Skocz do zawartości

Woblerowa wariacja

TERMOS

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw chciałbym się przywitać, więc Dzieńdobry :D

Czytam forum już jakiś czas więc nadszedł czas żebym coś napisał... może coś mądrego i przydatnego nawet ;)

Co do woblerów z metalowym sterem, tak się składa że robię takie. Stało się to tak że nie miałem poliwęglanu ale pamiętałem o blasze miedzianej 0,8 mm która została z rynien na dom... Wycinam stery z tego materiału nożycami do metalu i powiem, że wychodzi to bardzo okrągło potem obrabiam tylko papierem ściernym żeby blacha nie przecieła przypadniem żyłki. Taki ster dociąża wobler w różnym stopniu, zależy od wielkości steru i grubości blachy, ale jest to zauważalne gołym okiem. Wyważanie ołowiem to już zależy jaki wobler chcemy zbudować. Raczej obciążenie trzeba przesunąć trochę w stronę ogona bo już z przodu mamy trochę obciążenia w postaci właśnie blachy... wiadomo :D

Próby i błędy i tak aż do skutku...

Zdjęcia też są ;)

http://images48.fotosik.pl/282/e75fad3975f9ea09m.jpg

http://images37.fotosik.pl/278/5a186f2da7c02183m.jpg

Dziękuję :D

@Tomy,

a te twoje cudeńka na jaśki są do kupienia?? :mellow: :mellow:

Pewnie że są.Żabki te co powyżej są bardzo małe i lekkie.Da się śmignąć ale spinem z casta nie ma szans.No chyba że cardiff 51dc ale też wątpię..Używam do nich wędki Zebco Microbite 2,70m{stara seria} młynka w klasie 500-1000 aktualnie stary cardinal 152 ,żyłka 0,12mm-0,14mm i z tego leci 20-30metrów.Sprzedaje uzbrojone w kotwice Owner S przy ich zastosowaniu żabka ma pracę powierzchniową,ostro zamiata i robi wyrażną falkę na powierzchni.Rybki na razie maluchy,jeszcze lorbaski nie wychodzą do powierzchni.

post-1204-1348914714,2355_thumb.jpg

Tomy,

A pochwal się jeszcze ... swoimi robalami :D Dostałem z 2-3 sztuki od Mare. Są ...... kosmiczne, przepiękne.

Pozdrawiam

Remek

Remek robale już pokazałem w wątku muchowym http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=11160&am p;start=140& .A Mare to tych robaków o de mnie ma dużo i nie wiem o które dokładnie chodzi.Teraz się skupiam mocno na moich boleniowcach bo roboty po uszy.

Mam pytanko odnośnie kleju. Robię wobki na stelażu i wszystko kleję poxipolem. Chciałbym jakoś usprawnić ten proces, bo jest to bardzo mozolne. Poxipol jest gęsty i trudno wchodzi w rowek. Mam też wrażenie, że mogą zostawać puste przestrzenie w środku. Próbowałem żywicy z firmy Great Planes do klejenia modeli, da się podawać strzykawką przez igłę, ale napis 45min sugerujący czas schnięcia jest nie prawdziwy. Pełną twardość uzyskuje po 2 dniach w temp. pokojowej. A to dla mnie za długo. Może ktoś coś podpowie, bo klejenie to moja kula u nogi :wacko:

Zwykły distal jest sprawdzony i warty polecenia.Potrzebną ilość wymieszaj na metalowej pokrywce do słoika,podgrzej przez ok.3-5sek. zapalniczką(pojawią się bąbelki).Po takim zabiegu distal robi się płynny i doskonale wypełnia.Jeżeli nacięcia na stery robisz przed klejeniem to wkładaj w nacięcie kawałeczek poliwęglanu posmarowanego kremem np.do rąk.Po ok.5-6godz.usuń płytki.Unikniesz w ten sposób wycinania kleju z nacięcia.Pozdrawiam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...