Skocz do zawartości

Poprawne uzbrojenie wędki castingowej

Rekomendowane odpowiedzi

Podstawową sprawą jest oskórowanie blanku ze śmiercionośnego lakieru. Blank odżyje, nabierze maksymalnie zoptymalizowanej szybkości, co pozwoli zainstalować maksymalnie lekki set przelotek, anorektycznie polakierowanych. Przez co nadzwyczaj lekkim krokiem dochodzimy do nirwany :) 

Są dwie teorie: skręcamy w lewo albo w prawo. Pierwsza przelotka może być minimalnie przesunięta w przeciwną stronę - ale nie musi. Obejście można zrobić na dwóch alb trzech przelotkach. Trzy raczej przy blankach dwuczęściowych. Bez porównania sprawniejsze rzutowo. są większe przelotki, i nie musi być ich tak dużo jak w klasycznie zbrojonym castingu. Dobrze też jest kiedy nie są idealnie prosto zamontowane, albowiem wówczas cały set wygląda na sporządzony z żelazną konsekwencją  :)   

1, zawsze jest

2. https://jerkbait.pl/topic/81881-spiralne-%C5%9Bwietne-acz-niedoskona%C5%82e/?hl=spiralne 

https://jerkbait.pl/topic/20348-spiralne-rozmieszczenie-przelotek-w-kiju-castingowym-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-rzutu/?hl=spiralne

3, zależy co chcesz uzyskać :) po prostu montujesz szczytową odwrotnie niż byś zrobił w zbrojeniu klasycznym, reszta wyjdzie sama... ogólnie musisz zdecydować na ilu przelotkach robisz przejście z góry na dół, a potem ustawić je tak, żeby nic nie ocierało blanku pod dowolnym obciążeniem... ja zwykle przejście 0-180 robię na czterech przelotkach - pierwsza  0 stopni (jak w klasycznym) czwarta 180, a pośrednie jak wyjdzie przy gięciu... to wydaje się skomplikowane, ale naprawdę nic trudnego:) 

4. 12 będzie ok...

5. jak ci się widzi zielona to taka nie tyle może co musi być :)

Dzięki za linki. To juz oczywiście widziałem. Czy coś się zmieniło w temacie od ostatnich 15 lat?

Czytałem (zresztę w linku który podałeś) że startowa przelotka powina być nie prosto ale kilka stopni przesunięta w stasunku do osi. Czy nadal się stosuje takie ustawienie i właściwie po co ono?

Startową możesz odchylić w kierunku skrętu - wtedy kąt załamania linki na pierwszej przelotce jest mniejszy. Możesz ją odchylić w przeciwnym kierunku - wtedy dbasz o to, żeby linka wchodziła na multiplikator centralnie i ograniczasz ryzyko, że będzie krzywo układał linkę na szpuli. Przelotka na wprost to trochę konsensus, a trochę nieprzejmowanie się tymi dwoma aspektami, które sugerują żeby odchylać wejściową o te kilka stopni.

Startową możesz odchylić w kierunku skrętu - wtedy kąt załamania linki na pierwszej przelotce jest mniejszy. Możesz ją odchylić w przeciwnym kierunku - wtedy dbasz o to, żeby linka wchodziła na multiplikator centralnie i ograniczasz ryzyko, że będzie krzywo układał linkę na szpuli. Przelotka na wprost to trochę konsensus, a trochę nieprzejmowanie się tymi dwoma aspektami, które sugerują żeby odchylać wejściową o te kilka stopni.

A jak Ty zbroisz? Czy jak zawsze w tym hobby to zleży od zbyt wielu czynników aby się do którejś idei przywiązywać?

Zakupy zakupami ale mam dylemat. W cześci szczytowej chce kończyć na przekotkach 6 czy ze względu na moc kija (do 80 gr i linka 20-35 lb) zastosować przelotki typu KB?

Teoretycznie stopka dłuższa to mocniejsza i można będzie ją można ustawić i na górze i pod spodem blanku.

Nie wiem czy bedę zbroił koniec końców w spiralę bo jak koledzy podpowiedzieli - dużo zależy od samego blanku i tego jak się będą układać przelotki.

Przelotki 6 mam nadzieję wytrzymają w każdym sposobie zbrojenia.

Edytowane przez MatB

nie musisz stosować dłuzszej stopki, a już zwłaszcza w spirali... nigdy nie miałem problemów nad wodą, a wędki są solidnie obciążane... a rozmiar przelotek też nie ma wpływu na trwałość wiązania - 4-ki lub 8-ki też wytrzymają:) 

• Like 1