Skocz do zawartości

Poprawne uzbrojenie wędki castingowej

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje bardzo, i prosiłbym jeszcze innych użytkowników o potwierdzenie tego rozpisu przelotek (bo nie znam użytkowników i nie wiem czy mi ktos kit wciska albo się nie zna oczywiście bez obrazy dla Ciebie Friko) aha i jeszcze co to znaczy LN ?

Ja tam się nie znam, więc nie potwierdzę :blink:

Ale pomyśl o spirali. Wtedy spokojnie co najmniej o jedną przelotkę mniej możesz dać. 

Zbrojenie MHX MB785 6'6 1/2-1 1/4 oz 12-25lb

Takie szybkie pytanie. 

Buduje jerkówke na tym blanku. Proces twórczy bolesny i długi ale nieuchronnie zmierza do końca . Rękojeść schnie więc czas na przelotki i tu pytanie. Chciałem patyk ubrać w fuji sic svsg 3x7 3x8 10 12 plus FST 7 na szczycie. Kijek ma działać z Curado 207e i teraz pytanie czy to dobry zestaw do takiego kija? Po kilku próbach jakoś takie zbrojenie zbyt delikatne mi się wydaje. Kij opisali do 35g ale to raczej mitologia bo pod sliderem 10s ledwo co się szczyt odkształca wiec pomyślałem że może lepiej będzie ubrać go nieco grubiej np 7,7,8,8,8,10,12,16 plus szczyt i sparować np z abu C3/C4? Czy może ktoś ma jeszcze jakieś inne sugestie ? Zapomniałem wspomnieć że to mój pierwszy patyk ;)

Pozdrawiam 

Paweł 

Jeśli zbroisz klasycznie pod casta to osobiście sugerowałbym nieco niższe przelotki niż SV czyli np. LN. Też powinieneś się zmieścić w 9 sztukach kończąc na "szóstkach" np.

LN12, LN8, LN6, LN6, LN6, LN6, LN6, LN6, szczytowa MN6

Osobiście kije dedykowane głownie do jerków lubię właśnie w przelotkach dwustopkowch, jest to może nieco wbrew panującej modzie ale za to dobrze koresponduje z moim stylem łowienia i oczekiwaniami od kija jerkowego - lubię uczucie brutalnej mocy i niezniszczalności zestawu jeśli mogę tak powiedzieć :)

Wedle aktualnych tendencji ( za oceanem ) kije castingowe zbroi się raczej w przelotki jednostopkowe (microguides), co najwyżej jako pierwszą przelotkę dając coś na dwóch stopkach i jak bym miał sobie teraz sprawić cięższego casta do jakiś zastosowań kogutowo-gumowych to też bym pewnie poszedł w tym kierunku, ale jeżeli chodzi o jerki to jestem tradycjonalistą ;)

Jak linka jest zbyt wysoko też nie jest za dobrze - przy klasycznym zbrojeniu czym wyżej tym większe siły skrętne będą się pojawiały, zwłaszcza na szczytówce. LN-ki to taki kompromis w tej sytuacji. Dla kija 198 cm długości komplet dziewięciu sztuk powinien wystarczyć (zakładam ze dolnik dasz normalnej długości tj jakies 27-28cm poniżej uchwytu).

• 3 tygodnie później...

Po testach mam jeszcze takie koncepcje. 

1. LN 12 LN10 LN8 LN7 x5 plus szczyt 7.

2. LN12 LN8 L7 L6 x5 plus szczyt 7 

W opcji 2 pod obciążeniem 100g linka klei się do szczytu ale za to układa się jak by lepiej pomiędzy przelotkami. Przejście jest jak by "płynniejsze". 

W opcji 1 nie mogę zlikwidować "dziwnego" kąta miedzy NL8 a LN7. :( 

Taki standardzik LN16 lub 12, 10,8, 7, potem L 7, i 4x6.

Śmiga aż miło.

Chodziło mi o to że będziesz zakładał przynęty większe niż to jest zakładane przez producenta :) Dlatego przeciążony.

A co do odchudzania to jak najbardziej. Z tym że w jerkówkach to musiały by być różnice powiedzmy z 30-40g zeby wpłyneły na komfort łowienia. W tym wypadku jednak waga samej przynęty ma większe znaczenie. Oczywiście chodzi mi o całodzienne lub całotygodniowe wędkowanie jerkami.

Edytowane przez robbox4

Skoro wspomniany został artykuł odchudzający, napomknę o jednej rzeczy.
Nie zgadzam się z twierdzeniem, że do jerkówek to trzeba by ująć kilkadziesiąt gramów, żeby to miało sens. Przyjęło się, że jerkówka to musi być pała i nie ma co się zginać, bo przecież "big game". A w momencie, kiedy akurat nie holujemy metrówki i łowimy trochę wolniej, pacnięcie, jerk nam odjeżdża, kasujemy nieco luzu, robimy pauzę i co? I trzymamy samą wędkę, niemal nic nam jej nie obciąża, kontakt z przynętą mamy relatywnie niewielki. I czekamy na bum. :D Ta lekkość oczywiście nam nie pomoże rzucać cegłami +100g, ale wyważenie w punkt i minimalna waga to uważm taki sam priorytet jak przy okoniówce 6lb.
Podobnie utarło się, że turbo-speed kołowrotki 7:1 to do ekspresu, że "żaden bolek nie dogoni", a tak naprawdę to jest narzędzie do agresywnego jiga i jerkownia (nie szarpakowania bez opamiętania), no ale na większość takich konstrukcji nie wchodzi 200m linki 40lb, więc do jerkówki się nie nadaje. ;)

Powodzenia w projekcie, pozdrawiam
Grzesiek

• Like 1

Kolejny mały problem :) Czy jest szansa dostać szczytową Fuji Sic w rozmiarze 6 lub 7 z tubą 2.8mm ?  Nigdzie w rodzimym necie nie mogę takowych znaleźć :(  Po przeszukaniu szafek znalazłem FST i MNST wszystkie w rozmiarze 8 . Jak kończę na 6 to mi szczyt wychodzi za wysoki . Może ktoś ma albo wie gdzie kupić? Import jednej sztuki z za oceanu raczej odpada :)