Skocz do zawartości

Poprawne uzbrojenie wędki castingowej

Rekomendowane odpowiedzi

• 11 miesięcy temu...

Kiedyś zrobię sobie wędkę :) I mam nadzieję że to "kiedyś" nastąpi szybciej niż później bo maszynkę do kręcenia mam gotową od roku ale stoi i się kurzy.

Obrałem sobie blank S871-2-MHX bo z tego co tu poczytałem obsłuży przynęty do 6g a takie mnie interesują pod okonka i mniejszego pstrąga. Kołowrotek to Shimano Metanium z availem i magnetykiem.

Skoro blank już znalazłem to czas na przelotki. Polegając na swoim doświadczeniu Panowie polecicie mi jakiś ekonomiczny schemat? Nie zależy mi na tytanach.

Mówiąc schemat mam na myśli oznaczenia, wielkości (może nawet odległości choć z tym to znając życie będę się sam bawił)

Wędkę raczej wolałbym uzbroić tradycyjnie, nie po spirali (jedną w spirali już mam)

Do tego blanku jakiej średnicy mam zakupić uchwyt?

• 7 miesięcy temu...

Witajcie

Z góry przepraszam wszystkich tych dla których moje pytane jest kolejnym w stylu jak zacząć.

Do sedna. Oskrobałem blank budżetowej muchówki Ron Thomson 9 stop, klasa 5/6, 2 składy. Potraktowałem go nożyczkami, papierem 1000 oraz 2500. Wcierać raczej chyba nic nie będę. Wyznaczyłem kręgosłup. Docelowo chce uzbroić go pod casting (nie, nigdy nie zbroiłem, ale chce). Trochę googlowałem i znalazłem tylko dwa przykładowe spacingi dla tej długości:

4,5       9          14,5     20,5     27,5     35        45        55        65

4,5       9,5       15,5     22,5     30,5     39        48        58,5     70,5

Oba na 9 szt i nie wiem czy nie będzie mało - wolał bym w trakcie przymiarek nie domawiać pojedynczych sztuk, tracić czasu i nerwów.

Bardzo Was proszę o sugestie oraz propozycje typu przelotek (nie mam o tym zielonego pojęcia). Chodzi oczywiście o opcje ekonomiczna - to zbrojenie ma być próbą wprawienia i za razem testu czy taka długość przy castingu ma jakikolwiek sens.

Z góry dziękuje za pomoc.

pozdrawiam

Łukasz

post-54279-0-00272700-1434737904_thumb.jpg

Edytowane przez snup

• 9 miesięcy temu...

Witam , mam pytanko czy te przelotki nadadzą się na pierwszego casta i ew. wnioskując po ich rozmiarze pod jakiej mocy kasta długości ? Blady jestem w temacie a chciałby sobie ukręcić coś sam.

http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-7pcs-set-Titanium-Oxide-Casting-Spinning-Fishing-Rod-Guides-Tip-Rod-Buliding/32533868433.html?spm=2114.30010208.0.769.5Xnm80

Ta pierwsza wchodzaca wyglada na za wysoka do normalnego casta druga tez cos wysoko. Moim zdaniem moga to byc przelotki raczej pod kij morski do duzego multika lub nawet pod normalna korbe gdze nie sa wymagane dalekie rzuty.

Edytowane przez Darek64
  • Like 1

• 2 lata później...
  • 4 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

Witam w wątku  :)

Pomału zabieram się za przebudowę wędki spinningowej na casta, chodzi o ul, w planie jest ubranie wędeczki w fuji torzite w jak najmniejszym rozmiarze, kij ma być uzbrojony w spirali, z rozmieszczeniem nie będzie problemów, w części szczytowej rozstaw będzie taki jak w oryginale, bo przelotki ustawione są po odpowiedniej stronie blanku i nie ma co poprawiać tego w sakurze, problem mam tylko z dobraniem odpowiednich rozmiarów. Wędka ma 218cm i chciałbym dać jej 10 - 11 przelotek plus szczytowa... Pomóżcie   :ph34r:  ;)

Witam w wątku  :)

Pomału zabieram się za przebudowę wędki spinningowej na casta, chodzi o ul, w planie jest ubranie wędeczki w fuji torzite w jak najmniejszym rozmiarze, kij ma być uzbrojony w spirali, z rozmieszczeniem nie będzie problemów, w części szczytowej rozstaw będzie taki jak w oryginale, bo przelotki ustawione są po odpowiedniej stronie blanku i nie ma co poprawiać tego w sakurze, problem mam tylko z dobraniem odpowiednich rozmiarów. Wędka ma 218cm i chciałbym dać jej 10 - 11 przelotek plus szczytowa... Pomóżcie   :ph34r:  ;)

Przeniesione do odpowiedniego watku ;)

• Like 1

• 4 lata później...

Taka zagadka,- ktorej nie potrafie sam rozwiazac, dlatego prosze o jakies praktyczne przemyslenia doswiadczonych kolegow.

Do uzbrojenia w cascie jest blank 17lb blank o dlugosci 9" majacy sluzyc do lowienia boleni i nocnych sandaczy (multik niskoprofilowy). 

Ktore Waszym zdaniem z przelotek bedacych na rynku beda optymalnym wyborem dla takiej wedki?

Chodzi mi bardziej o konkretny typ/rodzaj przelotek jak o ich spacing. Moje ostatnie spinningowe doswiadczenia sklaniaja mnie mocno w strone Sea-Guid-ow.

Priorytetem sa dla mnie wartosci uzytkowe i jakosc.

Bylbym bardzo wdzieczny za konkretne propozycje a gdyby sie komus jeszcze chcialo napisac dlaczego wlasnie te a nie inne to bylbym barzo zadowolony.

Zakladam tez taka ewentualnosc, ze moja niewiedza w tym temacie podpowiada mi cos, co moze byc kompletnie nie istotne albo marginalne  :rolleyes:

Edytowane przez Rheinangler

Nie cenię KPCh i aliexpress, ale to jest kwestia osobistego gustu, o której tu już wielokrotnie dyskutowaliśmy.  Jeżeli priorytetem, jest odległość - to założyłbym możliwie duże przelotki, powiedzmy od 12 do 6. Zwykłe hardloye i jak najlepszy top. Spirala to 1- 2 przelotki mniej, i nieco większe ugięcie. Bajer zaczyna się od 100$. Tak to wygląda z obiektywnego puntu widzenia :)  

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Taka zagadka,- ktorej nie potrafie sam rozwiazac, dlatego prosze o jakies praktyczne przemyslenia doswiadczonych kolegow.

Do uzbrojenia w cascie jest blank 17lb blank o dlugosci 9" majacy sluzyc do lowienia boleni i nocnych sandaczy (multik niskoprofilowy). 

Ktore Waszym zdaniem z przelotek bedacych na rynku beda optymalnym wyborem dla takiej wedki?

Chodzi mi bardziej o konkretny typ/rodzaj przelotek jak o ich spacing. Moje ostatnie spinningowe doswiadczenia sklaniaja mnie mocno w strone Sea-Guid-ow.

Priorytetem sa dla mnie wartosci uzytkowe i jakosc.

Bylbym bardzo wdzieczny za konkretne propozycje a gdyby sie komus jeszcze chcialo napisac dlaczego wlasnie te a nie inne to bylbym barzo zadowolony.

Zakladam tez taka ewentualnosc, ze moja niewiedza w tym temacie podpowiada mi cos, co moze byc kompletnie nie istotne albo marginalne  :rolleyes:

Zbrojenie Micro:

Otwierajaca roz. 10  https://sea-guide.com/shop/model-xegxeog/

Stożek roz. 8,7,6, rozbiegowe roz. 5  10-12szt. https://sea-guide.com/shop/model-ti-xmg/

Szczyt roz. 6 https://sea-guide.com/shop/model-xut-2/

Wszystkie przelotki z pierscieniami SlimSic

Mam te przelotki od kilku lat na kijach castingowych od 10 do 20lb,rozmiarówka tych przelotek jest trochę wieksza niż przelotek Fuji.Realnie rzecz biorać Seaguide roz. 4 to 4,5 u Fuji,podobnie będzie z wiekszą rozmiarówką.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Tak Michale, Zbyszek zaproponowal dwa sety przelotek uwzgledniajace multika przeznaczonego do kija. Pierwszy set rozpoczynal sie od 10tki tak jak Pawel sugerowal a drugi od 12-tki, obydwa konczyly sie na 5-tkach. Ja jeszcze nie rozumiem/nie czuje praktycznej korelacji pomiedzy wyskoscia profilu a wielkoscia przelotki otwierajacej, gdyz swa "powtorna" przygode z castem zaczalem dopiero ubieglej jesieni i to w dosc waskim zakresie ktorego na razie nie zamierzam rozszezac. 

Bylbym ci wdzieczny gdybys zechcial rozwinac swoja mysl.

Edytowane przez Rheinangler

Arek-

Najlepsza opcja bylo by sparowanie multika z obiema kombinacjami, ewentualnie zmierzyc wysokosc wodzika i zobaczyc czy przy diesiatce nie schodzi za "ostro". To bedzie mialo tylko znaczenie przy bardzo dalekich rzutach.

Cos na zasadzie robienia spiningu pod konkretny kolowrotek Daiwa czy Shimano. Te pierwsze maja sporo szersze szpule to ustawienie i rozmiar pierwszej przelotki by wydobyc maksymalny dystans bedzie ciut inny. Tyle, ze nikt sobie z tym nie zawraca glowy. Sa gdzies filmy na YouTube gdzie pokazuja to na przykladzie wedek surfcastingowych.

Arek-

Najlepsza opcja bylo by sparowanie multika z obiema kombinacjami, ewentualnie zmierzyc wysokosc wodzika i zobaczyc czy przy diesiatce nie schodzi za "ostro". To bedzie mialo tylko znaczenie przy bardzo dalekich rzutach.

Cos na zasadzie robienia spiningu pod konkretny kolowrotek Daiwa czy Shimano. Te pierwsze maja sporo szersze szpule to ustawienie i rozmiar pierwszej przelotki by wydobyc maksymalny dystans bedzie ciut inny. Tyle, ze nikt sobie z tym nie zawraca glowy. Sa gdzies filmy na YouTube gdzie pokazuja to na przykladzie wedek surfcastingowych.

Dzisiejsze multiki niskoprofilowe są jeszcze bardziej niskoprofilowe i taka przelotka otwierająca rozmiaru 10 jest w stanie obsłużyć minimum kilka modeli multikipikatorów m.in. kilka modeli od Shimano w rozmiarze 151, od Daiwy to Steezy stare i nowe,Zilliony nowe i ciutke starsze w roz.1000 plus kilka generacji Tatuli w roz. 100.

• Like 1

Tak Michale, Zbyszek zaproponowal dwa sety przelotek uwzgledniajace multika przeznaczonego do kija. Pierwszy set rozpoczynal sie od 10tki tak jak Pawel sugerowal a drugi od 12-tki, obydwa konczyly sie na 5-tkach. Ja jeszcze nie rozumiem/nie czuje praktycznej korelacji pomiedzy wyskoscia profilu a wielkoscia przelotki otwierajacej, gdyz swa "powtorna" przygode z castem zaczalem dopiero ubieglej jesieni i to w dosc waskim zakresie ktorego na razie nie zamierzam rozszezac. 

Bylbym ci wdzieczny gdybys zechcial rozwinac swoja mysl.

Jeśli mogę coś wtrącić, set otwierający od 12 zastosował bym tylko i wyłącznie gdybym używał fluorocarbonu lub nylonu,który ma dużo większą pamięć kształtu niż plecione PE oraz wiekszą masę i bezwładność, przez co ''wysnuwa'' się ze małej szpulki multika tworząc większą sinusoidę niż linka pleciona w dodatku z tych miękkich .

• Like 1

• 2 lata później...

Uszanowanie.

Pytałem w tym wątku o blank ale... nikt nic nie napisał więc... pojechałem do Warszawy.

Trułem Panu Ireneuszowi ale koniec końców kupiłem.

MJ80H-2 40-80g z preznaczeniem na gumy, woby, metal w podanym zakresie.

To jest pierwszy cast jakiego zbroję i mam kilka pytań.

1. Chyba podstawowa sprawa. Chciałbym go w spirali. Czy ma to sens przy tej mocy kija?

2. Materiałów na temat zbrojenia w spirali jak na lekarstwo. Czy może mnie ktoś pokierowac w stronę rzetelnej letury która objaśnia co i jak? Może być w języku obcym.

3. Co z wyznaczeniem kręgosłupa i jak zbroić. Przelotki raz na górze, raz z boku potem pod spodem. Zakręcić się można.

3. Jaki set przelotek? W sensie jaka otwierająca? Czy dla spirali różni się to od klasycznego zbrojenia? Węda będzie sparowana z zillionem 1000 HD. Pan Ireneusz polecał start od 12 dla zbrojenia klasycznego.

No i najistotniejsze. Czy omotka może być zielona? Bo mi się taki czarno zielony kij widzi:)

Edytowane przez MatB

1, zawsze jest

2. https://jerkbait.pl/topic/81881-spiralne-%C5%9Bwietne-acz-niedoskona%C5%82e/?hl=spiralne 

https://jerkbait.pl/topic/20348-spiralne-rozmieszczenie-przelotek-w-kiju-castingowym-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-rzutu/?hl=spiralne

3, zależy co chcesz uzyskać :) po prostu montujesz szczytową odwrotnie niż byś zrobił w zbrojeniu klasycznym, reszta wyjdzie sama... ogólnie musisz zdecydować na ilu przelotkach robisz przejście z góry na dół, a potem ustawić je tak, żeby nic nie ocierało blanku pod dowolnym obciążeniem... ja zwykle przejście 0-180 robię na czterech przelotkach - pierwsza  0 stopni (jak w klasycznym) czwarta 180, a pośrednie jak wyjdzie przy gięciu... to wydaje się skomplikowane, ale naprawdę nic trudnego:) 

4. 12 będzie ok...

5. jak ci się widzi zielona to taka nie tyle może co musi być :)

Edytowane przez czarny1
  • Like 1