spirala 0/60/120/180 lub 10/60/120/180, a można i np. 10/95/180 - jak sobie życzysz i jak Ci się bardziej podoba Co do liczby nie wypowiem się precyzyjnie, nie znam kija. Jeżeli ma ugięcie kołowe, to wystarczy pewnie 9 (razem ze szczytową). Generalnie jeżeli ma szczytowe z progresją, to przyrost odległości między przelotkami musi rosnąć bardzo powoli i wyjdzie tych przelotek trochę więcej, pewnie z 10. Podobnie jeżeli pracuje głównie środkiem – tam przelotki trzeba na środku zagęścić. 11 przelotek daję w takich kijach do naprawdę potężnych wędzisk, gdzie chcę w pełni wykorzystać pałer blanku i do zbrojenia klasycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zbrpiłem go w spinie na 8 przelotkach.Na szczycie trochę gęściej,w w dole większe odległości, bo bardzo mocny dolnik.Bardzo fajne progresywne ugięcie, bez przesztywnień,mimo że opisany jako HS.Myślę ,że tak jak pisze Krzysiek możesz spokojnie zacząć 8ką, ja kończyłem 6L i latały ładnie już kleniowe 3,5cm na żyłce 0,18, pstrągowe od 4-5g już piknie jak kumpel wróci z pracy to mogę pdesłać dokładne odległości, bo kombinacji trochę było.Chyba że wolisz pokombinować sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogun Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Witam.Dzięki za odpowiedzi.Dąbek, a podeślij, podeślij dla ogólnej orientacji bo i tak będę troszkę kombinował . Własnie miałem pytać w jakiej odległości dać pierwszą przelotkę patrząc od kołowrotka.Poza tym zastanawiam się jeszcze nad rękojeścią, dzielona czy cała, no i jakiej długości. Ale to jak już wezmę materiały to zacznie się mierzyć, przymierzać i takie tam różne zabawy. Jak masz możliwość to poprosiłbym również o zdjęcie tegoż uzbrojonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Próbowałem się dodzwonić do właściciela patyka, ale dostałem od niego esa że jest w Niemczech.jak dzisiaj wróci o rozsądnej godzinie to mi pomierzy.Ale to nauczka ,że jednak warto zapisywać takie rzeczy Pierwszą musisz dać w miejscu poddawania się (ugięcia)dolnika ,jak wyjdzie bliżej multica jak 25Y korby to pewnie trzeba zbroi w 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogun Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Spokojnie, nie pali się aż tak mocno. Jak po Świętach będzie info to też nic się nie stanie. Dzięki za podjęcie tematu. Na razie to zbieram opinie i porady jak zacząć żeby wyszło i było ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrok Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Jakie rozmiary przelotek zastosowac w cascie 210cm xfast jednoczesciowy w orginale jest ich 9.chodzi o wersje ekonomiczna czyli nie za droga. I gdzie je kupic.z gory dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 (edytowane) Napisz coś więcej o kijku .Jakie ugięcie pełne czy bardziej szczytowe, jaki CW , bo stwierdzenie XF nie jest w tym przypadku jednoznaczne .Zbroję akurat dwa w podobnej długości ,mocniejszy niby 12 LB ale realnie ok 14LB i przelotek górą wychodzi 11sztuk z szczytową.Drugi UL do 7g spiralnie w 10 sztuk.Wazny jest młynek ,który będzie podpiety,przy okrąglaku w tradycyjnym zaczniesz raczej od np.Fuji 10LN ,przy niskim profilu8LN, w spirali mozesz od 6LN.Górą raczej nie schodziłbym niżej rozm.5L linka i tak blisko blanku ,spiralnie możesz kończyć nawet na 3L. Ale to tylko gdybanie ,bez brakujacych kilku elementów układanki, Edytowane 21 Lutego 2013 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrok Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Cw7-21ale mocno zanizone,ugiecie szczytowe .sprawdzilem jest 11przelotek razem z szczytowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon.Z.WS Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Mianowicie chodzi mi o przelotkę startową (tą najbliżej multiplikatora).Czy może to być przelotka o rozmiarze 16?Mówiąc lekki casting mam na myśli połów okoni na wędkę 1,7-9g 183cm.Multiplikator jakiego mam zamiar użyć to curado, chronarch 51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 poprzeglądaj galerie użytkowników tam napewno znajdziesz odpowiedż na pytanie... Są wędki i opisy ich zbrojenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon.Z.WS Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 poprzeglądaj galerie użytkowników tam napewno znajdziesz odpowiedż na pytanie... Są wędki i opisy ich zbrojenia... Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 nie ma za co... czytaj tam jest WSZYSTKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 W skrócie - 16 będzie za duża. Wystarczy nr 12 lub 10. Do lekkiej wędki 6 stopowej (183cm) powinien wystarczyć komplet 9 przelotek ( łącznie ze szczytową) np. dla przelotek Fuji: LN12, LN8, LN6, L5.5, L5, L5, L5, L5, + szczytowa np. LGST 4.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon.Z.WS Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 W skrócie - 16 będzie za duża. Wystarczy nr 12 lub 10. Do lekkiej wędki 6 stopowej (183cm) powinien wystarczyć komplet 9 przelotek ( łącznie ze szczytową) np. dla przelotek Fuji: LN12, LN8, LN6, L5.5, L5, L5, L5, L5, + szczytowa np. LGST 4.5Dziękuje bardzo, i prosiłbym jeszcze innych użytkowników o potwierdzenie tego rozpisu przelotek (bo nie znam użytkowników i nie wiem czy mi ktos kit wciska albo się nie zna oczywiście bez obrazy dla Ciebie Friko) aha i jeszcze co to znaczy LN ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Poważnie? Co tu potwierdzać. Rozejrzyj się trochę na forum i znajdziesz wszytko co potrzebujesz. LN to oznaczenie przelotki ( dwustopkowa castingowa) pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi