radek_u Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 "BIESZCZADZKI RYDZ" to mleczaj smaczny. Trzy gatunki mleczajów uznawanych zbiorowo za "rydze" mają jedną cechę która odróżnia je od wszystkich innych grzybów z tego rodzaju - pomarańczową laktację. Lactarius volemus ma mleczko białe, które w kontakcie z powietrzem trochę żółknie, potem brązowieje. Takie też widzę na zdjęciu.Oglądałem zdjęcie na telefonie i słabo było widać więc teraz po obejrzeniu zdjęcia na kompie jestem pewien, że to rydze. Ni jak nie pasują do Twojego grzyba z jednej prostej przyczyny. Rydze mają trzonki puste a mleczaje smaczne pełne, mięsiste, a ja na zdjęciu widzę z dziurką nóżki http://nagrzyby.pl/atlas/246 pod tym linkiem można zobaczyć jak wyglądają rydze smaczne. Ja zbieram takie. W tym roku aż serce bolało jak z 3-4 koszyków zdrowych było raptem pół koszyczka Do tego trzeba uważać żeby przez przypadek ktoś nie podpatrzył, bo jeżdżą, śledzą normalnie jak za starych dobrych czasów dochodzili do naszych miejscówek po śladach opon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 OK. Pas. W końcu to forum wędkarskie. Póki różnice gatunkowe pomiędzy jadalnym smacznym grzybem A i jadalnym smacznym grzybem B są dla ciebie nieuchwytne tragedii nie ma.Jeszcze można spytać marekn gdzie te grzyby znalazł. Myślę że w lesie liściastym, najprawdopodobniej w buczynie, ewentualnie liściastym z domieszką świerka lub jodły... To by rozwiało wszelkie wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Sloik czeka na szwagra.Mysle ze do 1/2 l wystarczy.Mam nadzieje ze pojdziemy po kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Odświeżę....Znowu ich pełno.A na fotce dzisiejsze 2 rodzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nida Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Niewierze ! Jaki to rejon polski u mnie juz nic niema za krotki ten sezon zdecydowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Niewierze ! Jaki to rejon polski u mnie juz nic niema za krotki ten sezon zdecydowanieDziś rozmawiałem(wschód) z ojcem, to mówił, że wczoraj na godzinkę wyskoczył i nazbierał na kilka słoiczków młodych opieniek i zielonek więc jutro wybiera się na ostrzej do lasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Radek zielonki to tak zwane prośnianki? Cholera ktoś te nazwenicto powinien usystematyzować :-) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Wysypało ostro !!! Opolskie lasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Gąska zielona i podzielonka czyli gąska szara. A nazwę prośniaki słyszę po raz pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nida Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Zazdroszcze takich lasow mamy prawie grudzien !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi