Skocz do zawartości

Grzyby 2016

wojtek_n

Rekomendowane odpowiedzi

"BIESZCZADZKI RYDZ" to mleczaj smaczny. Trzy gatunki mleczajów uznawanych zbiorowo za "rydze" mają jedną cechę która odróżnia je od wszystkich innych grzybów z tego rodzaju - pomarańczową laktację. Lactarius volemus ma mleczko białe, które w kontakcie z powietrzem trochę żółknie, potem brązowieje. Takie też widzę na zdjęciu.

Oglądałem zdjęcie na telefonie i słabo było widać więc teraz po obejrzeniu zdjęcia na kompie jestem pewien, że to rydze.  Ni jak nie pasują do Twojego grzyba z jednej prostej przyczyny. Rydze mają trzonki puste a mleczaje smaczne pełne, mięsiste, a ja na zdjęciu widzę z dziurką nóżki  :D 

http://nagrzyby.pl/atlas/246 pod tym linkiem można zobaczyć jak wyglądają rydze smaczne.

post-49667-0-34687500-1479057489_thumb.jpg

Ja zbieram takie. W tym roku aż serce bolało jak z 3-4 koszyków zdrowych było raptem pół koszyczka  :( Do tego trzeba uważać żeby przez przypadek ktoś nie podpatrzył, bo jeżdżą, śledzą  normalnie jak za starych dobrych czasów dochodzili do naszych miejscówek po śladach opon  :D 

OK. Pas. W końcu to forum wędkarskie. Póki różnice gatunkowe pomiędzy jadalnym smacznym grzybem A i jadalnym smacznym grzybem B są dla ciebie nieuchwytne tragedii nie ma.

Jeszcze można spytać marekn gdzie te grzyby znalazł. Myślę że w lesie liściastym, najprawdopodobniej w buczynie, ewentualnie liściastym z domieszką świerka lub jodły... To by rozwiało wszelkie wątpliwości.