Kamiru Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Witam, zorobilem pierwsza wahadlowke w ramach przetestowania jak to sie wgl robi. Jeszcze nie mam formy do wyklepywania ani kul wiec wkonanie wola o pomste do nieba, ale chodzi mi o to , ze Pan na jakims filmie opowiadal, iz to czy wahadkowka bedzie sie wahala czy obracala zalezy od tego jak uwidoczniona jest "s-ka" patrzac na blache z bocznego profilu. Staralem sie zrobic blache taka zeby sie sie obracala przy szybszm zwijaniu a kiedy zwijam powoli, zeby sie tylko kolebala na boki. Kiedy przetestowalem moja wahadlowke to nawet gdy prowadzilem ja powili to sie obracala w jedna strone, dlatego postanowilem ta s-ke zrobic plytsza ale po tym zabiegu dalej sie obraca caly czas. Czy ktos wie dlaczego ? Czy to jak pracuje blacha zalezy od plytkosci ski? Czy od ogolnej plytkosci czy glebokosci kazdego z wglebien? A moze jeszcze od czegos innego? Czy ktos moglby mi wyjasnic ? Ponizej wklejam zdjecia mojej blachy, beda ja jeszcze jakos malowal i ozdabial poprzez elektrolize. Prosze o w miare mozliwosci pomoc i Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Mnie zawsze się wydawało że skłonność do rotacji w pierwszej kolejnosci zależy od głębokości wykrępowania blachy i takie też mam doswiadczenia z moimi produkcjami.Profil "S" to raczej sama ruchliwość , szerokość pracy i "bicie" , niż rotacja. Waga z kolei determinuje bezwładność ruchu ( ciężka blacha trudniej zmienia pracę, w sensie że jak wejdzie w rotację to już się kręci i kręci, a jeśli ma do tego małe skłonności to trudniej ją do tego zmusić). Ale mogę się mylić, wiec nie bijcie jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiru Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 A czy taka wahadlowka rotacyjna Sie do czegos nadaje? Czy takie tez robia, czy moze to jakas wada? No jak nazwa wskazuje wahadlowka powinna sie chyba wahac a nie obracac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Na początku możesz tak mieć, jak dojdziesz do wprawy i uda Ci się w miarę symetrycznie wyklepać to największe "wygarbienie" to problem zniknie i podgięcie w S jest mało podobne do S wygląda Jak C z prostym przedłużeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamiru Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Tak bo blache poprawilem i chcialem zplycic to jedno z wglebien bo myslalem, ze to powoduje ruch wirowy. Czyli ruch wirowy zalezy od symetri czy glebokosci ? Czy wszystko po trochu ma znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Witam . miałem taki problem jak się uczyłem klepać i dalej się uczę . Tylko teraz z jakimś niewielkim postępem . Ja robię wahadłówki pod zębacza. Postaraj się robić blaszki głębsze , mocniej krępowane . ja tak zrobiłem i blaszki zaczęły się ładnie kolebać zobacz u mnie wątku ostatnie zdjęcia. Takie wahadłówki ładnie kolebią. Zacznij naukę od miększego materiału np . miedź ( znaleźć można na złomowisku - rurki miedziane przecinasz po długośći i masz już fajny kawałem materiału )jak będą jakieś pytania to pisz . Jak będę wiedział to podpowiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi