Skocz do zawartości

Grzyby 2016

wojtek_n

Rekomendowane odpowiedzi

Siema ludziska

Ponieważ w tym roku nie ma chetnych do zapoczątkowania wątku to padło na mnie. Ale mam nadzieje że zaraz Pendergrast się zmobilizuje i pokaże jak się zbiera grzyby. U mnie na razie cieniutko troche wynalazków ale wielkości talerza i dzisiaj ładna pieczara ale tylko jedna  :unsure:

post-51716-0-79710500-1462611378_thumb.jpg   post-51716-0-01112000-1462611433_thumb.jpg

post-51716-0-50637000-1462611476_thumb.jpg   post-51716-0-52416800-1462611498_thumb.jpg

W wolnej chwili wyskoczę na majówki. W innych regionach już koszą maślaki a i prawdziwek sie trafił http://nagrzyby.pl/relacje/pierwszy-borowik-usiatkowany-tej-wiosny

Pozdrawiam Wojtek

• Like 1

Ja juz do lasu nie wchodze, kleszczy mam pod dostatkiem na nadrzecznych lakach...zreszta i tak zawsze wygrywaly ryby, chociaz grzyby zbieralem od dziecka, jeszcze ze sw.pamieci Dziadkiem. Poza tym jakos nie potrafie zachowac pelnego c&r, podgrzybki laduje do kosza automatycznie, schylam sie po nie jak robot, chociaz ich nie jadam. Rozdaje po rodzinie jak gumofilc bolenie, wstyd...????

• Like 5

Ja juz do lasu nie wchodze, kleszczy mam pod dostatkiem na nadrzecznych lakach...zreszta i tak zawsze wygrywaly ryby, chociaz grzyby zbieralem od dziecka, jeszcze ze sw.pamieci Dziadkiem. Poza tym jakos nie potrafie zachowac pelnego c&r, podgrzybki laduje do kosza automatycznie, schylam sie po nie jak robot, chociaz ich nie jadam. Rozdaje po rodzinie jak gumofilc bolenie, wstyd...

Przynajmniej humor Ci dopisuje :):), bo setnie uśmiałem się z Twojego postu, dzięki :).

W moim ogródku pojawiły się smardze, kilkanaście sztuk. Pierwotnie miały wylądować w jajkach na patelni, ale jakoś szkoda mi się zrobiło je ścinać. Choć nie są jakieś ładniutkie jak prawdziwki czy kanie, ale są tak brzydkie że aż ładne, wyjątkowe.

Aktualnie podeschły już mocno i tylko mam nadzieję, że za rok pojawią się w podwójnej ilości.

Ja tak może trochę z ciekawości zapytam, bo dla mnie to lekki szok. Czy grzybiarze też mają takie fora jak my? Może ktoś tam jest - o czym oni tam piszą? 

Żeby nie było poza tematem, najwięcej grzybów zbieram w drodze na ryby. Raz udało się zebrać 23 kanie na polu przy samochodzie ;). Aczkolwiek dopiero od czerwca, chyba wcześniej nigdy nie miałem. 

• Like 1

Ja tak może trochę z ciekawości zapytam, bo dla mnie to lekki szok ...     ... - o czym oni tam piszą? 

Tak jak i my ; chwalą się okazami, ilością, gatunkiem, ... niektórzy podają typy miejscówek lub konkretne miejsca, umawiają się na wspólne grzybobrania, zamiast robić uprawnień PSR czy SSR robią uprawnienia klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy. No i identycznie jak my - integrują się na wspólnych wypadach  :lol:  :lol:  :lol:

Borowiki już się pokazały, większość to ceglastopore ale szlachetne też są - http://nagrzyby.pl/relacje/dzisiejsze-grzybki-do-koszyka-i-na-karte

Ja nie miałem czasu iść na grzyby więc grzyby przyszły do mnie, zaczynają się u mnie pod domem maślaki

post-51716-0-79577600-1463839114_thumb.jpg   post-51716-0-19736700-1463839135_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...

Niee, nie byłoby z niego co zabierać, robactwo już urządziło w nim sobie stołówkę. Jeśli chodzi o gatunek to był to borowik sosnowy, one lubią sobie wcześnie wyrosnąć :)

ja bym powiedział że to raczej borowik ceglastopory: http://nagrzyby.pl/atlas/8

Czy w zbieractwie grzybów może powinna obowiązywać zasada "znajdź i zostaw"? :D

Jest w tym wiele racji, gdyż sam już nie raz doświadczyłem, że miejsca, w których obrodziło prawdziwymi jednego roku a ja namiętnie i uporczywie je wycinałem, na następny rok często świeciły pustkami albo grzybów było zdecydowanie mniej. Warto czasem zostawić chociaż te starsze osobniki, bo w końcu to z nich sypie się najwięcej zarodników :)

• Like 1