Skocz do zawartości

Grzyby 2016

wojtek_n

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie się zaczęło dokładnie 6 czerwca. Wtedy znalazłem pierwsze prawdziwki, więc już prawie miesiąc noszę grzyby. Chodzę tak co 2-3 dni. Ten rok jest wyjątkowo udany, mamy w górach idealną pogodę, czyli kilka dni upalnych i po nich fronty burzowe. Dzisiaj aż sobie z ciekawości zważyłem. Nieobranych było ponad 9 kilo. Dawno tyle nie nazbierałem, już mi słoiki z lodówki wypadają :D .

Wiem od innych znajomków którzy mają świra na punkcie grzybów, że nie wszędzie jest tak malinowo. Ale odbijam sobie za zeszły rok, kiedy mieliśmy mega suszę a pierwsze grzyby zobaczyłem we wrześniu.

No przyznaję się nie mam dla nich litości. I uwielbiam zbierać, ojciec mi to zaszczepił jak byłem małym dzieckiem i zostało. To już nawet nie chodzi o jedzenie, lubię grzyby ale bez przesady. Samo łażenie i zbieranie ich to frajda. Las, spokój, zwierzaki i prawdziwkowe miejsca... W moim odczuciu zbieranie grzybów i wędkarstwo mają ze sobą wiele wspólnego. Bardzo często te dwie aktywności idą w parze, np. jak ryby nie biorą to się zwija wędkę i łazi po lesie. Ja tak nie robię bo głównie łowię z łódki ale znam parę takich osób.

• Like 2

No przyznaję się nie mam dla nich litości. I uwielbiam zbierać, ojciec mi to zaszczepił jak byłem małym dzieckiem i zostało. To już nawet nie chodzi o jedzenie, lubię grzyby ale bez przesady. Samo łażenie i zbieranie ich to frajda. Las, spokój, zwierzaki i prawdziwkowe miejsca... W moim odczuciu zbieranie grzybów i wędkarstwo mają ze sobą wiele wspólnego. Bardzo często te dwie aktywności idą w parze, np. jak ryby nie biorą to się zwija wędkę i łazi po lesie. Ja tak nie robię bo głównie łowię z łódki ale znam parę takich osób.

o to, to :),dlatego lubię w sierpniu jeździć do SE, ryby niespecjalnie współpracują, ale grzyby :D

Edytowane przez slawek_2348

Ja dzisiaj wyskoczyłem w góry na trzy godzinki bez specjalnej nadzei na zbiory. Raczej taki rekonesans by później siebie nie winić, że nic w tym roku nie pozbierałem bo ani razu na grzybach nie byłem. Nie jest tak źle jak myślałem. Gdyby utrzymała się taka burzowa aura to będzie co pozbierać. Poza kilkoma starcami wszystko młode dopiero pcha się na powierzchnię. Byłem kompletnie nieprzygotowany więc zbiór tylko wyjmowany z ziemi i nieoczyszczony - będę teraz miał robotę.

post-51716-0-98474000-1468166449_thumb.jpg   post-51716-0-74459300-1468166466_thumb.jpg

Powolutku coś rusza się u mnie :D

Dominuje na razie rozmiar "paznokciowy" co wskazuje na to że najlepsze dopiero nadchodzi. Większość tych większych niestety robaczywa, a niejednokrotnie nawet paznokietki już zaatakowane. Bonusem okazała się odkryta nowa miejscówa, w której nasiekłem dzisiaj najwięcej sztuk i o której mam mniemanie, że niebawem 10 litrowe wiaderko stamtąd wyjedzie :lol:

2qcquqd.jpg

50qlxv.jpg

2v9okr6.jpg

2di55hf.jpg

Tyle było w sesji popołudniowej, w porannej troszkę mniej:

2h6hf7d.jpg

Podliczyłem i okazało się że razem wszystkich mam 151 sztuk :D szkoda tylko że takie drobne.

Edytowane przez Michał P.
  • Like 21

Powolutku coś rusza się u mnie :D

Dominuje na razie rozmiar "paznokciowy" co wskazuje na to że najlepsze dopiero nadchodzi. Większość tych większych niestety robaczywa, a niejednokrotnie nawet paznokietki już zaatakowane. Bonusem okazała się odkryta nowa miejscówa, w której nasiekłem dzisiaj najwięcej sztuk i o której mam mniemanie, że niebawem 10 litrowe wiaderko stamtąd wyjedzie :lol:

Tyle było w sesji popołudniowej, w porannej troszkę mniej:

Podliczyłem i okazało się że razem wszystkich mam 151 sztuk :D szkoda tylko że takie drobne.

male sa najlepsze, idealne do marynowania :)