Skocz do zawartości

Poprawne uzbrojenie wędki castingowej

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co sie zorientowalem to sa rozne symbole tych przelotek i rozmirow. Mozecie mi podac sugerowane przelotki i ich rozstawienie do tego blanku . jakie osadzenie multika byscie proponowali? Bede zamawial ze stanow kilka blankow i zestawow przelotek . Powinno byc troche taniej.

yglo dzieki za info ale juz to dawno mam a pytam sie dlatego ze w tym pliku na dole jest napisane cos takiego:

The items listed are only suggestions. Batson Enterprises encourages all custom rod builders to find a style that works for them

Wiec dlatego sie pytam a poza tym tam nie ma przelotek ani osadzen kolowrotka fuji.

Poza tym polski roadbuliding rozni sie od amerykanskiego (to z artykulow naszych roadbuilderow na jerkbait.pl) a ja chce miec wedke na Polske/Europe a nie stany.

a poza tym tam nie ma przelotek ani osadzen kolowrotka fuji ... co za problem? Porównaj rozmiary komponentów Batsona z komponentami Fuji (uchwyty i przelotki) i wszystko stanie się jasne. Co do spacingu, wprawdzie moje doświadczenie rodbuilderskie jest niewielkie, ale przeważnie korzystam z receptur Batsona, ino zwykle przelotki Fuji stosując i jest OK. Zresztą zakładam też czasami trochę mniejsze L-ki, przy batsonowskim spacingu i też jest dobrze. Być może zawodowiec zastosowałby nieco inne rozmieszczenie, ale na moje potrzeby wystarcza, a chyba nie jest błędne.

Pzdr,

Fatso

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich wiem że długa droga na pewno przede mną z Rodbuildingiem ale chciałbym się dowiedzieć jak powinien być uzbrojony kijek pod multiplikator na suma , po której stronie powinno się zakładać przelotki na kij od strony wygiętej kręgosłupa kija czy od strony naciskanej palcem ?? Czy 7 przelotek na kiju wystarczy w przypadku kija o długości 2,70 , czy przelotki przyczepiać na prędzej zrobiony podkład czy od razu na blank ??

Pozdrawiam :mellow:

Najpierw najprostsze: liczba przelotek zależy od ugięcia kija, ale myślę, że 7 przelotek nie wystarczy dla długości 270. Przy klasycznym zbrojeniu dałbym min. 9-10 przelotek + szczytową. Aby wykorzystać moc kija może być potrzebne nawet więcej. Osobiście mocowałbym przelotki na kręgosłupie. Do 30lb-40lb nie bawiłbym się w underwrap, no chyba, że ze względów estetycznych.

Dlaczego kij ma być taki długi? Będziesz łowił z brzegu czy z łodzi? Na jakie przynęty? W jakiego rozmiaru wąsacze celujesz?

Napisz coś więcej o samym blanku...

Jeśli chodzi o przelotki to na szczyt mocna z wywiniętym kołnierzem (min. nr 08). Reszta, tzn. wszystkie dwustopkowe o rozmiarach od 08 do 25 w ilości co najmniej takiej jak napisał 'krzysiek'.

Proponuję w ciemno przyjąć taki punkt odniesienia (do dalszego spacing'u):

2 x 08

2 x 10

2 x 12

2 x 16

1 x 20

1 x 25

jeśli blank pracuje głęboko to może jeszcze 1 x 30 od strony dolnika. Niech bardziej doświadczeni naniosą poprawki

Szukając kręgosłupa, jeśli znajdziesz moment, w którym blank poddaje/ugina się najbardziej to przelotki montuj po przeciwnej stronie. Wtedy są najmniejsze siły skręcające blank.

P.S. Przy 7 przelotkach to pozostaje chyba tylko zbrojenie spiralne, ale to też może okazać się trochę za mało.

Pozdrawiam

Wszystko uzależnione od tego jaki multi będzie współpracował z tym kijem. Podczas jałowego biegu czyt. bez ugięcia 49mm H na pierwszym ringu może robić niezłe kąty na lince między wodzikiem a omawianą przelotką. Najprościej przykręcić mutli do jakiegoś spina i wszystko będzie jasne ale na moje oko 30 a nawet 25 może być za wysoko

to miałem na myśli mniej więcej :D

Napisz coś więcej o samym blanku...

Jeśli chodzi o przelotki to na szczyt mocna z wywiniętym kołnierzem (min. nr 08). Reszta, tzn. wszystkie dwustopkowe o rozmiarach od 08 do 25 w ilości co najmniej takiej jak napisał 'krzysiek'.

2 x 08

2 x 10

2 x 12

2 x 16

1 x 20

1 x 25

jeśli blank pracuje głęboko to może jeszcze 1 x 30 od strony dolnika. Niech bardziej doświadczeni naniosą poprawki

Szukając kręgosłupa, jeśli znajdziesz moment, w którym blank poddaje/ugina się najbardziej to przelotki montuj po przeciwnej stronie. Wtedy są najmniejsze siły skręcające blank.

P.S. Przy 7 przelotkach to pozostaje chyba tylko zbrojenie spiralne, ale to też może okazać się trochę za mało.

Pozdrawiam

A co to znaczy zbrojenie spiralne ??

:unsure: :D

Żywcówka pod casta i w spirali ? Tego tu jeszcze nie było :o

Niezależnie od tego, zbrojenie kija po casting w przelotki rozmiaru 20 czy 30 wydaje mi sie dosyc kontrowersyjne :unsure:

Ja bym uzbroił jak kij trollingowy (moze kiedys wykorzystasz w tej roli) czyli przelotki mniejsze, np, dwustopkowe #8, ale za to relatywnie gęsto rozmieszczone (podejrzewam że bedzie potrzeba przy tej długosci z 8 sztuk), a bliżej multika np. przelotki przejściowe #10, #12 oraz #16. Do tego przelotka szczytowa w rozmiarze #8. Jakies Batsony albo Pacific Baye powinny wystarczyć.

Widzę, że owa proponowana (ewentualnie) 30-tka wywołała burzę mózgów ;)

Panowie, przede wszystkim zaproponowałem taki rozmiar tylko w przypadku głębokiej akcji kija aż po dolnik. Druga sprawa to przecież ma to być kij na suma a nie jakiś finezyjny patyczek. Mutliki na Suma (przez duże S) to spore betoniarki. Taki ABU 7001i linkę wypuszcza na wysokości ok. 53mm a wcale nie jest aż taki wielki. Sumiarze stosują jeszcze większe młynki...

Wracając do przelotek to nie mam akurat tej nieszczęsnej 30tki, ale przemierzyłem Forecast BUDLG #20 :

- średnica wewn. pierścienia -> 13,7mm

- średnica zewn. pierścienia -> 20,5mm

- wysokość rantu pierścienia od blanku -> 12,8mm

- wysokość całkowita -> 29,6mm

Dane producenta dla #30:

- średnica wewn. pierścienia -> 23,35mm

- wysokość całkowita -> 48,45mm

Czy to aż tak dużo jak na mocny sumowy kij żywcowo-gruntowy ?

Dla porównania seryjny kij sumowy Cormoran Bull Fighter Catfish jest zbrojony pod multika i pierwszą przelotkę od uchwytu ma rozmiarami podobną do 30tki i wcale nie wygląda to jakoś kontrowersyjnie...

Pytanie do 'młody' -> jaki multik zamontujesz na ten kij?

2 x 08

2 x 10

2 x 12

2 x 16

1 x 20

1 x 25

Moim zdaniem to niepotrzebne dociążanie kija. Nie bardzo wiem, czemu ma służyć powielanie przelotek w rozmiarze 10, 12 i 16? Klika 8-ek i po jednej z ww. wymienionych rozmiarów powinno wystarczyć. Ta 30-tka też do mnie nie przemawia. Przy 20 linka będzie dość odstawiona od blanku nawet przy głęboko uginającym się kijku. Uzbroiłem tak Batsona RCLB70 – funkcjonalnie jest ok., a do tego jest bardzo poręczny.

Kąty też mnie jakoś nie przerażają, bo to nie kij rzutowy, a na szczytówce tworzą się większe kąty. Byle linka nie tarła o wodzik w niewłaściwym miejscu. W mniejszych multikach nie mam tego problemu, a w większym – wodzika.

BTW, to że kij jest do łowienia z łódki na żywca, to wcale nie musi oznaczać, że ma być gruntowy.