Skocz do zawartości

Woblerowa wariacja

TERMOS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po... przerwie :D

http://images32.fotosik.pl/320/f2715f76ed3eabfc.jpg

Proszę doradźcie mi jak wykonać tego woblera...

Czy zrobić bezsterowca? Jak tak to gdzie umieścić oczko do mocowania agrafki?

Czy może koniecznie zrobić wobka ze sterem?

Kompletnie nie wiem czy wobler będzie pracował jako bezsterowiec... Nigdy nie robiłem czegoś takiego :D

Wobler ma być pływający... :D

Oczko do zaczepiania obowiązkowo w sterze by pracował jak najgłębiej... Kolorystyka a'la kiełb czyli coś wpadającego w okopcone srebro. Waga na styk PŁYWAJĄCY/NEUTRALNY. Praca oszczędna, nie szeroka o drobnej, niegasnoącej i wyczuwalnej amplitudzie. Oto mój ideał ;) B)

No to narobiłeś mi roboty na najbliższe 2 lata :lol:

...ależ skąd. Udało Ci się to za 1 razem ;)

Na myśl o zielonych i czarnych tygryskach moje brzany aż się trzęsą :lol:

Przy oczku numer 1 dałbym ster. Wtedy wobek powinien chodzić płytko (przy sterze w miejscu w którym wkleiłeś). Natomiast czy zrobić bezsterowca? Tu już nie ma tak klasycznych zasad. Może na to wpłynąć zarówno obciążenie jak i szerokość wobka. Pomijam świadomie umiejscowienie oczka. Skoro wobler ma być pływający to przy bezsterowcu możesz mieć problem z wciągnięciem wobka pod wodę gdy będziesz miał nisko umieszczone oczko. Jest tu jeszcze kwestia obciążenia - czyli jak wobek gotowy, z kotwicami będzie w wodzie zachowywał pozycję. Najlepiej zrobisz, jak przed wklejeniem obciążenia i stelażu raz polakierujesz kształtkę (dla ochrony) a później prowizorycznie (np gumką) podwieszaj obciążenie. Musisz tylko wziąć pod uwagę, że będzie ono w gotowym wobku dużo wyżej. Podobnie możesz zrobić z przednim oczkiem. Gdy już wszystko na sucho sprawdzisz - możesz działać dalej.

Miłej zabawy :D

Dzięki za info - czyli chyba tak jak myślałem...

Wobek ma być skierowany głową ku wodzie, a nad wodę ma wystawać tylko tył? I wtedy dać troszkę wyżej oczko i wobler powinien wejść po powierzchnię wody?

Po prostu musi być powierzchnia która wciągnie wabik pod wodę (ewentualnie masa i dynamika). Powierzchnia ta musi być na tyle duża, by pokonać naturalną tendencję bezsterowców do wyjeżdżania do powierzchni (powierzchnia od głowy do brzuszka) oraz linkę która ma takie same tendencje. Przy kształcie Twojego wobka możesz uzyskać pracę podobną do fatso ale przy zupełnie innym obciążeniu. Wbrew pozorom nie jest to takie łatwe (pamiętaj o masie ogonka).

Dzięki za info - czyli chyba tak jak myślałem...

WPrzy kształcie Twojego wobka możesz uzyskać pracę podobną do fatso ale przy zupełnie innym obciążeniu. [...] (pamiętaj o masie ogonka).

Możesz mi to jakoś pokazać? Jak takie rozmieszczenie obciążenia miało by wyglądać?

Dziękuję Ci z bardzo, że mi pomagasz. Jesteś WIELKI :D

Oczko do zaczepiania obowiązkowo w sterze by pracował jak najgłębiej... Kolorystyka a'la kiełb czyli coś wpadającego w okopcone srebro. Waga na styk PŁYWAJĄCY/NEUTRALNY. Praca oszczędna, nie szeroka o drobnej, niegasnoącej i wyczuwalnej amplitudzie. Oto mój ideał ;) B)

No to narobiłeś mi roboty na najbliższe 2 lata :lol:

...ależ skąd. Udało Ci się to za 1 razem ;)

Na myśl o zielonych i czarnych tygryskach moje brzany aż się trzęsą :lol:

Właśnie przyjechałem spowrotem i mogłem poczytać w temacie , tygryski z którego zdjęcia tak zniewalają Twoje brzany ?

Kolejny projekt to wobler na wzór Javalonu :D

http://images33.fotosik.pl/336/39cd0400767457c9.jpg

W zeszłym sezonie wydłubałem coś podobnego i pracował mniej więcej tak:

>>>FILMIK<<<

Jednak po ostatecznym wklejeniu stelażu... :( Oczka od stelażu na łączach były troszkę krzywe i wobler nie pracował jak trzeba :angry: :angry: :angry: Wkleiłem ster, ale to już nie to samo...

Teraz się uda! :mellow: Tzn. zacznę jesienią - zimą... :unsure:

Mam jeszcze projekty innych wobków typu Fatso - Slider :D

• 4 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...