Skocz do zawartości

Woblerowa wariacja

TERMOS

Rekomendowane odpowiedzi

To i ja wrzucę moje ostatnie boleniówki. Pomalowane prorotypy 11, 9 i 7 cm. Są już po testach łowności, które wypadły pozytywnie :D . Okazów nie było ale kilka bolków 50+ padło. Na razie zrobiłem w 2 wariantach kolorystycznych. Filoet był skuteczny tylko wieczorem, niebiesko- turkusowy przez cały dzień.

post-2796-1348914842,9767_thumb.jpg

post-2796-1348914843,0218_thumb.jpg

post-2796-1348914843,0553_thumb.jpg

Raczej nie planuję robić form na cnc. Działam własną maszynkę i chcę robić duże wobki z balsy/lipy. Dwie połówki, wycięcia na stelaż i ołów i to sklejane razem. Produkcja niewielka ale maszynka nie tylko do tego będzie. Tak sobie założyłem, że taki sposób pozwala na dość szybkie zmiany i różnorodność. Narazie największy problem mam z wyborem programu do rysowania 3D najlepiej free.

Proszę nie pisać że to nieopłacalne czy coś ;) traktuje to bardziej hobbystycznie zresztą jak całą moją produkcję woblerów.

http://ultralajt.webs.com/apps/photos/album.jsp?albumID=3568 820

Ploter będzie taki jak na zdjęciach ze strony autora projektu. Na chwilę obecną mam gotową elektronikę ( to chyba najłatwiejsze) mam też silniki krokowe. Na dniach kupię profile alu do budowy konstrukcji + łożyska. Na koniec zakup śrub napędowych bo cały czas się zastanawiam czy na początek dać zwykłe metryczne czy jednak kupić trapezowe i nakrętki do tego, muszę to potestować jak będzie pracowało...

Jako wrzeciono na początek też po kosztach i będzie mini szlifierka.

Mi tak.

1 na 10 pracował jako tako. Więc myślę, że gdyby zrobić to wszystko idealnie równo to może by się udało bez przekładek balsowych. Z przekładkami pracował każdy.

Robiłem różne kombinacje z ołowiem. Ewentualnie można próbować zrobić mieszankę 1cz żywicy i z 10 czy więcej mikrobalonu ale nie wiem jak wtedy z wytrzymałością. W pewnym momencie może zabraknąć żywicy do sklejenia kulek mikrobalonu.

Wywracający się woblerek żywiczny jest efektem tylko i wyłącznie braku symetrii formy lub dokładności w rozmieszczeniu ołowiu.

Balsa umieszczona w takim woblerku eliminuje drobne błędy z tym związane.

Osobiście kopiowałem 7cm Salmoskie Thille i pływały bez zarzutów.

Obecnie wykonuję woblerki bezsterowe do których wkładam stelaże z wcześniej przygotowanymi wałeczkami ołowiu wylanymi w osobnej formie. :mellow: Powtarzalność może nazwijmy to podobieństwo pracy wykonanych tak przynęt jest bardzo duża.

Zapewniam też iż żaden prawidłowo wykonany tą technologią wobler nie bedzie się wywracał na bok :D

Witam ! Dzisiaj zamieściłem na you tube filmik który pokazuje możliwości pewnej nowej konstrukcji woblerka którego nazywam klenio - jazio - okoniowym . Wobek ma niezłą lotność i ciekawą pracę . Zastanawia mnie co Wy sądzicie o jego pracy czy też przeznaczeniu .

Woblerek jest the best zwłaszcza pod casta ze względu na lotność a praca na żywo wygląda zarąbiście.Okonie reagują na niego bardzo dobrze.Testy na Jaśkach po zejściu wody.Paweł skórka na tej bazie już dosycha,może jutro wstawię fotkę no i czekam na korpusiki.Pozdrawiam.Tomy.

http://ultralajt.webs.com/apps/photos/album.jsp?albumID=3568 820

Ploter będzie taki jak na zdjęciach ze strony autora projektu. Na chwilę obecną mam gotową elektronikę ( to chyba najłatwiejsze) mam też silniki krokowe. Na dniach kupię profile alu do budowy konstrukcji + łożyska. Na koniec zakup śrub napędowych bo cały czas się zastanawiam czy na początek dać zwykłe metryczne czy jednak kupić trapezowe i nakrętki do tego, muszę to potestować jak będzie pracowało...

Jako wrzeciono na początek też po kosztach i będzie mini szlifierka.

konktenbit super zabawkę budujesz :D Trzeba trochę czasu poświęcić żeby się na uczyć robić wzorce do cnc. Powodzenia :D

Również zastanawiałem się nad kwestią budowy form z aluminium do woblerów za pomocą cnc. Lecz gdy pomyślałem ile dany wobler będzie miał szczegółów i ile czasu będę musiał poświęcić na budowę wzorca to dałem sobie spokój. Wolałem zrobić przekładnię ze stopu magnezu do Daiwy :D Teraz czekam na materiał i może będzie czas na budowę szpuli :D

Pozdrawiam,

Slider

Nowy boleniowy wobek - cały czas staram się podrasować wygląd tej przynęty . Ciekawe czy docenią je bolaski :mellow: .

http://images39.fotosik.pl/322/dcac465fc5c7ab85med.jpg

PS: Te woblerki też mają wkręcane oczka . Czy to jest wystarczająco mocny sposób na mocowanie takich zaczepów niech powiedzą Ci którzy łowią na tego typu konstrukcje . Ja osobiście cały czas na takie łowię , co nie co zrywałem przy plecionce 0,15 i 0,20 i jak do tej pory wkręcanego oczka nie wyrwałem z wobka . Zdażało mi się natomiast rozgiąć agrafki .

Nowy boleniowy wobek - cały czas staram się podrasować wygląd tej przynęty . Ciekawe czy docenią je bolaski :mellow: .

http://images39.fotosik.pl/322/dcac465fc5c7ab85med.jpg

PS: Te woblerki też mają wkręcane oczka . Czy to jest wystarczająco mocny sposób na mocowanie takich zaczepów niech powiedzą Ci którzy łowią na tego typu konstrukcje . Ja osobiście cały czas na takie łowię , co nie co zrywałem przy plecionce 0,15 i 0,20 i jak do tej pory wkręcanego oczka nie wyrwałem z wobka . Zdażało mi się natomiast rozgiąć agrafki .

Potwierdzam, 15lb strzela lub rozginają się kotwice.

Paweł, to jeden z mojego stadka :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...