wojtek_n Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Siema ludziska Ponieważ w tym roku nie ma chetnych do zapoczątkowania wątku to padło na mnie. Ale mam nadzieje że zaraz Pendergrast się zmobilizuje i pokaże jak się zbiera grzyby. U mnie na razie cieniutko troche wynalazków ale wielkości talerza i dzisiaj ładna pieczara ale tylko jedna W wolnej chwili wyskoczę na majówki. W innych regionach już koszą maślaki a i prawdziwek sie trafił http://nagrzyby.pl/relacje/pierwszy-borowik-usiatkowany-tej-wiosny Pozdrawiam Wojtek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Ja juz do lasu nie wchodze, kleszczy mam pod dostatkiem na nadrzecznych lakach...zreszta i tak zawsze wygrywaly ryby, chociaz grzyby zbieralem od dziecka, jeszcze ze sw.pamieci Dziadkiem. Poza tym jakos nie potrafie zachowac pelnego c&r, podgrzybki laduje do kosza automatycznie, schylam sie po nie jak robot, chociaz ich nie jadam. Rozdaje po rodzinie jak gumofilc bolenie, wstyd...???? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Ja juz do lasu nie wchodze, kleszczy mam pod dostatkiem na nadrzecznych lakach...zreszta i tak zawsze wygrywaly ryby, chociaz grzyby zbieralem od dziecka, jeszcze ze sw.pamieci Dziadkiem. Poza tym jakos nie potrafie zachowac pelnego c&r, podgrzybki laduje do kosza automatycznie, schylam sie po nie jak robot, chociaz ich nie jadam. Rozdaje po rodzinie jak gumofilc bolenie, wstyd...Przynajmniej humor Ci dopisuje :), bo setnie uśmiałem się z Twojego postu, dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 W moim ogródku pojawiły się smardze, kilkanaście sztuk. Pierwotnie miały wylądować w jajkach na patelni, ale jakoś szkoda mi się zrobiło je ścinać. Choć nie są jakieś ładniutkie jak prawdziwki czy kanie, ale są tak brzydkie że aż ładne, wyjątkowe.Aktualnie podeschły już mocno i tylko mam nadzieję, że za rok pojawią się w podwójnej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Ja tak może trochę z ciekawości zapytam, bo dla mnie to lekki szok. Czy grzybiarze też mają takie fora jak my? Może ktoś tam jest - o czym oni tam piszą? Żeby nie było poza tematem, najwięcej grzybów zbieram w drodze na ryby. Raz udało się zebrać 23 kanie na polu przy samochodzie . Aczkolwiek dopiero od czerwca, chyba wcześniej nigdy nie miałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwan krk Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Pewnie że mają. grzyby.pl nagrzyby.pl grzybland.plI wiele innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_n Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Ja tak może trochę z ciekawości zapytam, bo dla mnie to lekki szok ... ... - o czym oni tam piszą? Tak jak i my ; chwalą się okazami, ilością, gatunkiem, ... niektórzy podają typy miejscówek lub konkretne miejsca, umawiają się na wspólne grzybobrania, zamiast robić uprawnień PSR czy SSR robią uprawnienia klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy. No i identycznie jak my - integrują się na wspólnych wypadach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_n Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Już koszą podgrzybki - http://nagrzyby.pl/relacje/podgrzybkowe-trzesienie-ziemi-09-05-2016 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Hehe to pięknie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_n Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Rzeź trwa http://nagrzyby.pl/relacje/podgrzybkowe-trzesienie-wtorne-10-05-2016 http://nagrzyby.pl/relacje/niekonczaca-sie-opowiesc-12-05-2016 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Dobre jest nawet aktualne info z grzybowiska, mapka polski gdzie co zbierać i gdzie co się już pojawiło. Muszę się zalogować.Ja jak idą prawdziwki to na pewien czas ryby olewam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_n Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Borowiki już się pokazały, większość to ceglastopore ale szlachetne też są - http://nagrzyby.pl/relacje/dzisiejsze-grzybki-do-koszyka-i-na-karte Ja nie miałem czasu iść na grzyby więc grzyby przyszły do mnie, zaczynają się u mnie pod domem maślaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Mogę powiedzieć, że wczoraj otworzyłem sezon.. pierwszy tegoroczny borowik, ale niestety jedyny. Przytrafił mu się srogi falstart liściaste poszycie suche jak pieprz.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) Taka dość czerwonawa ta nóżka. jA bym go chyba na Twoim miejscu catch & release. Edytowane 5 Czerwca 2016 przez Hesher 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Niee, nie byłoby z niego co zabierać, robactwo już urządziło w nim sobie stołówkę. Jeśli chodzi o gatunek to był to borowik sosnowy, one lubią sobie wcześnie wyrosnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Co to ? Jesień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Już w maju ludzie podgrzybki zbierali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Czy w zbieractwie grzybów może powinna obowiązywać zasada "znajdź i zostaw"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Niee, nie byłoby z niego co zabierać, robactwo już urządziło w nim sobie stołówkę. Jeśli chodzi o gatunek to był to borowik sosnowy, one lubią sobie wcześnie wyrosnąć ja bym powiedział że to raczej borowik ceglastopory: http://nagrzyby.pl/atlas/8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) pierwszy w tym roku Edytowane 6 Czerwca 2016 przez Tomrusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Może tak wygląda ze zdjęcia, chociaż ze starości rzeczywiście miał lekko czerwonawy trzon. "Ceglasi" nie zbieram i ogólnie się nimi nie cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Czy w zbieractwie grzybów może powinna obowiązywać zasada "znajdź i zostaw"? Jest w tym wiele racji, gdyż sam już nie raz doświadczyłem, że miejsca, w których obrodziło prawdziwymi jednego roku a ja namiętnie i uporczywie je wycinałem, na następny rok często świeciły pustkami albo grzybów było zdecydowanie mniej. Warto czasem zostawić chociaż te starsze osobniki, bo w końcu to z nich sypie się najwięcej zarodników 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Borowik czerwonopory jak nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Ale jaja,jak można pomylić ceglastoporego z tym, co to kolega znalazł i na zdjęciu pokazał...........panowie,to trochę tak, jakby pomylić amura z kleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Poprzednio jeden, dzisiaj dwa.. Coś tam pokropiło ostatnio to może następnym razem będzie więcej 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi