Skocz do zawartości

Wahadłowka zaleznosc miedzy wahadlowaniem a wirowaniem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zorobilem pierwsza wahadlowke w ramach przetestowania jak to sie wgl robi. Jeszcze nie mam formy do wyklepywania ani kul wiec wkonanie wola o pomste do nieba, ale chodzi mi o to , ze Pan na jakims filmie opowiadal, iz to czy wahadkowka bedzie sie wahala czy obracala zalezy od tego jak uwidoczniona jest "s-ka" patrzac na blache z bocznego profilu. Staralem sie zrobic blache taka zeby sie sie obracala przy szybszm zwijaniu a kiedy zwijam powoli, zeby sie tylko kolebala na boki. Kiedy przetestowalem moja wahadlowke to nawet gdy prowadzilem ja powili to sie obracala w jedna strone, dlatego postanowilem ta s-ke zrobic plytsza ale po tym zabiegu dalej sie obraca caly czas. Czy ktos wie dlaczego ? Czy to jak pracuje blacha zalezy od plytkosci ski? Czy od ogolnej plytkosci czy glebokosci kazdego z wglebien? A moze jeszcze od czegos innego? Czy ktos moglby mi wyjasnic ? Ponizej wklejam zdjecia mojej blachy, beda ja jeszcze jakos malowal i ozdabial poprzez elektrolize. Prosze o w miare mozliwosci pomoc i Pozdrawiam!

post-63085-0-43175300-1462612247_thumb.jpg

post-63085-0-21183500-1462612277_thumb.jpg

post-63085-0-67624400-1462612293_thumb.jpg

Mnie zawsze się wydawało że skłonność do rotacji w pierwszej kolejnosci zależy od głębokości wykrępowania blachy i takie też mam doswiadczenia z moimi produkcjami.

Profil "S" to raczej sama ruchliwość , szerokość pracy i "bicie" , niż rotacja.

Waga z kolei determinuje bezwładność ruchu ( ciężka blacha trudniej zmienia pracę, w sensie że jak wejdzie w rotację to już się kręci i kręci, a jeśli ma do tego małe skłonności to trudniej ją do tego zmusić).

Ale mogę się mylić, wiec nie bijcie jakby co ;)

Witam . miałem taki problem jak się uczyłem klepać i dalej się uczę . Tylko teraz z jakimś niewielkim postępem :) . Ja robię wahadłówki pod zębacza. Postaraj się robić blaszki głębsze , mocniej krępowane . ja tak zrobiłem i blaszki zaczęły się ładnie kolebać :) zobacz u mnie wątku ostatnie zdjęcia. Takie wahadłówki ładnie kolebią. Zacznij naukę od miększego materiału  np . miedź ( znaleźć można na złomowisku  - rurki miedziane przecinasz po długośći i masz już fajny kawałem materiału )jak będą  jakieś  pytania to pisz . Jak będę wiedział to podpowiem :) Pozdrawiam