Jozi Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Jak już tytany to do tytanów jakiś konktetniejszy pręt.Batsona rx7 kojarzę z sicami od alconitów w dół-najbardziej do hardloya a nie w górę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Eeeeee- ja tam wiekszosc Batsonow wlaczjac spina na tym samym blanku zbroilem w Sic :D Fakt, ze alconite bedzie najlepsza opcja Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Bujo - teraz juz sie nie wywiniesz- musisz mi dac pomacac ten spinning na tym blanku. Czaje sie na ten castingowy tralek od dluzszego czasu jak wiesz a nawet tego w reku nie trzymalem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Jasne, mozemy nawet zrobic test wytrzymalosciowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Bujo wyslalem ci infor na priva i maila. daj mi swoje namiary (nowy numer komorki) to sie umowimy (w koncu po latach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 z tego co sie zorientowalem to sa rozne symbole tych przelotek i rozmirow. Mozecie mi podac sugerowane przelotki i ich rozstawienie do tego blanku . jakie osadzenie multika byscie proponowali? Bede zamawial ze stanow kilka blankow i zestawow przelotek . Powinno byc troche taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Czesc,a wszystko jest w necie: http://www.rainshadowfishing.com/showthread.php?t=724 pdf Pozdrawiamyglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 yglo dzieki za info ale juz to dawno mam a pytam sie dlatego ze w tym pliku na dole jest napisane cos takiego: The items listed are only suggestions. Batson Enterprises encourages all custom rod builders to find a style that works for them Wiec dlatego sie pytam a poza tym tam nie ma przelotek ani osadzen kolowrotka fuji. Poza tym polski roadbuliding rozni sie od amerykanskiego (to z artykulow naszych roadbuilderow na jerkbait.pl) a ja chce miec wedke na Polske/Europe a nie stany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 a poza tym tam nie ma przelotek ani osadzen kolowrotka fuji ... co za problem? Porównaj rozmiary komponentów Batsona z komponentami Fuji (uchwyty i przelotki) i wszystko stanie się jasne. Co do spacingu, wprawdzie moje doświadczenie rodbuilderskie jest niewielkie, ale przeważnie korzystam z receptur Batsona, ino zwykle przelotki Fuji stosując i jest OK. Zresztą zakładam też czasami trochę mniejsze L-ki, przy batsonowskim spacingu i też jest dobrze. Być może zawodowiec zastosowałby nieco inne rozmieszczenie, ale na moje potrzeby wystarcza, a chyba nie jest błędne. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
młody Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Witam wszystkich wiem że długa droga na pewno przede mną z Rodbuildingiem ale chciałbym się dowiedzieć jak powinien być uzbrojony kijek pod multiplikator na suma , po której stronie powinno się zakładać przelotki na kij od strony wygiętej kręgosłupa kija czy od strony naciskanej palcem ?? Czy 7 przelotek na kiju wystarczy w przypadku kija o długości 2,70 , czy przelotki przyczepiać na prędzej zrobiony podkład czy od razu na blank ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Najpierw najprostsze: liczba przelotek zależy od ugięcia kija, ale myślę, że 7 przelotek nie wystarczy dla długości 270. Przy klasycznym zbrojeniu dałbym min. 9-10 przelotek + szczytową. Aby wykorzystać moc kija może być potrzebne nawet więcej. Osobiście mocowałbym przelotki na kręgosłupie. Do 30lb-40lb nie bawiłbym się w underwrap, no chyba, że ze względów estetycznych. Dlaczego kij ma być taki długi? Będziesz łowił z brzegu czy z łodzi? Na jakie przynęty? W jakiego rozmiaru wąsacze celujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Napisz coś więcej o samym blanku...Jeśli chodzi o przelotki to na szczyt mocna z wywiniętym kołnierzem (min. nr 08). Reszta, tzn. wszystkie dwustopkowe o rozmiarach od 08 do 25 w ilości co najmniej takiej jak napisał 'krzysiek'.Proponuję w ciemno przyjąć taki punkt odniesienia (do dalszego spacing'u):2 x 082 x 102 x 122 x 161 x 201 x 25jeśli blank pracuje głęboko to może jeszcze 1 x 30 od strony dolnika. Niech bardziej doświadczeni naniosą poprawki Szukając kręgosłupa, jeśli znajdziesz moment, w którym blank poddaje/ugina się najbardziej to przelotki montuj po przeciwnej stronie. Wtedy są najmniejsze siły skręcające blank. P.S. Przy 7 przelotkach to pozostaje chyba tylko zbrojenie spiralne, ale to też może okazać się trochę za mało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 30tka jako pierwsza pod multika??? nie za duzo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 30tka jako pierwsza pod multika??? nie za duzo?? 30tka dlatego, że jest wyższa. Linka będzie wyżej od blanku.Jeśli blank będzie pracował głęboko aż po dolnik to czemu nie...W innym przypadku oczywiście chyba nie ma sensu dawać takiej dużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 W jakiej ramce? UD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Wszystko uzależnione od tego jaki multi będzie współpracował z tym kijem. Podczas jałowego biegu czyt. bez ugięcia 49mm H na pierwszym ringu może robić niezłe kąty na lince między wodzikiem a omawianą przelotką. Najprościej przykręcić mutli do jakiegoś spina i wszystko będzie jasne ale na moje oko 30 a nawet 25 może być za wysoko to miałem na myśli mniej więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
młody Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Łowił będę z łodzi głównie na żywca . Blank jest kompozytu węglowo-szklany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
młody Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 30tka jako pierwsza pod multika??? nie za duzo?? 30tka to znaczy średnica w środku przelotki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
młody Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Napisz coś więcej o samym blanku...Jeśli chodzi o przelotki to na szczyt mocna z wywiniętym kołnierzem (min. nr 08). Reszta, tzn. wszystkie dwustopkowe o rozmiarach od 08 do 25 w ilości co najmniej takiej jak napisał 'krzysiek'.Proponuję w ciemno przyjąć taki punkt odniesienia (do dalszego spacing'u):2 x 082 x 102 x 122 x 161 x 201 x 25jeśli blank pracuje głęboko to może jeszcze 1 x 30 od strony dolnika. Niech bardziej doświadczeni naniosą poprawki Szukając kręgosłupa, jeśli znajdziesz moment, w którym blank poddaje/ugina się najbardziej to przelotki montuj po przeciwnej stronie. Wtedy są najmniejsze siły skręcające blank. P.S. Przy 7 przelotkach to pozostaje chyba tylko zbrojenie spiralne, ale to też może okazać się trochę za mało. Pozdrawiam A co to znaczy zbrojenie spiralne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Żywcówka pod casta i w spirali ? Tego tu jeszcze nie było Niezależnie od tego, zbrojenie kija po casting w przelotki rozmiaru 20 czy 30 wydaje mi sie dosyc kontrowersyjne Ja bym uzbroił jak kij trollingowy (moze kiedys wykorzystasz w tej roli) czyli przelotki mniejsze, np, dwustopkowe #8, ale za to relatywnie gęsto rozmieszczone (podejrzewam że bedzie potrzeba przy tej długosci z 8 sztuk), a bliżej multika np. przelotki przejściowe #10, #12 oraz #16. Do tego przelotka szczytowa w rozmiarze #8. Jakies Batsony albo Pacific Baye powinny wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Widzę, że owa proponowana (ewentualnie) 30-tka wywołała burzę mózgów Panowie, przede wszystkim zaproponowałem taki rozmiar tylko w przypadku głębokiej akcji kija aż po dolnik. Druga sprawa to przecież ma to być kij na suma a nie jakiś finezyjny patyczek. Mutliki na Suma (przez duże S) to spore betoniarki. Taki ABU 7001i linkę wypuszcza na wysokości ok. 53mm a wcale nie jest aż taki wielki. Sumiarze stosują jeszcze większe młynki...Wracając do przelotek to nie mam akurat tej nieszczęsnej 30tki, ale przemierzyłem Forecast BUDLG #20 :- średnica wewn. pierścienia -> 13,7mm- średnica zewn. pierścienia -> 20,5mm- wysokość rantu pierścienia od blanku -> 12,8mm - wysokość całkowita -> 29,6mmDane producenta dla #30:- średnica wewn. pierścienia -> 23,35mm- wysokość całkowita -> 48,45mmCzy to aż tak dużo jak na mocny sumowy kij żywcowo-gruntowy ? Dla porównania seryjny kij sumowy Cormoran Bull Fighter Catfish jest zbrojony pod multika i pierwszą przelotkę od uchwytu ma rozmiarami podobną do 30tki i wcale nie wygląda to jakoś kontrowersyjnie... Pytanie do 'młody' -> jaki multik zamontujesz na ten kij? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Proponuję w ciemno przyjąć taki punkt odniesienia (do dalszego spacing'u):2 x 082 x 102 x 122 x 161 x 201 x 25jeśli blank pracuje głęboko to może jeszcze 1 x 30 od strony dolnika. Niech bardziej doświadczeni naniosą poprawki Moim zdaniem to niepotrzebne dociążanie kija. Nie bardzo wiem, czemu ma służyć powielanie przelotek w rozmiarze 10, 12 i 16? Klika 8-ek i po jednej z ww. wymienionych rozmiarów powinno wystarczyć. Ta 30-tka też do mnie nie przemawia. Przy 20 linka będzie dość odstawiona od blanku nawet przy głęboko uginającym się kijku. Uzbroiłem tak Batsona RCLB70 – funkcjonalnie jest ok., a do tego jest bardzo poręczny. Kąty też mnie jakoś nie przerażają, bo to nie kij rzutowy, a na szczytówce tworzą się większe kąty. Byle linka nie tarła o wodzik w niewłaściwym miejscu. W mniejszych multikach nie mam tego problemu, a w większym – wodzika. BTW, to że kij jest do łowienia z łódki na żywca, to wcale nie musi oznaczać, że ma być gruntowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi