Skocz do zawartości

Woblerowa wariacja

TERMOS

Rekomendowane odpowiedzi

@panek po szale zakupów nie zapomnij w..lić jednej kotwicy z tego ustrojstwa :lol:

A dlaczego ma w...lić jedną kotwicę ??

zdjąłem z rapali husky jerk tą środkową kotwę brania były nadal jednak nie zacięte, powróciłem do trzeciej ryby wisiały pewnie i o dziwo wszystkie strzały w okolicy tej środkowej albo przedniej ..... ja nie zdejmuje

ps. pewnie to jest wersja poznańska bądź szkocka woblera :D czyli jedna kotwica gratis do uzbrojenia innej przynęty :D

nie wiem jak jest teraz ale kiedyś w RAPR było napisane iż nie wolno stosować przynęt z trzema kotwicami :huh:

a wracając do tego czy jest to uzbrojenie poznańskie , to nie wiem , bo ja mam z nadmiarem tych gównianych kotwic tylko kłopot ponieważ w 90%przynęt wymieniam na Owenery bądź VMC, także @szpiegu jak chcesz to ci je prześlę...będziesz mógł sobie husky jerki dozbroić :lol:

e/ Przynęty sztuczne to grupa przynęt wykonanych z różnych materiałów naturalnych

lub sztucznych. Przynęty te mogą być uzbrojone najwyżej w trzy haczyki o rozstawie

ostrzy nie większym niż szerokość przynęty sztucznej / z tolerancją do 2 mm /.

Cytat z RAPR

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/1/cms/szablony/73/pl iki/rapr.pdf

A to mój nowy , pewnie z myślą o płoszeniu drobnicy . Pewnie chłopaki przydał by się Wam na głowatce :mellow: . Żałuję , że mnie tam nie będzie ! Pytanko do Was : jak to ustrojstwo skończyć ? Osobnik owy ma zaledwie 40 cm , jak dodam mu kitkę to będzie miał wymiar . Czyli łamaniec , czy w jednej bryle ? No i jeszcze jedno : czym to zapodawać na wodę , ---- jakiś mega cast ? :lol:

post-1250-1348914489,5846_thumb.jpg

post-1250-1348914489,6226_thumb.jpg

Ja bym go widział w jednym kawałku. Tylko trochę bym go odchudził.

Praca podobna jak w pływającym Jacku i nadał by się :mellow:

Nawet pewnie dał bym rade rzucić nim pare metrów swoją szczotką do 350g.

Ostatnio nabyłem sobie taką gumkę:

http://www.rybi-ogon.bartoszyce.info.pl/shop/product_info.ph p?products_id=2206

I z 25g główką już jest lekki dreszczyk emocji przy zarzucaniu, ale daje radę.

Nowy oklejany z myśla o sandaczach, 7cm 6gr pływajacy.

narazie po pierwszych testach, zostalo jeszcze wklejenie oczek i ostatnie warstwy lakieru.

http://images42.fotosik.pl/126/cddea2754937fc67med.jpg

praca woblerka

http://video1.fotosik.pl/1/41c83c310f63ca30m.jpg

cos mi się wydaje że to jest korpus góral chyba ze się myle ale miałem takie podobne a wrecz identyczne :D

Witam,

Panowie mam pytanie odnośnie konstrukcji woblera boleniowego, otóż wystrugałem ostatnio parę korpusów , wkleiłem obciążenie przy przedniej kotwicy jakieś 60% i 40% bliżej drugiej kotwicy z myślą żeby nie zamiatał ogonkiem tylko migotał no i lipa. Woblerki pracują jak patyki myślę spróbuje zmniejszyć kąt pochylenia steru względem osi podłużnej z 90 na jakieś 75-70 stopni i wobler trochę ożył.

Wiem że jest na tym forum kilka albo nawet kilka mistrzów tej sztuki więc liczę na pomoc (może ktoś podzieli się swoim doświadczenie ;) ).

Pozdrawiam,

Grzegorz.

@benjam87 - wydaje mi się, że na pewno ktoś Ci pomoże (jakiś mistrz), ale wrzuć chociaż fotkę tego wobka, żeby było wiadome o czym się pisze. Będąc tylko uczniem mogę podpowiedzieć bez fotki:

a)ster

- kształt,

- wielkość (długość;szerokość),

- kąt wklejenia,

- odległość od przedniego oczka,

- ... i wiele innych

b)oczka

- umiejscowienie dolnego oczka (przód, tył),

- umiejscowienie przedniego oczka,

- ... i wiele innych

c)obciążenie

- wysokość, szerokość obciążenia w wobku,

- ... wkleiłem obciążenie przy przedniej kotwicy jakieś 60% i 40%... - a gdzie to oczko na przednią kotwicę?

d) wobek

- kształt,

- wielkość (wybór steru)

- grubość,

e),f),g)...z) , czyli bez fotki tez da się odpowiedzieć, ale czy nie są to podstawowe zasady w robieniu wobków. Uważam, że jak wrzucisz nawet fotkę, to i tak nie da się w 100% odpowiedzieć gdzie jest błąd, ale zawsze to coś.

Podstawowa sprawa: robisz 10szt. takich samych woblerów, wklejasz takie samo obciążenie, idziesz nad wodę i bawisz się sterami, kątami. Wracasz do domu, siedzisz, myślisz i robisz kolejne 10 już (twoim zdaniem) poprawione i spradzasz gdzie się pomyliłeś, aż do skutku - tylko czy to wytrzymasz?.

TRENING CZYNI MISTRZA.

to zdjęcie wszystkich a to powiedzmy przedstawiciela gatunku w przekroju poprzecznym. Dodam że zrobiłem już zeszłej zimy kilka wobków o agresywnej pracy i jestem z nich zadowolony więc znam parę sztuczek jak poprawić prace wobka jednak boleniówki są mi zupełnie obce. Na zdjęciach widac cięcie po wcześniejszym kącie steru zmniejszyłem i wobki pracują już lepiej delikatnie migocząc jednak chciałbym żeby to migotanie było z bardzo dużą częstotliwością dlatego każda wskazówka będzie dla mnie bardzo cenna :mellow:

Dzięki za odp i czekam na dalsze rady, ewentualnie jakiś ciekawy link (dotyczący wyłącznie konstrukcji wobków boleniowych).

pozdrawiam,

Grzesiek.

post-3064-1348914493,5849_thumb.jpg

post-3064-1348914493,6343_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...